Πόσο κουράστηκα με όλου αυτού του τύπου άρθρα, βιντεάκια, κτλ που προσπαθούν να κερδίσουν αναγνώστες, κοινό με συμβουλές και tips για τις σχέσεις και την ζωή μας.
Στον σύγχρονο κόσμο της πληροφορίας, οι συμβουλές για σχέσεις, ευτυχία και αυτοβελτίωση κατακλύζουν το διαδίκτυο. Τίτλοι όπως “5 σημάδια ότι σε θέλει”, “Το μυστικό για μια ευτυχισμένη ζωή μαζί” και “Πώς να ξέρεις αν η σχέση σας θα διαρκέσει” προσελκύουν εκατομμύρια αναγνώστες και θεατές.
Αλλά τι λέει η επιστήμη της ψυχολογίας για αυτές τις “γρήγορες λύσεις”; Είναι όντως χρήσιμες ή απλώς τροφοδοτούν την ανάγκη μας για βεβαιότητα και έλεγχο;
Τα γράφουν οι ίδιοι οι ‘’ψυχολόγοι’’ και γιατί?
Ναι, πολλοί από αυτούς τους οδηγούς σχέσεων, ευτυχίας και αυτοβελτίωσης γράφονται από ψυχολόγους – ή τουλάχιστον από άτομα που παρουσιάζονται ως ψυχολόγοι. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι’ αυτό, που κυμαίνονται από θεμιτούς έως πιο εμπορικούς.
Στην προσπάθεια να γίνουν πιο “εύπεπτα”, κάποια άρθρα θυσιάζουν την επιστημονική ακρίβεια υπέρ των απλουστεύσεων.Η εμπορευματοποίηση της ψυχολογίας οδηγεί σε clickbait περιεχόμενο που δεν αντικατοπτρίζει πάντα την αλήθεια.
Η υπεραπλούστευση κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι η ψυχολογία είναι απλώς μια σειρά από “κόλπα” και όχι μια βαθύτερη διαδικασία κατανόησης του εαυτού μας.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να αναζητά μοτίβα και να προβλέπει καταστάσεις. Σε ζητήματα αγάπης, σχέσεων και ευτυχίας, η αβεβαιότητα μας αγχώνει. Γι’ αυτό και οι “λίστες” με γρήγορα tips μας καθησυχάζουν, ακόμα κι αν δεν έχουν επιστημονική βάση.

Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη πιστεύουν ή θέλουν να είναι αλήθεια. Αυτό εξηγεί γιατί οι τίτλοι όπως “Αν κάνει αυτά τα 3 πράγματα, σε αγαπάει” είναι τόσο ελκυστικοί: μας δίνουν μια αίσθηση ελέγχου πάνω σε κάτι αβέβαιο.
Η ψυχολογία των σχέσεων βασίζεται σε πολυάριθμες μεταβλητές:
- Προσωπικότητα
- Τραύματα του παρελθόντος
- Στυλ δεσμού
- Πολιτισμικές επιρροές
Ένα βίντεο πέντε λεπτών ή ένα άρθρο 500 λέξεων δεν μπορεί να καλύψει τη μοναδικότητα κάθε σχέσης ή ανθρώπου. Η αγάπη και η ευτυχία δεν είναι μαθηματικά, ούτε χωρούν σε μια απλή εξίσωση όπως “Αν κάνει X, σημαίνει Υ”.
Πολλά άρθρα χρησιμοποιούν ψυχολογικούς όρους χωρίς επιστημονική ακρίβεια. Για παράδειγμα:
Πραγματική Ψυχολογία: Το στυλ προσκόλλησης ενός ατόμου επηρεάζει τον τρόπο που βιώνει τις σχέσεις.
Λαϊκή Ψυχολογία: “Αν σε θέλει, θα βρει χρόνο για σένα. Τέλος.”
Η πρώτη δήλωση βασίζεται σε δεκαετίες ερευνών, η δεύτερη είναι υπεραπλούστευση που δεν λαμβάνει υπόψη π.χ. το άγχος, τις ανασφάλειες ή τις εξωτερικές πιέσεις στη ζωή κάποιου.
Η ανάγκη μας για απαντήσεις είναι φυσική, αλλά η ψυχολογία δεν λειτουργεί με απόλυτα. Η ανθρώπινη εμπειρία είναι πολύπλοκη και μοναδική. Αντί να αναζητούμε “μαγικές” συμβουλές, αξίζει να καλλιεργούμε την αυτογνωσία και να χτίζουμε υγιείς σχέσεις βασισμένες στην αμοιβαία κατανόηση και όχι σε έτοιμες συνταγές.
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει “σίγουρος τρόπος” να ξέρουμε αν μας θέλει κάποιος ή αν μια σχέση θα κρατήσει. Αλλά υπάρχει τρόπος να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας και να επιλέξουμε ανθρώπους που ταιριάζουν σε εμάς. Αυτό είναι το πραγματικό “μυστικό”.
Η αληθινή αγάπη φαίνεται στις πράξεις, όχι μόνο στα λόγια. Αν πρέπει συνεχώς να αναλύεις τη συμπεριφορά του άλλου και να ψάχνεις “σημάδια”, ίσως η απάντηση είναι ήδη μπροστά σου. Όταν κάποιος σε αγαπάει πραγματικά, δεν σε αφήνει να αμφιβάλλεις.
Η αγάπη δεν είναι μαθηματική εξίσωση, ούτε χωράει σε λίστες. Αν χρειάζεται να ψάχνεις διαρκώς “σημάδια”, ίσως η απουσία ξεκάθαρης αγάπης είναι το μεγαλύτερο σημάδι.
Αν σε θέλει, θα το δείξει.
Αν τον/την θες, μην ψάχνεις κρυμμένους κώδικες – ρώτα, επικοινώνησε, παρατήρησε.
Αν αμφιβάλλεις συνεχώς, ίσως δεν είναι το σωστό άτομο για σένα.
Η πραγματική απάντηση δεν είναι σε ένα άρθρο, αλλά στη δυναμική της σχέσης σας.
Η αγάπη δεν αναλύεται, βιώνεται. Άκου τον εαυτό σου, όχι τα άρθρα. Η σχέση σου δεν είναι quiz – είναι εμπειρία.

ΕλίναΤρωγάδα
B.Sc. Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας παιδιών , εφήβων & ενήλικων
τηλ. Επικοινωνίας
2261020781