Από γενιά σε γενιά…silents,boomers, γενιά X, millennials και γενιά Ζ (podcast)

Γράφει η Χρύσα Βρυώνη

Εσείς σε ποια γενιά ανήκετε; Πριν συνεχίσετε την ανάγνωση του άρθρου ώστε να βρείτε τη δική σας γενιά, ακούστε πρώτα το pod cast που ακολουθεί και ίσως κατανοήσετε πολλά.

Τον ήχο στα podcast του περιοδικού επιμελείται ο Άρης Αγγέλου, ο άνθρωπος που βρίσκεται και τεχνικά πίσω από δημιουργία του La Figura.

Μια γενιά συνήθως αναφέρεται σε μια ομάδα ανθρώπων που γεννιούνται μέσα σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Τα άτομα που ανήκουν σε μια γενιά μοιράζονται παρόμοια βιώματα και αντιλήψεις και έχουν επηρεαστεί από συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν. Ο διαχωρισμός των γενεών αφορά κυρίως τις χώρες του δυτικού κόσμου και οι κοινωνιολόγοι ξεκίνησαν αυτή τη διαδικασία κατά τον 20ο αιώνα. Κάθε γενιά διαρκεί περίπου 15 με 20 χρόνια. Σαφέστατα, ο διαχωρισμός δεν είναι απόλυτος και άτομα που είναι γεννημένα στις αρχές ή στο τέλος μιας γενιάς μπορεί να αισθάνονται πιο κοντά στην προηγούμενη ή την επόμενη αντίστοιχα.

Γενιά Silent

Τα άτομα της συγκεκριμένης γενιάς γεννήθηκαν από το 1925 έως το 1945. Η συγκεκριμένη γενιά σημαδεύτηκε από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς κάποιοι πολέμησαν σε αυτόν και όσοι γεννήθηκαν λίγο μετά τη λήξη του βίωσαν τις ολέθριες συνέπειες του. Στην πλειοψηφία τους ασχολήθηκαν με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ενώ οι γυναίκες σπανίως εργάζονταν και κυρίως ασχολούνταν με τις δουλειές του σπιτιού και το μεγάλωμα των παιδιών. Η συγκεκριμένη γενιά είχε σαν βάση τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και την πίστη στο Θεό.

Boomers

Πρόκειται για όσους γεννήθηκαν από το 1946 μέχρι το 1964. Πήραν το όνομα τους, λόγω της αύξησης των γεννήσεων που παρατηρήθηκε μετά τη λήξη του πολέμου (baby boomers). Ιστορικό γεγονός που τους χαρακτήρισε αποτελεί ο ψυχρός πόλεμος, καθώς και η έντονη εκβιομηχάνιση που παρατηρήθηκε. Τα άτομα της συγκεκριμένης γενιάς μετακινήθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα και ασχολήθηκαν κυρίως με το δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα παραγωγής. Παράλληλα, παρατηρείται σταδιακά η είσοδος των γυναικών στην αγορά εργασίας. Θεωρείται η γενιά των κοινωνικών κινημάτων και επαναστάσεων, καθώς τότε ξεκίνησε να υφίσταται η ισότητα των φύλων και να ξεπροβάλλουν τα πρώτα κινήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Παρόλα αυτά, αποτελεί και τη γενιά που διόγκωσε τις υποχρεώσεις του κοινωνικού κράτους.

Γενιά Χ

Η συγκεκριμένη γενιά αφορά όσους γεννήθηκαν από το 1965 έως το 1980. Χαρακτηριστικό γεγονός που συνέβη αποτελεί η εμφάνιση του  AIDS, το ατύχημα στο Τσερνόμπιλ καθώς  και η εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας. Τα συγκεκριμένα άτομα έζησαν σε μια παγκόσμια ευμάρεια και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους να είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα άλλο κοινωνικό γεγονός της συγκεκριμένης γενιάς είναι η μαζική είσοδος των γυναικών στην εργασία και η έξαρση των διαζυγίων. Παράλληλα, η συγκεκριμένη γενιά βίωσε την επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης και την εμφάνιση νέων μουσικών ειδών (hip hop, wrap κλπ). Τέλος, αποτελεί τη γενιά που άρχισε να εξοικειώνεται με τη χρήση των Η/Υ, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ.

Millennials

Στους millennials ανήκουν όσοι γεννήθηκαν από το 1981 έως το 1996. Το γεγονός που θεωρείται ορόσημο για τη συγκεκριμένη γενιά αποτελεί η οικονομική ύφεση, η οποία παρατηρήθηκε αρχικά στην Αμερική και στη συνέχεια στην Ευρώπη τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η συγκεκριμένη γενιά να καταγράφει υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι αμοιβές τους να είναι πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τους Boomers και τους Gen X. Το ποσοστό αναλφαβητισμού των millennials είναι εξαιρετικά χαμηλό, ενώ πολλοί από αυτούς είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μιλούν τουλάχιστον μια με δυο γλώσσες επιπλέον πέρα από τη μητρική τους σε πολύ καλό επίπεδο. Είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες και όλοι τους διαθέτουν δικό τους Smartphone και laptop.

Έζησαν τη γέννηση και την έκρηξη της δημοφιλίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και σχεδόν όλοι τους είναι χρήστες τουλάχιστον ενός. Δεν ενδιαφέρονται για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας και προτιμούν τα κέρδη τους να τα επενδύουν σε δραστηριότητες για προσωπική τους ευχαρίστηση. Η δημιουργία οικογένειας δεν αποτελεί προτεραιότητα τους και πολλοί από αυτούς είναι άθεοι. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι φαίνονται εξαιρετικά πρόθυμοι στη δημιουργία δικής τους επιχείρησης. Παράλληλα είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που σχετίζονται με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη στήριξη και προάσπιση αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Έχουν υιοθετήσει ένα καλύτερο τρόπο ζωής (καλύτερη διατροφή και σωματική άσκηση).

Γενιά Ζ

Όσοι γεννήθηκαν από το 1997 μέχρι και το 2015 τοποθετούνται στη συγκεκριμένη γενιά. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των συγκεκριμένων ατόμων είναι πως γεννήθηκαν, έχοντας πρόσβαση στο διαδίκτυο και δεν γνωρίζουν πως ήταν ο κόσμος χωρίς αυτό. Μάλιστα σε μια έρευνα που είχε γίνει το συντριπτικό ποσοστό των Ζ είχε απαντήσει πως σε μια κατοικία θεωρεί πιο επιτακτική ανάγκη την ύπαρξη διαδικτύου από την ύπαρξη τουαλέτας. Θεωρείται βέβαιο πως η συγκεκριμένη γενιά θα επιτελεί πολλές λειτουργίες ηλεκτρονικά (τηλεργασία τηλεκπαίδευση κ.λπ).

ARKAS

Ο διαχωρισμός των γενεών δημιουργήθηκε από τους κοινωνιολόγους, ώστε να είναι ευκολότερη η μελέτη του πληθυσμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γενιά πριν τους silents ονομάζονταν greatest(1900-1924) και έζησαν δυο Παγκόσμιους πολέμους, ενώ η γενιά από το 2015 μέχρι και σήμερα θα ονομαστεί γενιά Α.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο αυτό:

MAXMAG

The Generation Guide – Millennials, Gen X, Y, Z and Baby Boomers ανακτήθηκε από fourhooks.com

Ποιοι είναι οι Millennials; Πώς μπορείτε να τους προσεγγίσετε; ανακτήθηκε από : www.epixeiro.gr

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here