Ισχυρές γυναίκες της Βοιωτίας: Η δήμαρχος Ορχομενού στο La Figura

ΕΛΠΙΖΕΙ: Σε ένα καλύτερο κόσμο

ΑΓΑΠΑ: Όλους τους ανθρώπους

ΘΛΙΒΕΤΑΙ: Από την αχαριστία

ΧΑΙΡΕΤΑΙ: Όταν Δημιουργεί

Στο Δήμο Ορχομενού, η οδοντίατρος κ. Παρασκευή Καράλη αποτελεί την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα Δημάρχου. Η κ. Καράλη έχει εκλεγεί δύο φορές Δημοτική Σύμβουλος, ενώ έχει διατελέσει Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Υπεύθυνη για την αναγέννηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ορχομενού.

Το LF βρέθηκε και συνομίλησε μαζί της στον Ορχομενό, πλάι στον τάφο του Μινύα, τη Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Σκριπούς, το αρχαίο ωδείο και τις πηγές χαρίτων λίγο πριν το Lockdown.

Είστε μία από τις μόλις 19, σε 331 Δήμους της Ελλάδας, γυναίκες Δημάρχους. Εάν το μεταφράσουμε αυτό το στοιχείο σε ποσοστά τότε μιλάμε για 4.5% περίπου. Είναι πράγματι τόσο δύσκολο να πείσει το εκλογικό σώμα μία γυναίκα ότι είναι ικανή να διοικήσει ένα Δήμο;

Ναι  είναι εξαιρετικά δύσκολο και  η δυσκολία  ξεκινάει  από αυτή την ίδια την γυναίκα.

Πρέπει να ξεπεράσει πρώτα τα τείχη της ίδιας της ύπαρξής της , όλα εκείνα με τα οποία έχει μεγαλώσει και γαλουχηθεί.

Σύζυγος ,Μάνα ,Κόρη ,Εργαζόμενη, Νοικοκυρά.

Ο συνδυασμός και η επιτυχής ισορροπία σε όλες αυτές τις ιδιότητες που κατέχουν αποτελούν για τις περισσότερες γυναίκες ανασταλτικό παράγοντα για την ενασχόληση με τα κοινά.

Από την άλλη όμως η επιτυχημένη πορεία σε όλο αυτό το σύνθετο φάσμα που αποτελεί τη σύγχρονη Ελληνίδα είναι και αυτή που της επιτρέπει να διεκδικήσει με αξιώσεις και την θέση της ως δημάρχου.

Δεν θεωρώ ότι για το δήμο Ορχομενού αποτέλεσε τροχοπέδη το ότι ήμουν γυναίκα, γιατί γνώριζαν πολύ καλά ποιος ήταν ο άνθρωπος Βούλα Καράλη.

Ας αρχίσουμε κάνοντας ένα μικρό ταξίδι και επιστρέφουμε αργότερα σε θέματα αυτοδιοίκησης. Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για την γυναίκα, επιστήμονα και μαμά, Βούλα Καράλη.

Kατάγoμαι από αγροτική οικογένεια .

Μεγάλωσα από γονείς και παππούδες που με λάτρευαν μιας και ήμουν μοναχοπαίδι .

Σπούδασα οδοντίατρος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ήταν εκεί που γνώρισα τον σύζυγό μου οδοντίατρο   Λουκά Παπαδάκη.

Είμαι μητέρα  δύο υπέροχων παιδιών του Δημήτρη  που είναι  γιατρός  και της Μπέτης που είναι  Πολιτική  Επιστήμονας.
Μένω και εργάζομαι στον Ορχομενό .

Ακολούθησα τα παιδιά μου στο σχολείο.

Ήθελα από τη δράση μου μέσα από τους συλλόγους Γονέων να βοηθήσω να καλυτερεύσουν οι συνθήκες στα σχολεία τους.

‘Ημουν πρόεδρος και μέλος στο σύλλογο Γυναικών και σε άλλους συλλόγους.

Ο παθητικός ρόλος του κριτή δεν μου πήγαινε.

Λάτρευα τον τόπο μου και την ιστορία του . Από όποια εθελοντική θέση κι αν είχα φρόντιζα να κάνω γνωστή μέσα από δράσεις αυτή την ιστορία.

