Γυναίκα και Κάπνισμα

Πόσο πιο ευάλωτη είναι η γυναίκα καπνίστρια σε σύγκριση με τον άντρα? Ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοεί και πόσο εύκολο είναι να κόψει το τσιγάρο? 

Η πνευμονολόγος  και συνεργάτης του περιοδικού με άρθρο της προσπαθεί να αφυπνίσει και να ενημερώσει. 

Η κα. Δεβενέ είναι γεννημένη στην Αθήνα, με καταγωγή από το Σωληνάρι  Βοιωτίας. Είναι Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική των Καταστροφών – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας και διαθέτει ιδιωτικό ιατρείο στην Λιβαδειά.

Η σχέση του καπνίσματος με την εμφάνιση ΧΑΠ, Στεφανιαίας νόσου, Σακχαρώδη Διαβήτη, Εγκεφαλικών επεισοδίων, Καρκίνου του πνεύμονα είναι στενή και καλά τεκμηριωμένη.

Το κάπνισμα επηρεάζει όλα τα όργανα. Το τσιγάρο είναι ένα “ σύστημα χορήγησης” νικοτίνης και άλλων επιβλαβών χημικών ουσιών. Η νικοτίνη από τους πνεύμονες μέσω των πνευμονικών αγγείων, οδηγείται στη καρδιά, η οποία με τη σειρά της θα την στείλει σε όλο τον οργανισμό, γιαυτό και υπάρχουν επιπτώσεις σε όλα τα όργανα.

Ανάμεσα στα δυο φύλα υπάρχει διαφορά ως προς την ανάπτυξη της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, η οποία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες. Σε αυτό συμβάλει και το πετυχημένο προς αυτές marketing των καπνοβιομηχανιών, καθώς θεωρείται ενα δυνατό αγοραστικό κοινό.

Ο βαθμός και η πιθανότητα ανάπτυξης ΧΑΠ, εξαρτάται από το επίπεδο έκθεσης σε αιτιολογικούς παράγοντες, από την προσωπική ευαισθησία/ ευαισθητοποίηση, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, τους γεννετικούς παράγοντες, τη γενική κατάσταση υγείας και άλλους βιολογικούς λόγους.

Οι γυναίκες είναι βιολογικά πιο επηρεπείς στην ανάπτυξη ΧΑΠ από τους άνδρες, κάνουν πιο σοβαρή νόσο και βιώνουν 25% περισσότερες παροξύνσεις από τους άνδρες. Είναι πιο επιρρεπείς στην πνευμονική βλάβη και από το παθητικό κάπνισμα και τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Η διάγνωση της ΧΑΠ στις γυναίκες μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά, καθώς συνήθως δικαιολογούνται ότι αύξησαν το σωματικό τους βάρος, έχουν αλλεργίες, έχουν πολλές υποχρεώσεις και είναι “φυσιολογικό” να κουράζονται. Τα συμπτώματα τους ξεκινούν νωρίς και συνήθως δεν αναφέρουν τόσο συχνά όσο οι άνδρες το αίσθημα της δύσπνοιας ως κυρίαρχο σύμπτωμα.

Οι γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με ΧΑΠ και συνεχίζουν να καπνίζουν, βιώνουν περίπου 20% μεγαλύτερη μείωση στη πνευμονική τους λειτουργία από τους άνδρες καπνιστές. Συννοσηρότητες όπως οστεοπόρωση, άσθμα, άγχος, κατάθλιψη, παρατηρούνται πιο συχνά στις γυναίκες με ΧΑΠ.

Η διακοπή καπνίσματος στις γυναίκες μπορεί να αποδειχθεί λίγο πιο δύσκολη, διότι ο εθισμός είναι μεγαλύτερος. Ορμονικοί παράγοντες, όπως τα οιστρογόνα αυξάνουν μεν τον κατακερματισμό της νικοτίνης στο οργανισμό αλλά δεν αυξάνουν τον ρυθμό αποβολής της από το σώμα. Επίσης η δυσκολία μπορεί να οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι συναισθηματικά και ψυχολογικά συνδεδεμένη με τον καπνό καθώς και πιο ευάλωτη στην εμφάνιση κατάθλιψης κατά τη διάρκεια διακοπής καπνίσματος. Γιαυτούς τους λόγους μια σωστή και ολοκληρωμένη προσπάθεια διακοπής καπνίσματος, περιλαμβάνει και υποστήριξη από ψυχολόγο.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που μας λένε ότι ήρθε η ώρα να διακόψουμε το κάπνισμα. Όσο πιο νωρίς απεξαρτητοποιηθεί ο καπνιστής μου από την νικοτίνη, τόσο το καλύτερο.

Και ενώ η γυναίκα καπνίστρια δίνει μεγαλύτερη μάχη, για να διακόψει το κάπνισμα, πάντα θα υπάρχει και ελπίδα και καλά νέα . Οι γυναίκες που αποδεσμεύονται από την καπνιστική συνήθεια, βελτιώνουν γρηγορότερα την πνευμονική τους λειτουργία σε σύγκριση με τους άνδρες .

Στηρίζω λοιπόν και φροντίζω τη γυναίκα με ΧΑΠ, ακούγοντας και εκτιμώντας τα συμπτώματα της, ελέγχοντας την αναπνευστική της λειτουργία, προλαμβάνοντας τις παροξύνσεις και υπογραμμίζοντας τα πλεονεκτήματα διακοπής καπνίσματος.

Δεβενέ Σωτηρία

Πνευμονολόγος Γεωργαντά 25

Λιβαδειά 

Τηλ. 6947321102

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα