«Παλιγγενεσία»: Το εντυπωσιακό κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Λιβαδειά.

Το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία», ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το οποίο ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, o Γρηγόρης Βαλτινός και το φωνητικό σύνολο «8tetto», αποτελεί το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το έργο τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το δρώμενο έχει ήδη παρουσιαστεί στο κοινό της Λαμίας, της Χαλκίδας και της Άμφισσας. Εντυπωσίασε βεβαίως και το κοινό της Βοιωτίας στο Ανοιχτό Θέατρο Κρύας στην Λιβαδειά.

Επί σκηνής εξελίσσεται ένα σύγχρονο μουσικό δράμα. Ο τραγουδιστής ως λαϊκός αοιδός, ο ηθοποιός ως τραγικός ήρωας, οχτώ φωνές όπως ο «χορός» της αρχαίας τραγωδίας μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή και σε μια  αισθηματική περιπέτεια με πάθος και λαχτάρα για την ελευθερία.

Στη νέα, πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη ερμηνεύονται εμβληματικά ποιήματα εμπνευσμένα από την Επανάσταση, όπως ο «Θούριος» του Ρήγα, μέρη από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, την «Ωδή στον Ιερό Λόχο» του Ανδρέα Κάλβου, ποιητικά κείμενα των Αρ. Βαλαωρίτη, Κ.Γ. Καρυωτάκη, Π. Κυπαρίσση και Θ. Χατζόπουλου.

Ανάμεσα στα μέρη του μελοποιημένου λόγου παρεμβαίνει, με κινηματογραφικό τρόπο, ροή κινούμενων γραφικών τα οποία  συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο ώστε μοιάζει με ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη.

Οι ερμηνευτές του έργου πλαισιώνονται δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως Μαργαρίτα Τρίκκα (κινησιολογία), Χριστόφορος Μπρέλλης (graphic motion), Μάτα Κατσούλη (μουσική διδασκαλία), Μαριέττα Παυλάκη (φωτισμοί), Σάκης Καρασαρίνης (σχεδιασμός ήχου), Δάφνη Τσακώτα (κοστούμια), Ίριδα Λιακάκου (βοηθός χορογράφου), Βικτωρία Κιαζίμη (συνοδεία μουσικής), Ρούλα Λιανού (make up artist), Κωνσταντίνος Κολιούσης (hair stylist)

Συμμετέχει το μουσικό σύνολο «8tetto» υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here