La Figura: Χριστούγεννα στην Εστία Μητέρας με τη Χριστίνα Αγγέλου

Αν βάζατε τη ζωή σας σε εικόνες, οι περισσότερες θα είχαν μέσα την φιγούρα της μάνας. Εικόνες που στην ψυχή έχουν την ακινησία σταλαγμίτη και στο χαρτί την ορμητικότητα χειμάρρου.Και στις δύο περιπτώσεις το υγρό στοιχείο είναι το δάκρυ. Το στέρεο οι λέξεις. Ανάμεσά τους τα αισθήματα: αγάπη, φόβος, έρωτας, φιλία, ελπίδα, απόγνωση. Με αμετακίνητο το κέντρο: τη μητρική φιγούρα.

Το La Figura επέλεξε να περάσει τα πρώτα του Χριστούγεννα στην Εστία Μητέρας.

Συναντήσαμε την πρόεδρο του ιδρύματος κα Χριστίνα Αγγέλου, μας μίλησε για την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει και η Ε.Μ. και δίνει το δικό της Χριστουγεννιάτικο μήνυμα.

Η Χριστίνα Αγγέλου γεννήθηκε, μεγάλωσε και εργάσθηκε στην πόλη της Λιβαδειάς. Είναι παντρεμένη με τον Δ. Χατζηστάμο εκπαιδευτικό και απέκτησαν τρεις κόρες. Από νεαρή ηλικία εκδήλωσε τη διάθεσή της για προσφορά στο τόπο της. Ασχολήθηκε με τα «κοινά» υπηρετώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως Νομαρχιακή Σύμβουλος. Ευαισθητοποιήθηκε από πολύ νωρίς στην ιδέα του Εθελοντισμού και υπήρξε επί αρκετές τριετίες μέλος του Δ.Σ. της Εστίας Μητέρας. Το 2016 εξελέγην παμψηφεί από το Δ.Σ. και είναι μέχρι σήμερα Πρόεδρος του Σωματείου, ιδρύματος της Εστίας Μητέρας

Η πρόεδρος της Ε.Μ είναι ένας άνθρωπος γενναιόδωρος σε αισθήματα, με τόλμη και σθένος στις δύσκολες αυτές εποχές που διανύουμε. Δέχτηκε με μεγάλη χαρά να μας φιλοξενήσει και να μας δώσει το μήνυμα της για τα φετινά Χριστούγεννα.

Κα Αγγέλου, τι σημαίνει για σας να βρίσκεστε στο τιμόνι ενός τέτοιου ιδρύματος εν μέσω όχι μόνο οικονομικής κρίσης, αλλά και μια πρωτόγνωρης πανδημίας;

Ευθύνη. Πολύ μεγάλη ευθύνη. Όχι μόνο απέναντι στην εξηντάχρονη ιστορία της Ε.Μ. –η οποία ιδρύθηκε σε μια εποχή ορόσημο για τη διεκδίκηση των κοινωνικών δικαιωμάτων της γυναίκας και την υποστήριξη των πολλαπλών της ρόλων–, αλλά κυρίως στο μέλλον της. Ειδικά την παρούσα χρονική στιγμή, που βρισκόμαστε στον αντίποδα της πρώτης εκείνης εποχής και η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική και υγειονομική κρίση, οφείλουμε να κρατήσουμε την Ε.Μ. σταθερά στην κοίτη του αγριεμένου ποταμού ο οποίος εκβάλλει στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η Ε.Μ. είναι μία συλλογική προσπάθεια –ήδη από την εποχή της ίδρυσής της από την πρωτεργάτριά της, Φούλα Νικολάου–, γι’ αυτό και την ευθύνη αυτή τη μοιράζομαι μαζί με είκοσι δύο άξιες Λιβαδείτισσες, οι οποίες συγκροτούν το συμβούλιο του σωματείου και του ιδρύματος. Είναι συλλογική ευθύνη απέναντι στα μέλη μας, τις χιλιάδες γυναίκες και μητέρες της πόλης μας, στις οποίες προσπαθούμε να προσφέρουμε στήριξη, επιμόρφωση και ψυχαγωγία, όπως είναι και ευθύνη απέναντι στις τρόφιμες και τις εργαζόμενες στο ίδρυμα.

Το ΔΣ της Εστίας Μητέρας ( 2-1- 2019) έκοψε τη βασιλόπιτα των γιαγιάδων του Γηροκομείου!!!

Η Εστία Μητέρας εκτός από ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων γυναικών έχει κι άλλες δράσεις ουσιαστικής προσφοράς στη γυναίκα και κυρίως στη μητέρα, όπως στήριξη στην πολύτεκνη μητέρα και στην εργαζόμενη, στήριξη στο παιδί και βεβαίως φιλανθρωπική δράση. Μπορεί σήμερα μέσα σε μια τόσο δύσκολη εποχή να αντεπεξέλθει σε ένα τόσο δύσκολο έργο;

Είναι αλήθεια πως μέρα με τη μέρα αυτό γίνεται όλο και δυσκολότερο. Η οικονομική κρίση έκαμψε και τα δικά μας φτερά –μαζί με όλων των Ελλήνων–, δεν τα απέκοψε όμως. Επαναπροσδιορίσαμε τους στόχους μας, αξιοποιήσαμε συστηματικότερα στις εκδηλώσεις μας το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, εξορθολογήσαμε τα οικονομικά του ιδρύματος, μέχρι που εκδηλώθηκε η πανδημία και όλα τέθηκαν σε νέο πλαίσιο. Αναστείλαμε όλες τις δράσεις μας, πλην των φιλανθρωπικών, και πλέον προσβλέπουμε στην μετά-covid εποχή.

