Οι καλές ειδήσεις του 2020…

Ο κύκλος ειδήσεων του 2020 κυριαρχείται από φόβο, θλίψη και άγχος. 

Φέτος έχει φέρει πρωτοφανείς δυσκολίες σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο. 

Αν και μπορεί να φαίνεται πριν από αιώνες, η χρονιά ξεκίνησε με μεγάλες πυρκαγιές στην Αυστραλία και εντάσεις στη διαδικασία του προεδρικού απολογισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Κίνα αντιμετώπιζε επίσης τα πρώτα κρούσματα του νέου θανατηφόρου ιού COVID-19. Μέχρι τον Μάρτιο, μεγάλο μέρος του κόσμου είχε μπλοκάρει μπροστά σε μια αυξανόμενη παγκόσμια πανδημία. 

Πυρκαγιές ξέσπασαν σε όλη την Καλιφόρνια, ενώ οι Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για έντονες φυλετικές ανισότητες. 

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια θάνατοι από τον ιό έχουν συμβεί παγκοσμίως. 

Διαβάζοντας τις εφημερίδες και παρακολουθώντας ειδήμονες, τα καλά νέα για τη χρονιά που φεύγει μάλλον αποτελούσαν δύσκολη εξίσωση ωστόσο υπήρχαν μερικές πραγματικά αναζωογονητικές ιστορίες.

Τα εμβόλια φέρουν την ελπίδα

Τα εμβόλια που προστατεύουν από την Covid-19 αναπτύχθηκαν, δοκιμάστηκαν και κυκλοφόρησαν σε λιγότερο από ένα χρόνο – μια απαράμιλλη ταχύτητα στην ιστορία της επιστήμης των εμβολίων. Επιστήμονες της Pfizer Inc. και της BioNTech SE, της Moderna Inc., της AstraZeneca Plc. και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και της Sinopharm Group Co. της Κίνας, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη δημιουργία εμβολίων για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Επιπλέον, η επιτυχία της Pfizer και της Moderna στη χρήση του γενετικού υλικού mRNA για τη μετατροπή των κυττάρων του σώματος σε «εργοστάσια» εμβολίων προσφέρει ελπίδα για την ανάπτυξη άλλων θεραπειών στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Ένα βήμα μπροστά στα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Κόστα Ρίκα νομιμοποίησε τον γάμο του ιδίου φύλου τον Μάιο, και έγινε η 28η χώρα που το έκανε. Δύο μήνες αργότερα, το Μαυροβούνιο έγινε η πρώτη χώρα στα Βαλκάνια που υιοθέτησε νομοσχέδιο που επιτρέπει στα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς ωστόσο να τους δίνει δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τον Ιούνιο επικύρωσε έναν νόμο που προστατεύει τους ομοφυλόφιλους και τους τρανσέξουαλ από τις διακρίσεις στην εργασία, αν και δεν καλύπτει τις μικρές επιχειρήσεις. Ένας αριθμός ρεκόρ υποψηφίων LGBTQ συμμετείχε επίσης στις εκλογές των ΗΠΑ, με τους ψηφοφόρους να εκλέγουν την πρώτη γερουσιαστή τρανσέξουαλ, την Sarah McBride. Και η πρώτη γυναίκα και ανοιχτά ομοφυλόφιλη πρωθυπουργός της Σερβίας, Άννα Μπρνάμπιτς, κέρδισε μια δεύτερη θητεία μετά τη μεγάλη νίκη του κόμματος.

Η φύση θεραπεύτηκε (σε κάποιο βαθμό)

Η συντριβή του τουρισμού και του τομέα μεταποίησης προκάλεσε τεράστιο οικονομικό κόστος, αλλά έφερε μαζί της ένα αναγκαίο, όπως αποδείχθηκε, διάλειμμα για το περιβάλλον. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώθηκε δραματικά, έως και 65%, σε ορισμένες πόλεις – αν μόνο για λίγους μήνες. Οι χελώνες και οι φάλαινες επέστρεψαν στις ήσυχες παραλίες της Ταϊλάνδης, ωθώντας την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τα φυσικά καταφύγια για αρκετούς μήνες το χρόνο. Στο Χονγκ Κονγκ, τα απειλούμενα ροζ δελφίνια επέστρεψαν σε μεγαλύτερο αριθμό. Στο αποκορύφωμα του Απριλίου, τα ζώα εμφανίστηκαν στους δρόμους της Ισπανίας, της Χιλής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υποδηλώνοντας ότι τα οικοσυστήματα μπορούν να ανακάμψουν γρήγορα όταν η ανθρώπινη παρουσία είναι ελάχιστη.

Στροφή στην πράσινη ενέργεια

Η πιο ρυπογόνα χώρα του κόσμου, η Κίνα, δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2060, προκαλώντας παρόμοιες δεσμεύσεις από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Δεκάδες πόλεις, πολιτείες και χώρες έχουν θέσει στόχους για σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων αυτοκινήτων ορυκτών καυσίμων. Μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ υποσχέθηκαν να σταματήσουν να χρηματοδοτούν έργα εξερεύνησης πετρελαίου στον Αρκτικό Κύκλο. Ακόμη και η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, δήλωσε ότι θα θέσει το κλίμα στο επίκεντρο της επενδυτικής της στρατηγικής.

Το τέλος της πολιομυελίτιδας στην Αφρική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι ”ο ιός της πολιομυελίτιδας εξαλείφθηκε” από την αφρικανική ήπειρο, τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνιση των τελευταίων κρουσμάτων στη βορειοανατολική Νιγηρία, μια περιοχή όπου μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.

Πριν από 25 χρόνια η ασθένεια οδηγούσε στην παράλυση περισσότερα από 75.000 παιδιά σε ολόκληρη την ήπειρο κάθε χρόνο. Έκτοτε, έχουν δοθεί δισεκατομμύρια στοματικά εμβόλια, αποτρέποντας 1,8 εκατομμύρια εκδηλώσεις της ασθένειας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας υγειονομικής περίθαλψης όλων των εποχών και ένα εξαιρετικό ανθρώπινο επίτευγμα.

Νέα ανακάλυψη για τον καρκίνο

Τον Ιούλιο, επιστήμονες στην Αυστραλία ανέφεραν προκλινικές εργαστηριακές μελέτες για ένα νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου που έχει δείξει πολλά υποσχόμενα σημάδια. 

«Ελπίζουμε ότι αυτό το εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία καρκίνων αίματος, αλλά και άλλες κακοήθειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού, των πνευμόνων, των νεφρών, των ωοθηκών, του παγκρέατος και του γλοιοβλαστώματος», δήλωσε η επικεφαλής αναπληρώτρια καθηγήτρια, Κρίστερν Ράντφορντ

Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από ερευνητές που εδρεύουν στο Ινστιτούτο Μεταφραστικής Έρευνας της Αυστραλίας , σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Queensland. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από επιχορηγήσεις από το φιλανθρωπικό ίδρυμα έρευνας για τον καρκίνο του Ηνωμένου Βασιλείου, το Worldwide Cancer Research και το Mater Foundation , έναν οργανισμό συγκέντρωσης χρημάτων που βασίζεται στην κοινότητα.

Τον Σεπτέμβριο, η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας για το 2020 παρουσίασε πολλές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός βήματος προόδου στη θεραπεία ασθενών με πρόσφατα διαγνωσμένο προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών. Μια καινοτόμο έρευνα για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού και μια επιτυχημένη δοκιμή για καρκίνο του προστάτη χρησιμοποιώντας ένα υπάρχον φάρμακο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

Απαγορεύονται οι γάμοι παιδιών

Η Σαουδική Αραβία και η Παλαιστίνη απαγόρευσαν τους γάμους παιδιών με τα 18 έτη να γίνεται το ελάχιστο όριο ηλικίας ενώ και το Μπαγκλαντές σημείωσε μεγάλη πρόοδο. Το ποσοστό των κοριτσιών που παντρεύτηκαν εκεί πριν από την ηλικία των 18 έχει μειωθεί από 64% το 2010 σε λίγο πάνω από 50% σήμερα, 10 εκατομμύρια κορίτσια απέφυγαν τον παιδικό γάμο την τελευταία δεκαετία.

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η μεγαλύτερη δίκη φασιστών από τη Νυρεμβέργη.

Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτωβρίου. Τα ξένα μέσα έκαναν λόγο για μία απόφαση – σταθμό, επισημαίνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα που κάποτε κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε ως τρίτο κόμμα στη Βουλή, κρίθηκε επισήμως από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση. 

Πρόκειται για μία ιστορική απόφαση, που ήρθε ύστερα από μαραθώνια δίκη. Σημειώνει ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, ενώ μόνο 11 από τους 68 κατηγορουμένους εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Κανείς από τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν εμφανίστηκε. 

«Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής, του τρίτου δημοφιλέστερου κόμματος στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης» μετέδωσε το Reuters. To ειδησεογραφικό πρακτορείο τόνισε ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013 ήταν το τραγικό γεγονός που οδήγησε τελικά στη σύλληψη στελεχών της ακροδεξιάς οργάνωσης και τη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης της.

 Ήττα του Ντόναλντ Τραμπ – Πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος η Καμάλα Χάρις

Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον Ντόναλντ Τραμπ μετά από τέσσερα ανατρεπτικά χρόνια και έχουν πια νέο πρόεδρο. Έπειτα από μια εκλογική κούρσα που ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου, οΤζο Μπάιντεν κατέκτησε τη νίκη, συγκεντρώνοντας περισσότερους από τους 270 εκλέκτορες που απαιτούνταν. Την ίδια ώρα, η Κάμαλα Χάρις γίνεται η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στις ΗΠΑ.

sigmalive

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα