Ποιο είναι το σωστό αντηλιακό προσώπου; Πότε λήγει το αντηλιακό μας;

Όλοι θέλουμε υγιές και λαμπερό δέρμα που αντέχει στις προκλήσεις του χρόνου. Για να το αποκτήσουμε πρέπει να ακολουθούμε τακτικά τις σωστές skincare ρουτίνες, επιλέγοντας τα κατάλληλα για την επιδερμίδα και τις ανάγκες σας προϊόντα.

Πώς θα επιλέξετε το σωστό αντηλιακό προσώπου

Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το αντηλιακό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας, συγκεντρώσαμε τις βασικότερες πληροφορίες που θα πρέπει να έχετε κατά νου:

Επιλέξτε αντηλιακό ευρέος φάσματος

Είναι πολύ σημαντικό το αντηλιακό που θα επιλέξετε να έχει ευρύ φάσμα προστασίας για να «θωρακίσει» το δέρμα σας ενάντια στις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου, UVA και UVB που μπορεί να σας βλάψουν ακόμα και όταν έχει συννεφιά, μιας και μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα.

Για αυτό ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει είναι να είναι ευρέος φάσματος.

Ανθεκτικό στο νερό και τον ιδρώτα

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού εντείνουν την εφίδρωση ενώ όσο περισσότερο βρίσκεστε στο νερό, τόσο περισσότερο μειώνεται η αποτελεσματικότητα του αντηλιακού.

Για αυτό είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα αντηλιακό που να είναι ανθεκτικό τόσο στο νερό όσο και στον ιδρώτα και να το ανανεώνεται φυσικά, συχνά μιας και παραμένουν ανθεκτικά από σαράντα έως και ογδόντα λεπτά.

Φυσικά ή χημικά αντηλιακά;

Πρόκειται για δύο διαφορετικούς αντηλιακών που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες επιδερμίδας.

Τα πιο κοινά ενεργά συστατικά στα φυτικά/μεταλλικά αντηλιακά είναι το zinc oxide και το titanium dioxide. Είναι πολύ φιλικά στο δέρμα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλα για ευαίσθητους τύπους.

Τα χημικά αντηλιακά περιέχουν το  avobenzone που προστατεύει από ακτίνες  UVA, το octinoxate που εμποδίζει τις ακτίνες UVB και το oxybenzone και τους δύο τύπους ακτίνων. Δεν ενδείκνυνται για ευαίσθητες επιδερμίδες.

Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα χημικά αντηλιακά μπορούν να ενεργοποιηθούν και χωρίς άμεση έκθεση στο φως αλλά με την πολύωρη έκθεση στον ήλιο διασπώνται για αυτό και πρέπει να τα ανανεώνουμε πιο συχνά.

Μπορούν τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το ίδιο αντηλιακό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παιδικό αντηλιακό μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά 6 μηνών και άνω για να προστατέψουμε την ευαίσθητη επιδερμίδα τους.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για το αντηλιακό σε οποιαδήποτε ηλικία είναι να έχει ευρύ φάσμα προστασίας με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30.

Τι δείκτη προστασίας SPF πρέπει να έχει;

Μιας και το πρόσωπο πρόκειται για ένα σημείο του σώματος που είναι μονίμως εκτεθειμένο στον ήλιο, είναι κομβικής σημασίας να επιλέξετε ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

Πιθανόν να μην το είχες σκεφτεί ποτέ αλλά όντως έχει ημερομηνία λήξης

Κατεβάζοντας από τις πάνω πάνω ντουλάπες τα καλοκαιρινά κατεβαίνουν και οι τσάντες της παραλίας, οι οποίες έχουν ακόμα μέσα τη θήκη από τα γυαλιά ηλίου που έψαχνες τόσους μήνες, το εφεδρικό σου μαγιό, λίγη άμμο και φυσικά το αντηλιακό σου, σχεδόν γεμάτο και χαίρεσαι που άλλη μια χρονιά δεν θα αγοράσεις καινούργιο. Είσαι όμως σίγουρη ότι το αντηλιακό σου δεν έχει λήξει και είναι ασφαλές για χρήση;

Πιθανόν να μην το είχες σκεφτεί ποτέ σου, αλλά το αντηλιακό σου όντως μπορεί να λήξει, και όταν το κάνει σταματάει να είναι τόσο αποτελεσματικό και σε κάνει ευάλωτη προς τον ήλιο με κίνδυνο να εμφανίσεις καρκίνο ή διάφορα δερματικά προβλήματα, σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Πότε λήγει το αντηλιακό; Πόσος χρόνος χρειάζεται;

Το αντηλιακό σου έχει διάρκεια ζωής τρία χρόνια, οπότε αν το αγοράσεις και στο τέλος του καλοκαιριού έχεις ακόμα αρκετό μπορεί να σε συνοδεύσει δύο ακόμα χρόνια.

Τα περισσότερα αντηλιακά έχουν πάνω στη συσκευασία την ημερομηνία λήξης. Επειδή όμως πολλά δεν το λένε είναι σημαντικό να θυμηθείς να το σημειώσεις εσύ.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμηθείς να κοιτάξεις το σύμβολο στη συσκευασία που σου λέει πόσους μήνες διατηρείται το αντηλιακό σου. Αν δε γνωρίζεις ποιο είναι αυτό το σύμβολο είναι το μικρό βαζάκι, με ανοιχτό το καπάκι όπου μέσα έχει κάποιον αριθμό που αντιστοιχεί στους μήνες. Επειδή όμως ειδικά με προϊόντα που δεν χρησιμοποιείς συχνά δεν είναι εύκολο να θυμάσαι πότε τα άνοιξες χρησιμοποίησε έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο για να το σημειώσεις.

Πως θα καταλάβω ότι έληξε;

Αν δε μπορείς να θυμηθείς πότε αγόρασες το αντηλιακό σου πιθανώς έχουν περάσει παραπάνω από τρία χρόνια, ωστόσο με μερικά στοιχεία μπορείς να σιγουρευτείς ότι είναι ασφαλές προς χρήση. Αν η υφή του έχει γίνει αρκετά νερουλή ή έχει κομματάκια ή έχει αλλάξει χρώμα ή μυρίζει περίεργα, τότε μάλλον είναι χαλασμένο.

Love your self

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here