1960 -1970 : Η πρώτη ” Σχολή Μητέρων ” στη Λειβαδιά!

Η Εστία Μητέρας επί 60 χρόνια επιτελεί ένα ανθρωπιστικό έργο στηριζόμενη στην εθελοντική προσφορά των μελών των εκάστοτε Διοικητικών συμβουλίων, συνεργατριών και στην εμπιστοσύνη των μελών και φίλων της. Η εποχή της απομόνωσης το άλλαξε αυτό; Γίνονται δωρεές που να στηρίζουν το ίδρυμα; Η πολιτεία στέκει αρωγός; Η τοπική αυτοδιοίκηση και το υπουργείο πρόνοιας πώς βοηθούν το ίδρυμά σας αυτή την τόσο δύσκολη εποχή;

Η Ε.Μ. εξ υπαρχής λειτουργεί σε φιλανθρωπική βάση. Ως εκ τούτου στηριζόταν πάντα στην αγάπη του ανθρώπου για τον άνθρωπο, στην έγνοια της μιας γυναίκας για την άλλη, στην εθελοντική εργασία και την αφιλοκερδή προσφορά. Η μόνη στήριξη που έχουμε από κρατικούς πόρους είναι μια μικρή οικονομική βοήθεια από την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας. Δεν είμαστε κερδοσκοπική επιχείρηση, το ίδρυμα δεν είναι ενταγμένο στο δίκτυο συμβεβλημένων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος λειτουργίας του καλύπτεται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών μας, τα τροφεία των φιλοξενουμένων σε αυτό γυναικών και την οικονομική στήριξη που σε έκτακτη ή μονιμότερη βάση μας προσφέρεται από ιδιώτες. Τη λειτουργία του ιδρύματος στηρίζουν περιστασιακά με προσφορές αγαθών επιχειρήσεις της πόλης μας και ο Δήμος Λεβαδέων. Αισθανόμαστε άπειρη ευγνωμοσύνη για την έμπρακτη αγάπη όλων. Χωρίς αυτή δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Καθώς όμως η οικονομική κρίση βαθαίνει, περιορίζοντας τη δυνατότητα οικονομικής προσφοράς των ανθρώπων, η επιβίωση του ιδρύματος γίνεται όλο και επισφαλέστερη. Γι’ αυτό, και σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία μέσα από αυτή τη συνέντευξη να το κάνω, θα προέτρεπα τους συμπολίτες μας, τις άγιες μέρες που έρχονται, να σκεφτούν το ίδρυμα της Ε.Μ. και να προσφέρουν τη δυνατότητα σε ηλικιωμένες γυναίκες, που δεν έχουν οικογένεια ή πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, να έχουν στη δύση της ζωής τους μια εστία που θα τους παρέχει την αξιοπρεπή διαβίωση, τη ζεστασιά και την αγάπη που κάθε άνθρωπος δικαιούται.

12 Ιανουαρίου 2020.Ο αρχιεπίσκοπος Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Ιδρύματος.Από την κοπή της βασιλόπιτας στην ΕΣΤΊΑ ΜΗΤΈΡΑΣ.
27- 10-2019 : ΤΙΡΑΝΑ – Συνάντηση της ΕΣΤΊΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ με το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ.
13 Οκτωβρίου 2019
Από την έναρξη χειμερινών δραστηριοτήτων της ΕΣΤΊΑΣ ΜΗΤΈΡΑΣ με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Θ&Λ κ.κ. Γεώργιο.

15 Οκτωβρίου 2018 
Η Λιβαδειά απέκτησε την οδό ΦΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ , μια οδό- σύμβολο ενότητας και συνεργασίας για αυθεντική μαρτυρία κοινωνικής αλληλεγγύης !!!

Μετά από επίπονες προσπάθειες είκοσι ετών η Εστία Μητέρας άρχισε το 1993 τη λειτουργία του Γηροκομείου της. Ηλικιωμένες γυναίκες βρίσκουν οικογενειακή ζεστασιά και αγάπη, συμμετέχοντας κι αυτές στις εκδηλώσεις. Πόσο δύσκολο είναι γι’ αυτές τώρα που δεν μπορούν να περάσουν όμορφες στιγμές, αλλά πολύ περισσότερο τώρα που δεν μπορούν να τις επισκεφτούν οι δικοί τους;

Αν για όλους εμάς που βρισκόμαστε σπίτια μας με τους αγαπημένους μας ανθρώπους η περίοδος του εγκλεισμού είναι περίοδος στρεσογόνος και δύσκολα διαχειρίσιμη, για τις γιαγιάδες του ιδρύματος έχει έναν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Δεν είναι πάντα εύκολο να συνειδητοποιήσουν την ιδιάζουσα υγειονομική συνθήκη και τα περιοριστικά μέτρα που η αντιμετώπισή της συνεπάγεται, αλλά κι όταν ακόμα τα κατανοούν, δεν είναι εύκολη η ψυχική διαχείριση της απομόνωσης και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ωστόσο, στο ίδρυμα έχουμε εξασφαλίσει την τακτική επικοινωνία των γιαγιάδων με τις οικογένειές τους μέσω skype, προκειμένου να απαλύνουμε τον αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων.

Κοπή της βασιλόπιτας 2020 της Εστίας Μητέρας. 
Τιμητική διάκριση και επίδοση του σήματος φιλίας της ACWW σε εθελόντριες συνεργάτριες παρουσία των αρχών του τόπου που στηρίζουν το έργο της Ε.Μ.
Η ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ σε επίσκεψη – ξενάγηση στη Βουλή των Ελλήνων με τη βουλευτή Βοιωτίας κ Γιώτα Πούλου!!!

Έρχονται Χριστούγεννα, κάθε χρόνο η Εστία Μητέρας πρόσφερε σε όλους μας το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή της. Πώς σκέφτεστε να περάσετε αυτές τις μέρες μέσα στο ίδρυμα;

Μπορεί φέτος να μην προσφέρουμε το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο τσάι στα μέλη της Ε.Μ., στη γωνιά της γιαγιάς,ωστόσο, θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Βεβαίως οι γιαγιάδες μας δε θα δεχτούν ευχές δια ζώσης από σχολεία, Συλλόγους της πόλης, τοπικές χορωδίες, χορευτικά συγκροτήματα και φίλους του ιδρύματος, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό ζητάμε από τις Λιβαδείτισσες και τους Λιβαδείτες που θα το ήθελαν, να ανεβάσουν στη σελίδα της Ε.Μ. στο facebookένα μικρό βιντεάκι (που θα το τραβήξουν με το κινητό τους τηλέφωνο) με τις ευχές τους για τις γιαγιάδες μας. Μπορούν να στείλουν με τον τρόπο αυτό μηνύματα, ευχές, να τραγουδήσουν ή ό,τι άλλο σκεφτούν. Στη χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα ετοιμάσει το προσωπικό του ιδρύματος, θα προβάλλουμε τα βιντεάκιαστη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασης, ώστε οι γιαγιάδες μας να δουν και να ακούσουν τις ευχές. Η πανδημία άλλαξε την ανθρώπινη επικοινωνία, αλλά δεν την κατήργησε. Αν το θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε το κινητό μας τηλέφωνο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαύλους αγάπης και ανθρωπιάς.

Επίσκεψη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Λιβαδειάς. Η πρόεδρος και τα μέλη προσέφεραν μάσκες για τις γιαγιάδες και τις εργαζόμενες.

Θα ήθελα κλείνοντας να στείλετε ένα μήνυμα προς τους φίλους του ιδρύματος αλλά και μια ευχή για το 2021

Ο κόσμος μας, ο πολιτισμός μας αλλάζει δραματικά, ας μην αλλάξει ερήμην μας. Στο δρόμο της αλλαγής, τον οποίο καλούμαστε να βαδίσουμε, θα χρειαστεί να δώσουμε μικρές ή μεγάλες μάχες, να διακρίνουμε το ψέμα από την αλήθεια, το δίκαιο από το άδικο. Οδηγός μας στην πορεία αυτή ας είναι η σπίθα της γνώσης και της αγάπης, ο Χριστός μέσα μας, γιατί όπως λέει και ο Γ. Θέμελης:

«Μέσα μας γίνεται η Γέννηση. ‘Έξω στέκει το σχήμα της– Μας φανερώνεται.»

Καλά Χριστούγεννα και μια νέα χρονιά με σωφροσύνη και ψυχική δύναμη, ώστε να θεραπευτούν οι πληγές που άνοιξε η χρονιά που φεύγει!

Το L.F. ευχαριστεί την κα Αγγέλου για την φιλοξενία και κατεβαίνει τα σκαλιά της Εστίας Μητέρας νοιώθοντας την ανάγκη να δώσει το δικό του φετινό Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από εδώ.

Το να φιλοξενηθεί ο ηλικιωμένος γονιός μας στο γηροκομείο δε σημαίνει ότι τον αποκλείουμε από την οικογένεια. Είναι πολύ σημαντικό να μην αισθανθεί ότι είναι αφημένος και ξεχασμένος, μακριά από εμάς. Οι συχνές επισκέψεις μας έστω και μέσω skype λόγω της πανδημίας, αφού υπάρχει η δυνατότητα αυτή όπως μας είπε η πρόεδρος, στο ίδρυμα αλλά και οι δικές του στο σπίτι μας είναι πολύ σημαντικές για να μην νιώσει εγκαταλελειμμένος. 

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα