Το La Figura προτείνει…Πάσχα στην Ελλάδα!

Nαι, μπορεί η ζωή στην Ελλάδα να έχει πολλές παθογένειες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να εστιάσουμε και «στα ωραία» που έχει να προσφέρει αυτή η τόσο φωτεινή και γαλανόλευκη χώρα. Μπορεί επίσης η παράδοση, τα έθιμα και το ελληνικό στοιχείο να μην βρίσκονται πλέον στο προσκήνιο, ωστόσο σε περιόδους Πάσχα για παράδειγμα, η χώρα αναβιώνει και πάλι έθιμα και παραδόσεις που έχουν αγαπηθεί.

Καθένας επιλέγει να γιορτάσει (ή όχι) το Πάσχα με τον δικό του τρόπο. Το σημαντικό είναι πως θα έχεις ορισμένες ημέρες μακριά από τη δουλειά και τι καλύτερο από το να ταξιδέψεις σε προορισμούς που έχουν να σου χαρίσουν μια διαφορετική από τα συνηθισμένα εμπειρία;

Παρακάτω θα βρείτε 6 υπέροχους ελληνικούς προορισμούς που φημίζονται για το Ελληνικό Πάσχα και σφίζουν από ζωή.

1.Σύρος, συνεορτασμός του Πάσχα από Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία.

Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και αποτελεί έναν από τους καλύτερους προορισμούς για να κάνετε διακοπές το Πάσχα, ακόμα κι αν ταξιδεύετε με παιδιά. Αυτό που κάνει ιδιαίτερο το Πάσχα στη Σύρο είναι ότι γιορτάζεται μαζί από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, παρόλο που το καθολικό Πάσχα πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία. Αυτός ο εορτασμός αποδεικνύει το πόσο αρμονικά συνυπάρχουν οι δύο κοινότητες στο νησί.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας διαδραματίζονται διάφορα έθιμα, με πιο κορυφαία οι ψαλμοί του τροπαρίου της Κασσιανής από τη μικτή χορωδία τη Μεγάλη Τρίτη και η ταυτόχρονη περιφορά των Επιταφίων από τις Καθολικές και Ορθόδοξες Εκκλησίες στο νησί. Μετά την Ανάσταση το Μεγάλο Σάββατο, οι Καθολικοί κάνουν περιφορά του αγάλματος του Ιησού.

Η Σύρος προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών καθώς είναι ένας προορισμός για το Πάσχα κοντά στην Αθήνα (το πολύ 4-5 ώρες με το πλοίο) και είναι ένα ήσυχο μέρος για να περάσετε τις διακοπές σας. Θα βρείτε μια καλή επιλογή καταλυμάτων, τόσο στην Ερμούπολη, όσο και στην Άνω Σύρο. 

 2.Μονεμβασιά, ένας προορισμός για το Πάσχα για ζευγάρια.

Η Μονεμβασιά είναι ένας δημοφιλής προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι μια μικρή ιστορική πόλη στην ανατολική Πελοπόννησο, που απέχει περίπου 4 ώρες οδικώς από την Αθήνα. Είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για το Πάσχα αν ταξιδεύετε με παιδιά, καθώς μπορείτε να πάτε με το αμάξι σας, χωρίς να ταλαιπωρηθούν πολύ.

Η πόλη είναι ιδιαίτερη γνωστή για το μεσαιωνικό της φρούριο και τον Βράχο της Μονεμβασιάς, που προσελκύει επισκέπτες για την αναβίωση των εθίμων της κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Την Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιείται στα στενά σοκάκια της πόλης με την συνοδεία της μπάντας του δήμου. Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα διαδραματίζεται το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκομένου Χριστού.

Η Μονεμβασιά είναι ιδανική αν θέλετε να κάνετε εκδρομές στις τριγύρω περιοχές, όπως στη Σπάρτη και το Κάστρο του Μυστρά. Είναι ένα ήσυχο μέρος, ιδανικό για να χαλαρώσετε με το ταίρι σας ή την οικογένεια και διαθέτει αρκετές επιλογές καταλυμάτων, από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι παραθεριστικές κατοικίες και βίλες με θέα τη θάλασσα.

3.Μετέωρα, ένας προορισμός για να ζήσετε την θρησκευτική έννοια του Πάσχα.

Για εσάς που επιθυμείτε να περάσετε το Πάσχα ήσυχα και κυρίως μέσα από τις θρησκευτικές λειτουργίες, τα Μετέωρα είναι η ιδανική περιοχή. Στα Μετέωρα σήμερα λειτουργούν έξι μονές και εκεί θα απολαύσετε το Πάσχα με κατάνυξη, ταπεινότητα και χωρίς υπερβολές.

Τα μοναστήρια τελούν λειτουργίες καθημερινά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης εβδομάδας από τις 7 το πρωί ως τις 9.30 το βράδυ, εκτός από το βράδυ της Ανάστασης που η λειτουργία ξεκινάει στις 9 το βράδυ και τελειώνει μετά τα μεσάνυχτα. Σε όλες τις λειτουργίες υπάρχει μια ταπεινή ατμόσφαιρα και ο στολισμός των επιταφίων είναι διακριτικός και απλοϊκός.

Την ημέρα του Πάσχα μπορείτε να επισκεφθείτε την Καλαμπάκα, για τα Πασχαλόγιορτα όπου υπάρχει φαγητό, κρασί, τραγούδι και χορός. Τα Μετέωρα είναι μια πολύ διαφορετική επιλογή, κατάλληλη όμως για τους επισκέπτες που επιθυμούν να βιώσουν το πνευματικό νόημα της Ανάστασης. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να μείνετε στα Μετέωρα ή στην Καλαμπάκα που απέχει 3 χλμ. από εκεί.

4.Ζάκυνθος, ένας παραδοσιακός προορισμός για το Πάσχα.

Πάσχα στο νησί των λουλουδιών. Το Πάσχα στη Ζάκυνθο περιλαμβάνει πολλές θρησκευτικές τελετές και αρχαία έθιμα, τα οποία ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου, όπου οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά και στολίζονται με το βαγί. Τη Μεγάλη Τρίτη το τροπάριο της Κασσιανής ακούγεται από τις χορωδίες των ναών. Οι καμπάνες σιωπούν από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι την Ανάσταση και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στο νησί.

Αξιοσημείωτο ότι οι επιτάφιοι είναι ξυλόγλυπτοι και στολίζονται με φύλλα χρυσού αντί για λουλούδια. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής τελείται κανονικά η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου αλλά χωρίς λιτάνευση των Επιταφίων (στην Μητρόπολη τελείται στις 2:00 τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου). 

Η έξοδος του Επιτραφίου πραγματοποιείται στις 4:00 τα ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου. Στην Πρώτη Ανάσταση ρίχνουν πήλινα κανάτια όπως στην Κέρκυρα και η ακολουθία της Ανάστασης τελείται μόνο στον Άγιο Μάρκο.

Η Ζάκυνθος είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να πάτε το Πάσχα και να ζήσετε από κοντά τα αντέτια (έτσι ονομάζονται τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας). Θα βρείτε πολλές επιλογές για να μείνετε και για να φτάσετε στη Ζάκυνθο αρκεί να πάρετε το πλοίο από την Κυλλήνη (1 ώρα και 15 λεπτά), η οποία απέχει περίπου 3 ώρες από την Αθήνα.

5.Ναύπακτος, ο ιδανικός προορισμός για το Πάσχα με παιδιά.

Η Ναύπακτος απέχει μόλις λίγο λιγότερο από 3 ώρες από την Αθήνα και είναι ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς για το Πάσχα. Το Πάσχα στη Ναύπακτο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών και είναι γνωστό για το έθιμο που συμβαίνει στη διάρκεια του επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου το γραφικό λιμάνι της πόλης γεμίζει με αναμμένα κεριά και δάδες. Στην είσοδο του λιμανιού φωτίζει ένας φλεγόμενος σταυρός.

Το έθιμο χρονολογείται από τη δεκαετία του ’50, όπου μερικοί ψαράδες θέλησαν να χαιρετίσουν με αυτό τον τρόπο τους επιταφίους του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής. Η Ναύπακτος σφύζει από κόσμο κατά τη διάρκεια του Πάσχα και αποτελεί μια ιδανική επιλογή αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε πολύ από την Αθήνα.

Η πόλη είναι γραφική και πανέμορφη και προσφέρει πολλές επιλογές από εστιατόρια, καφέ και μπαρ για να διασκεδάσετε κατά τη διάρκεια των διαμονής σας. Επίσης, προσφέρει και μια καλή επιλογή καταλυμάτων από ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, μέχρι βίλες και ολόκληρες κατοικίες.

 6.Ναύπλιο, ένας ρομαντικός προορισμός για το Πάσχα.

Ούτε 2 ώρες μακριά από την Αθήνα βρίσκεται το Ναύπλιο. Το Ναύπλιο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών όλο το χρόνο για τα αξιοθέατα του και τη γραφική του πόλη. Αποτελεί όμως και έναν αγαπητό πασχαλινό προορισμό, καθώς κρατάει ζωντανά τα θρησκευτικά έθιμα της χώρας.

Τα έθιμα ξεκινούν το Σάββατο του Λαζάρου με τα Λαζαράκια, όπου οι γυναίκες ζυμώνουν μικρά ψωμάκια για τα παιδιά, τα οποία χωρίζονται σε ομάδες και τα τραγουδούν τα κάλαντα στα σπίτια. Το πιο εντυπωσιακό είναι το αντάμωμα των Επιταφίων την Μεγάλη Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος. Όλη η πόλη γεμίζει με φαναράκια και η περιφορά συνοδεύεται από τη φιλαρμονική και τη χορωδία της Παναγίας.

Η πόλη είναι ολάνθιστη και τα στενά στολισμένα με βουκαμβίλιες. Είναι ένας ρομαντικός προορισμός για να επισκεφθείτε με το ταίρι σας το Πάσχα και διαθέτει άπειρες επιλογές καταλυμάτων.

Πηγή: Geografikoi

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here