Στο Τούνεζι, στη Μπαρμπαριά….

Γράφει η Γεωργία Καρβούνη-Λιάσκου

Δικηγόρος, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Νικολάου Λιβαδειάς

Στο Τούνεζι, στη Μπαρμπαριά,
μας έπιασε κακοκαιριά, λέει το γνωστό άσμα του Βασίλη Τσιτσάνη…

Σε εμάς συνέβη ακριβώς το αντίθετο…Ένα εντελώς ξαφνικό και απρογραμμάτιστο ταξίδι που μας γέμισε με μοναδικές εικόνες και ξεχωριστές εντυπώσεις…Από το Ελευθέριος Βενιζέλος μετά από δύο ώρες ταξίδι στο αεροδρόμιο της Τύνιδας…διαμονή για ένα βράδυ στη Τύνιδα και την επομένη με πρώτη στάση στην Χαμμαμέτ που στα αραβικά σημαίνει «λουτρά»  μια παραθαλάσσια πόλη  , ξεκίνησε το ταξίδι για την αληθινή  Τυνησία της Ερήμου και των Βερβερίνων…Η  Τυνησία ή άλλιώς Τούνεζι, είναι μια χώρα της Βόρειας Αφρικης που βρέχεται από την Μεσόγειο , και διακρίνεται από τις έντονες αντιθέσεις όπως ίσως όλες οι χώρες της Αφρικανικής Ηπείρου, με  40% της χώρας να  το καταλαμβάνει η έρημος Σαχάρα.

 Από σιτοβολώνας της Ρωμαικής Αυτοκρατορίας , στη συνέχεια Γαλλική Αποικία και πλέον μια ελεύθερη Χώρα με ημιπροεδρική Δημοκρατία.

Η πρωτεύουσα Τύνιδα περιστρέφεται γύρω από τη παλιά πόλη της. Τα μεσαιωνικά σοκάκια της, τα αρώματα τωνμπαχαρικών, τα χαμάμ  και τα τζαμιά  συνυπάρχουν αρμονικά με τις μεγάλες λεωφόρους , τις καφετέριες και τα σύγχρονα μαγαζιά .

Έξω από την Τύνιδα,  το SidiBouSaid  ένα χωριό με εντυπωσιακά μπλε και άσπρα κτίρια, πλακόστρωτα δρομάκια και  εκπληκτική θέα προς τη Μεσόγειο, κάνουν αυτό το μέρος να μοιάζει λες και έχει ξεπηδήσει από κάποιο πίνακα ζωγραφικής.

Στην συνέχεια η Καϊρουάν  μία πολύ σημαντική πόλη της Τυνησίας και ένα από τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κέντρα του Ισλαμισμού, χαρακτηριζόμενη τρίτη ιερή πόλη μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Το όνομά της προέρχεται από την αντίστοιχη περσική λέξη που σημαίνει καραβάνι. Στην πόλη αυτή βρίσκεται το ιστορικό και μεγαλοπρεπές Τζαμί του Ούκμπα, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα τζαμιά στην Τυνησία και το Τζαμί των Τριών Πύλων του 9ου αιώνα. Η Καϊρουάν έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Όμως αυτό που δίνει αξία σε ένα τέτοιο ταξίδι είναι να ζήσεις από  κοντά την μεγαλύτερη έρημο του κόσμου. Διαμονή στην μεγάλη όαση της Tozeur,όπου η  τεράστια Σαχάρα της Τυνησίας καλύπτει μεγάλο μέρος του εσωτερικού της χώρας. Η πιο όμορφη γωνιά της ερήμου είναι το πεδίο των αμμόλοφων που είναι γνωστοί ως GrandErgOriental. Η συνεχώς μεταβαλλόμενη άμμο της ερήμου, δημιουργεί ένα πανέμορφο και μοναδικό τοπίο από αμμόλοφους και απέραντη άμμο. Μοναδικό το  ηλιοβασίλεμα στους αμμόλοφους. Κοντά στηνέρημο και  η έρημος πόλη Douz , ηChebika  μια ορεινή όαση που βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών του DjebelelNegueb. Λόγω της έκθεσής του στον ήλιο, είναι γνωστό ως Qasrel-Shams, «Παλάτι του Ήλιου». Οι όμορφοι καταρράκτες, τα περίεργα σπήλαια και οι εκατοντάδες φοίνικες που σώζονται σε βραχώδεις ρωγμές, είναι ένα μοναδικό θέαμα που δικαίως έχουν μετατρέψει αυτή την όαση σε ένα δημοφιλές τουριστικό προορισμό της Τυνησίας. Είναι επίσης ένα δημοφιλές μέρος για σκηνοθέτες ταινιών καθώς σκηνές από το StarWarsEpisode IV και The EnglishPatient (Ο  Άγγλος Ασθενής) γυρίστηκαν σε αυτήν την περιοχή.

Τυνησία χωρίς επίσκεψη σε σπίτι των ανθρώπων της ερήμου στη Ματμάτα, τους  επονομαζόμενους  και τρωγλοδύτες δεν νοείται . Θεωρούνται  η κατώτερη κάστα των Βέρβερων και των Τυνήσιων γενικά. Οι Βέρβεροι αποτελούνται από τους Βεδουίνους, τους Τουαρέγκ και τους λεγόμενους τρωγλοδύτες (ανθρώπους της ερήμου).Οι φυλές των Βερβέρων ζούσαν σε τεχνητές σπηλιές βουνών για περισσότερο από μιάμιση χιλιετία. Σκάβοντας έναν μεγάλο λάκκο, γύρω από τον οποίο ανοίγονταν και τα υπόλοιπα δωμάτια, κατάφεραν να ξεφύγουν  από την καυτή ζέστη του αφρικανικού ήλιου και τις ακραίες αλλαγές στη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Έτσι, στη ζέστη των 40-50 βαθμών μέσα στις σπηλιές υπάρχει μια άνετη θερμοκρασία 20-23 βαθμών. Αυτές οι ασυνήθιστες κατοικίες 1-2 ορόφων από ψαμμίτη, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους επισκέπτες καθώς αποτελούν ένα μοναδικό θέαμα.

Επιστροφή στην Τύνιδα από την αλμυρή λίμνη, και τα παράλια της Τυνησίας…Η Τυνησία είναι όμορφη…Μια χώρα φιλόξενη,με  πλούσια ιστορία,  ανατολίτικη κουζίνα και μοναδικά αξιοθέατα. Επισκεφτείτε την!

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here