Πάντα πίστευα ότι εμείς διαμορφώνουμε την ζωή μας.

Εμείς διαλέγουμε τον ρόλο που θα παίξουμε σε αυτή.

Εμείς πρέπει να χτίζουμε τα πιστεύω μας μέσα από την εμπειρία και τις γνώσεις μας.

Οφείλουμε να προστατεύουμε την σωματική και πνευματική μας υγεία ώστε να είμαστε εμείς καλά, για να μπορούμε να μεγαλώνουμε υγιή και ευτυχισμένα παιδιά.

Παιδιά που θα μπορούμε να τους προσφέρουμε την αγάπη μας.

Και το κυριότερο, ότι η μεγαλύτερη αναζήτηση είναι αυτή της αποδοχής του εαυτού μας.

Είμαστε απόγονοι των Μινύων.

Μοιραία οδηγήθηκα στην θέση της δημοτικής συμβούλου με δήμαρχο τον Κώστα Ξηρογιάννη το 2011 όπου και μου δόθηκε η δυνατότητα μέσα από την δημοτική βιβλιοθήκη και τις σχολικές Επιτροπές να ασχοληθώ συστηματικά με αυτά που αγαπούσα .

Τα παιδιά.

Τον τόπο μου και την Ιστορία του.

Το να διεκδικήσω τη θέση της δημάρχου στις εκλογές, φάνταζε φυσική συνέχεια.

Ποιοι άνθρωποι αποτέλεσαν πρότυπα για σας και πως επηρέασαν τη ζωή και την πορεία σας

Τα πρότυπα μου ήταν απλά και γι αυτό τόσο δυνατά.

Οι δύο γιαγιάδες μου.

Ισχυρές γυναικείες προσωπικότητες.
Γυναίκες  που κατάφεραν κι επιβίωσαν  μέσα  στην ορφάνια  με δύναμη  και αξιοπρέπεια  και μου έμαθαν  να σκέφτομαι, να προσπαθώ,   να αγαπάω  την γνώση  και να παλεύω  γι αυτά  που πιστεύω .

<Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Στάσου από άλλη θέση και ξανακοίτα.

Σκέψου.

Έχε υπομονή.

Ξαναπροσπάθησε αφού το θες.

Άκου και την άλλη πλευρά πριν κρίνεις.

Μάθε να αναγνωρίζεις τα λάθη σου , μόνο τότε μπορείς να τα διορθώσεις.

Σκόρπιες διδαχές ανάμεσα σε αγκαλιές και σε μαθήματα πλεκτού με βελονάκι.

Ατέλειωτα βράδια με παραμύθια , τραγούδια και πολύ αγάπη.

Κρυφά μαγειρέματα όταν το φαγητό της μάνας δεν μου άρεσε και

<Διάβασε να σπουδάσεις να γίνεις ανεξάρτητη>.

Ιστορίες με νεράιδες που κατοικούσαν στις πηγές κι έκλεβαν τις καρδιές των παλικαριών.

Και η Παναγία μας προστατεύει από την εκκλησιά της

Και…

<Διάβασε να σπουδάσεις να γίνεις ανεξάρτητη>

Η μία μαυροφορεμένη για πάντα χήρα ήρωα που έπεσε στην Αλβανία

Κι η άλλη με το πλεκτό της συντροφιά

Όμως απέπνεαν δύναμη και σοφία

Αυτές ήταν τα πρότυπά μου.

Επί της Δημαρχίας σας έως τώρα αναπτύχθηκαν, μέσω των υπηρεσιών του Δήμου και των οργανισμών του, πολλές και ποικίλες δραστηριότητες για τον πολιτισμό. Βλέπουμε την δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα σας για τα επόμενα χρόνια;

Στα επόμενα χρόνια  στόχος  είναι  να προχωρήσουν   όσο περισσότερο  γίνεται  οι εργασίες ολοκλήρωσης  του αρχαιολογικού πάρκου.

Ήδη  η πρώτη  φάση  βρίσκεται στην τελική  ευθεία.

Σε λίγο ξεκινούν οι εργασίες των οδών Μινύου και Ακροπόλεως που διασχίζουν το αρχαιολογικό πάρκο
Να αναβαθμιστεί όσο είναι εφικτό η καθημερινότητα  των δημοτών. 

Ήδη βρισκόμαστε στην τελική φάση κατασκευής και επαναλειτουργίας των παιδικών χαρών , αναβάθμιση του φωτισμού και του δικτύου  της ύδρευσης , παρεμβάσεις στην οδοποιία.

Προχωρούμε στην ολοκλήρωση   όλων   των έργων   που βρίσκονται  σε εξέλιξη   όπως τα δίκτυα της αποχέτευσης, έργα ύδρευσης και μεγάλα έργα όπως η γέφυρα στο Διπότι και ο δρόμος στα Σκορπονέρια, στόχος  στον οποίο  βρισκόμαστε   ήδη πολύ  κοντά.

Αυτή την στιγμή εργαζόμαστε ώστε να μπουν οι βάσεις και να δρομολογηθούν   για το  μέλλον  έργα  όπως  η ανάπλαση  κεντρικών δρόμων   ,ψηφιακό  μουσείο  κα.
Προετοιμάζουμε ώστε να υποβληθούν  όσο είναι  δυνατό περισσότερες μελέτες  για χρηματοδότηση  στο πρόγραμμα  Αντώνης  Τρίτσης  και στο ΕΣΠΑ .
Εξετάζουμε προτάσεις προώθησης  της τουριστικής  ανάπτυξης  στον  τόπο  μας.

Οι Πηγές των Χαρίτων με τις προσπάθειες σας έχει αρχίσει να θυμίζει πραγματικό βιότοπο. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να αναδειχθεί σε μια ολοκληρωμένη πρόταση ψυχαγωγίας για τους Δημότες, όχι μόνο τους δικούς σας, αλλά και ολόκληρης της Βοιωτίας;

Μέχρι  τώρα  οι παρεμβάσεις  στις πηγές  των Χαρίτων  σε βάθος  χρόνου ήταν αποσπασματικές  με αποτέλεσμα  να μην μπορούν  να διαμορφώσουν  συστηματικά  ένα  ενιαίο  δυναμικό σύνολο.

Έτσι   χρειαζόταν  διαρκής  παρέμβαση.
Στα σχέδια μας είναι  να υποβάλουμε αίτημα  στο  πρόγραμμα  Τρίτσης για χρηματοδότηση  μελέτης που θα αφορά ανάπλαση στο σύνολο  των Πηγών.
Πιστεύω  ότι είναι  ο καλύτερος τρόπος  ώστε  να αναδειχτεί  αυτός  ιδιαίτερα όμορφος  τόπος.
Και βέβαια  στα σχέδια  μας είναι  να δοθεί  και η κατάλληλη   επικοινωνιακή ώθηση  και για την επισκεψιμότητα στις πηγές  αλλά  και για την ανάδειξη της καλλιέργειας  πέστροφας  που γίνεται  εκεί.
Η υγειονομική  κρίση  μας έφερε  πίσω.
Αλλά δεν θα σταματήσουμε  τις προσπάθειες.

Μετά από έναν χρόνο εμπειρίας με τον Κλεισθένη, πως αξιολογείτε τη συγκεκριμένη οργάνωση λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προώθηση αναπτυξιακών σχεδίων και τεχνικών έργων;

Θεωρώ  ότι η άσκηση  Κλεισθένης  θέλει  πολύ  μεγάλη  συζήτηση.
Σε μια πρώτη  ανάγνωση  δεν πέτυχε
Ούτε  οι διορθωτικές  κινήσεις  της κυβέρνησης βοήθησαν ιδιαίτερα.
Εν  ολίγοις  φτάσαμε  από τον φόβο  της ακυβερνησίας να  χαθεί μέρος της εξουσίας  του δημοτικού συμβουλίου  και να ενισχυθεί η οικονομική  επιτροπή.
Με την υγειονομική  κρίση  προκειμένου  να διευκολυνθούν  οι δήμοι  ώστε  να μπορούν  να ανταπεξέλθουν και να κινηθούν πιο ευέλικτα σε όλη  αυτή  την κατάσταση  όλο  και περισσότερες  εξουσίες  δίνονται  στην οικονομική επιτροπή.

Πάντως εκτός  από μία δύο εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν νομίζω  ότι ο Κλεισθένης έδωσε  λύσεις.
Αντίθετα έχουν δημιουργηθεί σωρεία προβλημάτων.

Δεν πιστεύω, κι αυτή είναι η άποψή μου, ότι αυτοί που ο λαός όρισε ως ελάσσονα μειοψηφία iμπορούν να γίνουν ρυθμιστές διακυβέρνησης.

Σε αυτή την περίπτωση ίσως να μπαίνουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια

Βεβαίως και πρέπει να εισακούγεται η άποψή όλων των εκλεγμένων στο δημοτικό συμβούλιο κι αυτό θα πρέπει να διαφυλαχθεί, αλλά με άλλο τρόπο.

Οι σχέσεις σας σαν δήμαρχος Ορχομενού με την αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας καθώς και με τους άλλους δημάρχους του νομού φαίνονται αγαστές και να υπάρχει συνεννόηση. Πόσο δύσκολο είναι αυτό ή πόσο απαραίτητο;

Με την αντιπεριφερειάρχη μας, υπάρχει  μια εξαιρετική συνεργασία.

Η κ Παπαθωμά βοήθησε από την πρώτη στιγμή το Δήμο μας με παρεμβάσεις και χρηματοδοτήσεις που έγιναν από την Περιφέρεια και βοήθησαν να δοθεί νέα ώθηση στα έργα του αρχαιολογικού πάρκου Ορχομενού.

Υπάρχουν μεγάλες χρηματοδοτήσεις για έργα από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ( Διπότι,Σκορπονέρια κλπ) στο δήμο Ορχομενού.

Προχωρά σε λίγο καιρό και η ολοκλήρωση του αναδασμού Αγ Δημητρίου.

Σε λίγες μέρες γίνεται και επίσημα η παραχώρηση κτιρίου στα Πέτρινα που έχει δρομολογηθεί για να δοθεί μετά από επισκευή από τον Δήμο για την στέγαση του αστυνομικού τμήματος Ορχομενού ενώ υπάρχουν κι άλλα έργα και δράσεις που δρομολογούνται αυτή την στιγμή.

Η συνεργασία και με την αντιπεριφέρειρχη αλλά και με τους συναδέλφους δημάρχους του νομού είναι αυτονόητη αλλά και αναγκαία.

Έχουμε κοινά σύνορα, κοινούς στόχους και αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα .

Είναι σημαντικό το πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και αλληλοβοήθειας που υπάρχει.

Ο Δήμος θα φροντίσει να φέρει ο καινούργιος χρόνος κάποιες ελαφρύνσεις για τους δημότες; Θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε ό,τι αφορά τα τέλη, θα αλλάξει κάτι στην κοινωνική πολιτική του Δήμου;

Πριν λίγες μέρες περάσαμε στο δημοτικό συμβούλιο μείωση στα τέλη καθαριότητας 10%.

Φυσικά θα προχωρήσουμε και σε άλλες μειώσεις τελών σε αυτούς που πλήττονται από την υγειονομική κρίση ώστε να διευκολύνουμε όσο μπορούμε την ζωή των δημοτών αυτή την δύσκολη περίοδο.

Ο δήμος ήδη με το δεύτερο κύμα του κορονοιού ήταν πανέτοιμος με απολυμάνσεις , προμήθεια rapid test και ενεργοποίηση όλων των δομών ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ,ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ , ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΩΠΟΛΕΙΟ ώστε να διευκολύνει την ζωή των δημοτών μας που έχουν ανάγκη.

Δηλώνετε «πιστή» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή σας ενδιαφέρει και η κεντρική πολιτική σκηνή; Με ποιό τρόπο πιστεύετε ότι γενικότερα η πολιτική και οι πολιτικοί μπορούν να αποκτήσουν και πάλι την χαμένη αξιοπιστία τους

Είμαι πιστή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Γιατί βρίσκεται σε άμεση επαφή με το δημότη.

Γιατί ακουμπάει στα προβλήματά του.

Γιατί αγαπώ τον τόπο μου.

Η αξιοπιστία των πολιτικών κατακτιέται μέσα από την αλήθεια των λόγων τους, την αλήθεια των πράξεών τους και την επαφή με τους πολίτες .

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα