Πως να αντιμετωπίσεις το άγχος;

Άδραξε τη μέρα / carpe diem

Στην ερώτηση πότε, η απάντηση είναι τώρα!

Σε μια καθημερινότητα γεμάτη ευθύνες, υποχρεώσεις, τρεχάματα και δουλειές κάπου ξεχνάμε τον εαυτό μας. Πώς θα καταφέρουμε να είμαστε καλά όταν δεν μπορούμε να βρούμε τον τρόπο που θα το πετύχουμε; Για να γίνει αυτό χρειάζεται να συναντήσουμε τον εαυτό μας και για να γίνει αυτό είναι σημαντικό να μάθουμε να μας βρίσκουμε στο τώρα! Είναι πολύ δύσκολο, όμως, να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε έστω κάτι από το νόημα της λέξης “τώρα”.

Το άγχος διακατέχει τις ζωές μας , τόσο πολύ που πλέον φύγαμε από το αιώνα της κατάθλιψης και περάσαμε σε αυτόν του άγχους. Η κατάθλιψη είναι η συνεχή ενασχόληση μας με το παρελθόν, πως ή γιατί κάναμε όσα ζήσαμε, τι συνέβη και δεν τα κάναμε αλλιώς ή αναπολούμε ένα παλαιότερο καλύτερο εαυτό. Η αλήθεια είναι πως όλες οι σκέψεις μας ή τα συναισθήματα μας που έρχονται από το παρελθόν, μας τραβούν πίσω εκεί. Αντίθετα όταν κάποιος βιώνει άγχος είναι σαν να ζει συνέχεια στο μέλλον. Ανησυχεί για αυτό, κάνει σκέψεις, πλάνα, σχέδια, προγραμματίζει. Όταν όμως συνεχώς απασχολούμαστε και βρισκόμαστε στο μέλλον η θέση μας στο παρόν είναι άδεια. 

Το παρελθόν δεν είναι πια εδώ και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμη, άρα αυτό που υπάρχει είναι το τώρα. 

Έχουμε την επιλογή να αποδεχτούμε και να αγκαλιάσουμε το τώρα μας και με την πραγματικότητα μας αυτή να πορευτούμε.

Είναι αλήθεια όμως δύσκολο κάποιος να συντονιστεί με το παρόν του. Ίσως λοιπόν οι παρακάτω σκέψεις/προτάσεις μου σας βοηθήσουν με αυτήν την εναρμόνιση και δώσουν μια μεθοδολογία ώστε να το πετύχουμε.

Κάθε φορά προσπάθησε να επικεντρωθείς σε αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην ζωή σου, στην μέρα σου. Μην αφήνεις το μυαλό σου να ξεφεύγει σε σενάρια και υποθέσεις.

Προσπάθησε να ασχοληθείς με ότι έχεις μπροστά σου και όχι με ότι απουσιάζει ή πιθανολογείς ότι θα γίνει. 

Προσπάθησε να αφουγκραστείς τις αισθήσεις σου. Τι ακούς, τι γεύεσαι, τι μυρίζεις και όχι τι σκέφτεσαι διαρκώς . Οι αισθήσεις θα σε κρατήσουν στο παρόν και θα σε βοηθήσουν να το βιώσεις.

Προσπάθησε να επικοινωνήσεις με τον εαυτό σου λέγοντας τι είναι αυτό που χρειάζεσαι χωρίς να ασκείς κριτική στον εαυτό σου και να τον λογοκρίνεις. Άκου πραγματικά την ανάγκη σου.

Προσπάθησε να μην αποφεύγεις συναισθήματα που σου προκαλούν «δυσαρέσκεια». Η ζωή σου είναι μια παλέτα συναισθημάτων, και όταν προσπαθείς να κυνηγάς συνεχώς την χαρά, δεν την φτάνεις και δεν τη βρίσκεις, ενώ συνεχώς αποδοκιμάζεις τον εαυτό σου για τα δύσκολα που περνάει. Δέξου όλα σου τα συναισθήματα. 

Επέλεξε για τον εαυτό σου τι είναι αυτό που θέλεις και μην ακολουθείς τα «πρέπει» σου τυφλά σαν να κάνεις τα ψώνια σου από λίστα. Βαλέ τον εαυτό σου μπροστά και κάνε τις επιλογές σου. 

Με τον τρόπο αυτό θα καταλάβεις πως η ευθύνη για τις επιλογές σου είναι δική σου και δεν είσαι «έρμαιο» μιας μοίρας καταστάσεων που δεν έχεις καμία δυνατότητα αλλαγών. Κάθε φορά εσύ αποφασίζεις για την στάση που θα κρατήσεις απέναντι σε ότι συμβαίνει. Αποφασίζεις για το ποιος θα είσαι. 

Συνεπώς ζώντας στο τώρα μαθαίνεις να είσαι αυτός που πραγματικά είσαι και να αποδέχεσαι αυτήν σου την πραγματικότητα, χωρίς να χρειάζεται να κρύβεσαι από τον εαυτό σου και την ζωή σου.

Στόχος μας είναι η ανάπτυξη της ικανότητας μας να μπορούμε να παραμένουμε σε επαφή με αυτό που συμβαίνει τώρα, χωρίς να το κρίνουμε, να το διαστρεβλώνουμε ή να το αποφεύγουμε. Με τον τρόπο αυτό θα αδράξουμε την ποιότητα της ζωής μας και των σχέσεων μας.

Το να ζούμε στο τώρα είναι στάση ζωής.

pastedGraphic.png

ΕλίναΤρωγάδα

B.Sc. Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας παιδιών , εφήβων ενήλικων

elinatr@yahoo.com

6978268826

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here