Διατροφή και Yoga!

Η επαφή με την φύση είναι η ζωή της και την απολαμβάνει με τους μαθητές της, διοργανώνοντας yoga retreats και εξορμήσεις για υπαίθριες πρακτικές σε κάθε ευκαιρία. Η Ελευθερία Παπαγεωργίου είναι ιδιοκτήτρια του “dansando” dance & yoga studio στην Λιβαδειά και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές!    

Η Διατροφή ενός γιόγκι..

Και όχι μόνο..

Και κάπως αναρωτιόμουνα..

Πώς να ξεκινήσω το άρθρο..

Τίτλος? Διατροφή και γιόγκα. Να αναφερθώ στο τέλειο σώμα, το ιδανικό και πρότυπο σώμα για την εποχή μας. Να μιλήσω με αυτά τα ακαταλαβίστικα σανσκριτικά που φαίνονται σε πολλούς (και σε εμένα ακόμα) κινέζικα (και ας είναι ινδικά)?

Και καθώς προσπαθούσα να βρω αυτή τη λεπτή γραμμή για να παρουσιάσω τελικά το θέμα μου, θυμήθηκα πόσο είχα εντυπωσιαστεί την πρώτη φορά που μελέτησα τη «γιόγκικη» διατροφή. Σώμα, πνεύμα, τροφή.. Τρείς λέξεις αλληλένδετες. Η τροφή θρέφει το σώμα, αλλά και το πνεύμα, με στόχο το καθαρό και ευλύγιστο σώμα.

Μιλώντας λοιπόν για γιόγκα και διατροφή.. Ένας ασκούμενος γιόγκα τρέφεται υγιεινά και αποφεύγει τις δύσπεπτες τροφές, τροφές που απαιτούν πολύωρη διαδικασία χώνευσης. Δεν αναμιγνύει τις διατροφικές ομάδες και είναι φαν της χορτοφαγίας, αποφεύγοντας τα αυγά και τη ζωική σάρκα (τι λέω τώρα σε έναν δυτικό κόσμο, που το κρέας είναι το κύριο συστατικό). Ίσως είναι μια ευκαιρία να αναρωτηθούμε τελικά αν τρώμε για τη σωστή και υγιεινή θρέψη του σώματος μας.

Για έναν γιόγκι είναι πολύ σημαντική αυτού του είδους η διατροφή, όχι γιατί δεν του αρέσει το κρέας ή το ψάρι αλλά γιατί έρχεται ενάντια στις αρχές της yoga περί βίας απέναντι στους άλλους. Λένε πως ένας γιόγκι καλό είναι να γεμίζει το μισό στομάχι με φαγητό, το ένα τέταρτο με νερό και το υπόλοιπο να παραμένει άδειο. 

Πίσω στη διατροφή και στους συνδυασμούς των τροφών τελικά..

Ας δούμε λίγο πιο πρακτικά, ποιοι συνδυασμοί τροφών επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα (προσαρμοσμένο στο δυτικό κόσμο του κρέατος), παχαίνουν και τελικά πρέπει να αποφεύγονται:

Δημητριακά ή πλιγούρι με γάλα ή χυμό φρούτων, φασόλια ή ζυμαρικά με τυρί, κοτόπουλο ή κρέας με πατάτες, σπόροι με αποξηραμένα φρούτα, γιαούρτι ή βούτυρο με μέλι, ψωμί με ελιές, τόνο με μαγιονέζα, μπανάνα με γάλα, φρούτα με ή μετά το γεύμα.

Και ποιοι συνδυασμοί τροφών είναι αρμονικοί και βοηθάνε στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στη σωστή λειτουργία του οργανισμού:

Πράσινη σαλάτα με κρέας ή θαλασσινά ή τυρί ή αυγό, όσπρια με ρύζι, πράσινη σαλάτα με πατάτες, πράσινη σαλάτα με μακαρόνια, σπόροι με ρύζι και πράσινη σαλάτα, μαύρη σοκολάτα με αποξηραμένα φρούτα ή χυμός, μέλι με φρούτα.

Όπως διαπιστώνουμε η πράσινη σαλάτα με οποιοδήποτε διατροφική ομάδα και να συνδυαστεί επιφέρει όμορφες αλλαγές στο πεπτικό μας σύστημα. Όλοι οι παραπάνω συνδυασμοί επιτρέπουν την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής με μικρότερη επιβάρυνση.

Πολύ σημαντικό για τη διευκόλυνση της πέψης αλλά και τη σωστή τροφή του οργανισμού μας είναι όχι μόνο τι τρώμε άλλα πως και πότε το τρώμε. Η μέρα μας καλό είναι να ξεκινάει το πρωί με ενέργεια και να μας γεμίζει δύναμη για ότι θα ακολουθήσει μέσα στη μέρα.  Ανάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό πρέπει να υπάρχει κάτι που θα μας κρατήσει και θα μας τονώσει. Το μεσημεριανό μας θα πρέπει σίγουρα να είναι φρεσκομαγειρεμένο, συνδυασμένο με σαλάτα και σίγουρα όχι τηγανιτό… Ενδιάμεσα από το μεσημεριανό και το βραδινό και πάλι υπάρχει κάτι για ενέργεια και όσον αφορά το βραδινό μας σίγουρα να είναι κάτι ελαφρύ. 

Θα μου πεις και τι είσαι τώρα εσύ.. Διατροφολόγος? Όχι δεν είμαι σίγουρα ειδικός και δεν θέλω να μπω σε αυτόν τον ρόλο. Ούτε και να απαγορεύσω το κρέας από κανέναν (ποιος ξέρει μπορεί να τρώω και εγώ). Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η ισορροπία είναι το πιο σημαντικό. Όταν το σώμα, το πνεύμα και το μυαλό είναι ισορροπημένα, τότε ζητάμε μόνο αυτό που ο  οργανισμός μας χρειάζεται. Πόσο τέλεια επίκληση στο συναίσθημα.. Προσλαμβάνοντας τρόφιμα από όλες τις κατηγορίες, ο οργανισμός, αυτή η υπέροχη μηχανή, είναι καλυμμένος και θρεπτικά και από άποψη απόλαυσης. Η εξατομίκευση είναι κάτι που βρίσκει σύμφωνη και τη δυτική διατροφή, καθώς πράγματι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και με ιδιαίτερες και μοναδικές ανάγκες.

Η διάθεση του ανθρώπου είναι ένας παράγοντας ζωτικής σημασίας και το μόνο σίγουρο είναι πως ένας γιόγκι πρέπει «να τρώει για να ζει» και όχι «να ζει για να τρώει». Τελικά, πέρα από καταναγκασμούς, εξαναγκασμούς, πρότυπα που δημιουργούν οι ισχύουσες κοινωνικές καταστάσεις και παλιομοδίτικα έθιμα που έρχονται από το παρελθόν και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα χάνοντας την πραγματική τους αξία.  Ας ακούσουμε, το σώμα μας.. 

Ας ακούσουμε την ψυχή μας..

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα