Ισχυρές Γυναίκες: Η Λένα Παρασκευά στο La Figura

Μάχιμη δημοσιογράφος, δυναμική γυναίκα με έντονη παρουσία στα τεκταινόμενα της πόλης της, τρυφερή σύζυγος και μαμά, είναι ή ισχυρή γυναίκα που συνάντησα στον νομό Φθιώτιδος.

Η Λένα Παρασκευά εργάζεται στο Star κεντρικής Ελλάδας από το 1993. Είναι δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του καναλιού.

Ξεκίνησε την καριέρα της στην τηλεόραση παρουσιάζοντας τα σύντομα απογευματινά και νυχτερινά γεγονότα και μία εβδομαδιαία εκπομπή ανασκόπησης των γεγονότων.

Είχε παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία για 8 χρόνια το μεσημβρινό μαγκαζίνο του STAR “Καθημερινά και Επίκαιρα” , καθιερώνοντας την μεσημβρινή ενημέρωση στην περιφερειακή τηλεόραση. Επίσης είχε την ευθύνη και παρουσίαση της εκπομπής «Άκρως προσωπικό» με θέμα την παρουσίαση επωνύμων των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης με καταγωγή από την Στερεά Ελλάδα και ομογενείς των ΗΠΑ, για τους οποίους ταξίδεψε για να συναντήσει στην Νέα Υόρκη.

Στα 27 χρόνια που εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό STAR έχει κάνει εκατοντάδες συνεντεύξεις με ανθρώπους της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων, εκπροσώπους φορέων, συλλόγων αλλά και απλούς πολίτες.

Παρακολουθεί τις ευρωπαϊκές εξελίξεις έχοντας συνεργασία με Έλληνες εκπροσώπους του ευρωκοινοβουλίου και ταξιδεύοντας τόσο στο Στρασβούργο όσο και στις Βρυξέλλες.

Από τον Ιανουάριο του 2005 παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Αναλυτικά Γεγονότα 20.30-22.00). Την βλέπουμε βέβαια και στην επιτυχημένη εβδομαδιαία εκπομπή του STARABATO.

Από το 2003 είναι μέλος της ένωσης συντακτών ημερησίων εφημερίδων Στερεάς και Θεσσαλίας (ΕΣΗΕΣΘ ).

Τη συνάντησα λοιπόν, σε μία οικογενειακή εξόρμηση στην όμορφη Παύλιανη του νομού Φθοιώτιδος, λίγο καιρό πρίν γίνει απαραίτητη στη ζωή μας η μάσκα και παραχώρησε στο LF μια συνέντευξη από καρδιάς.

Θα ήθελα να αρχίσουμε αυτή την συνέντευξη Λένα μαθαίνοντας λίγα πράγματα για σένα, για τα παιδικά σου χρόνια, τις αναμνήσεις σου; Πού μεγάλωσες;

Μεγάλωσα στους πρόποδες του Παρνασού στο όμορφο και ήσυχο χωριό της Φωκίδας την Μαριολάτα, σε μια μεγάλη οικογένεια με τους γονείς μου και τα 3 αδέρφια μου και την γιαγιά μου (μητέρα του πατέρα μου). Η στέγη του πατρικού με κράτησε ως τα 18 που τέλειωσα το λύκειο και έπρεπε να μετακινηθώ στην Αθήνα για σπουδές.

Πότε ξεκίνησες αυτή τη δουλειά;-Πώς προέκυψε η δημοσιογραφία;

Δουλειά ξεκίνησα αμέσως μόλις πήρα το πτυχίο μου, την ίδια χρονιά, έφυγα από την Αθήνα και μετακόμισα στην Λαμία. Τότε μια ομάδα τοπικών επιχειρηματιών προετοιμαζόταν για να ανοίξει το πρώτο περιφερειακό κανάλι της Στερεάς με έδρα τη Λαμία και ζητούσε προσωπικό. Μου το είπαν ήρθα και αυτό ήταν, δεν ξανάφυγα ποτέ!

Τι σημαίνει να βρίσκεσαι στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης; 

Θα πω το κλασικό «μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια» και θα το αιτιολογήσω. Κρίσεις έχουμε και έχω περάσει πολλές. Για μένα η μεγαλύτερη ήταν το 2008 όταν χάσαμε τον πρόεδρος μας αείμνηστο Βασίλη Χειμωνίδη (πρόεδρο του STAR Κεντρικής Ελλάδας και των σούπερ μάρκετ ΓΑΛΑΞΙΑΣ). Τότε ναι είχα λιγοψυχήσει, είχα φοβηθεί γιατί σε αυτόν τον άνθρωπο στηρίζαμε όλη μας την προσπάθεια και νιώθαμε ασφαλείς στο κανάλι. Μετά αντιμετωπίσαμε την οικονομική κρίση και τώρα και την υγειονομική. Δεν θα το κρύψω είναι μια πολύ απαιτητική περίοδος και κάθε χρόνο και πιο δύσκολα τα πράγματα. Συνηθίσαμε στα δύσκολα όμως και έτσι πορευόμαστε και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο.

Μετά από μια πιεστική μέρα πώς συνηθίζεις να περνάς τον ελεύθερό χρόνο σου;Σε επηρεάζει η δουλειά σου στην καθημερινή σου ζωή;

Θα σου απαντούσα πολύ διαφορετικά πριν μερικά χρονιά όταν μετά τη δουλειά είχα όντως ελεύθερο χρόνο. Τώρα έχοντας σύζυγο και παιδί θα σου πω ότι δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χαλάρωση. Όταν ξεκλέβω έστω και κάτι ελάχιστο κυρίως τα Σαββατοκύριακα θα κάνω γυμναστική ή θα βγω στην αγορά. Συνήθως όμως διαβάζω και γράφω κείμενα. Όσο και να μην θέλω πάντως την δουλειά μου την κουβαλάω πάντα μαζί μου ίσως γιατί είναι τέτοιο το αντικείμενο της που δεν γίνεται διαφορετικά. Να καταλάβεις οδηγώ με το παιδί μου και σταματώ πολλές φορές όταν συμβαίνει κάτι στον δρόμο και κάνω ρεπορτάζ. Ουσιαστικά νομίζω η δουλειά είναι στο μυαλό μου 24 ώρες το 24ωρο.

Ποια ήταν η χειρότερη αντίδραση ανθρώπων που αντιμετώπισες; Είτε ως δημοσιογράφος, είτε προσωπικά;

Μου έχουν τύχει διάφορα όπως και σε όλους φαντάζομαι. Δυστυχώς έχω να θυμηθώ ανθρώπινες συμπεριφορές που με έχουν στεναχωρήσει και έχει χρειαστεί να διαγράψω άτομα από την ζωή μου. Αυτό που με ενοχλεί είναι η αναίτια έκδηλη εμπάθεια επειδή είμαι επώνυμη. Αυτό ναι με ενοχλεί πολύ και δεν το ξεχνώ από όποιον και αν το εισπράττω.

Το κορυφαίο βραβείο του Ιδρύματος προαγωγής της δημοσιογραφίας Αθ.Μπότση παρέλαβες από τα χέρια του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου για την 25ετή προσφορά σου στην ενημέρωση της περιφέρειαςαλλά και το βραβείο Καλλιγά 2014 που απονέμεται κάθε χρόνο σε δημοσιογράφους που διακρίνονται για το ήθος τους και τον Ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. Πες μας ποια ήταν τα συναισθήματα εκείνη τη στιγμή αλλά και αν θα τα αφιέρωνες κάπου αυτά τα βραβεία;

Νομίζω για κάθε άνθρωπο η οποιαδήποτε διάκριση είναι σημαντική. Όταν όμως καλείσαι να κρατήσεις τα σημαντικότερα βραβεία δημοσιογραφίας ε ναι η χαρά είναι μεγάλη! Το να πάρω ένα από τα 4 πρώτα βραβεία του ιδρύματος Μπότση δεν το περίμενα. Ήμουν η πρώτη δημοσιογράφος της περιφερειακής τηλεόρασης που το πήρε και αυτό με έκανε διπλά χαρούμενη γιατί νομίζω άνοιξε ο δρόμος για όλους τους συναδέλφους περιφερειακών μέσων που δεν υστερούν σε τίποτα από τους αθηναίους συναδέλφους. Μια καλή συνάδελφος από την Αθήνα μου είχε πει: Το ξέρεις ότι έσπασες το κατεστημένο; Τα πρώτα βραβεία του ιδρύματος Μπότση πηγαίνουν πάντα στο «βαθύ Κολωνάκι»! Έχω βραβευθεί πολλές φορές από φορείς, συλλογικότητες κτλ. Νομίζω όμως ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι η καθημερινή επιβράβευση του κόσμου που με πλημμυρίζει από αγάπη και εκτίμηση.

Στο βιογραφικό σου έχεις πολλές συνεντεύξεις σημαντικών προσώπων. Θα ξεχώριζες κάποια και γιατί;

Όταν είσαι 25 χρόνια κάθε μέρα στον αέρα και έχεις δυο με τρεις συνεντεύξεις σε κάθε δελτίο αντιλαμβάνεστε ότι οι συνεντεύξεις είναι αρκετές χιλιάδες. Ήμουν 10χρόνια στην μεσημβρινή ζώνη (Καθημερινά και Επίκαιρα) και 15 χρόνια συμπληρώνω φέτος στην βραδινή (κεντρικό δελτίο). Σίγουρα υπάρχουν κάποιες συζητήσεις που είναι αξέχαστες είτε γιατί πήγαν καλά, είτε το αντίθετο. Δεν θα αναφερθώ σε πολιτικές συνεντεύξεις θα σας πω ότι για την καριέρα μου σημαντική στιγμή ήταν η συνέντευξη με τον πρώην αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο στο σπίτι του στον Καναδά. Πρέπει να πω όμως ότι μοναδικές και ανεκτίμητες είναι οι εμπειρίες που έχω από την νέα μου τηλεοπτική εκπομπή το ΑΒΑΤΟ που ουσιαστικά είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ.

Η πολιτική θα σε ενδιέφερε; Σου έχει γίνει κάποια πρόταση που σκέφτεσαι ίσως ή βλέπεις την πολιτική μόνο από την πλευρά του δημοσιογράφου;

Προτάσεις πολλές και αξιοζήλευτες. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δημοσιογραφία και πολιτική δεν πάνε μαζί και όταν κλήθηκα να επιλέξω χωρίς δισταγμό είπα θα συνεχίζω αυτό που ξέρω να κάνω και που αγαπώ πολύ…

«Ο γάμος δημοσιογράφου με αγρότη των μπλόκων» έγραψαν όλοι τότε αλλά και μετέπειτα υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, τον Γιάννη Βάγκο. Λοιπόν θέλουμε να μάθουμε την ιστορία σας. Πώς γνωριστήκατε με τον σύζυγό σου; Και τι ήταν αυτό που σε έκανε να ανέβεις μαζί του τα σκαλιά της εκκλησίας;

Γνωριστήκαμε μέσα από τις δουλειές μας, εκείνος στα μεγάλα αγροτικά μπλόκα και εγώ να τον «ανακρίνω» στα τηλεοπτικά παράθυρα. Αυτή ήταν η πρώτη μας επαφή καθαρά τηλεοπτική μετά γίναμε φίλοι και μετά από καιρό ζευγάρι. Για τον Γιάννη δεν θα πω πολλά ούτε το συνηθισμένο ότι «είναι το άλλο μου μισό» θα πω το αληθινό: Είναι ο άνθρωπος μου. Ο ιδανικός για μένα και ο καλύτερος μπαμπάς για το παιδί μας. Τον έχω παντρευτεί δύο φορές (μια με πολιτικό και μια με θρησκευτικό γάμο) και αν μας έδινε το δικαίωμα ο νόμος θα το έκανα και τρίτη!!!

Η κόρη σου η Ειρήνη είναι ένα υπέροχο πλασματάκι που έχει ξετρελάνει όλους όσους τη γνωρίζουμε. Είσαι μια «χαζομαμά» που της κάνει όλα τα χατίρια ή είσαι αυτή που κρατάς τις ισορροπίες στο σπίτι?

Χαζό μαμά είμαι αλλά βάζω και όρια και κανόνες, γιατί πιστεύω ότι αυτό θα την βοηθήσει στην ζωή της, μόνο που θα το καταλάβει όταν μεγαλώσει, τώρα απλά θυμώνει…

Τι σημαίνουν για σένα οι έννοιες φιλία, γάμος, καριέρα;

Για τις φίλες μου «σκοτώνω» για το γάμο μου τα «δίνω όλα» για την καριέρα μου «αγωνίζομαι».

Μπορείς να βρεις τρεις λέξεις που σε περιγράφουν;

Σταθερή, μάχιμη και επίμονη!

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα