Η καλή νοικοκυρά… είναι κυρία!

Αγαπάτε τα γιορτινές συγκεντρώσεις, αλλά κάτι σας φοβίζει. Μήπως η ποικιλία των εδεσμάτων που δεν σας φαίνεται αρκετή; Μήπως η επιτυχία που την αμφισβητείτε; Μήπως οι ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα;

Αν ακολουθήσετε σωστά τις οδηγίες, τίποτα από όσα φοβάστε, δεν πρόκειται να συμβεί. Αρκεί να έχετε τον τρόπο!

  • Η λίστα είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχία. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τα φαγητά που θέλετε να ετοιμάσετε. Πολύ απλά, το μενού!
  • Προσοχή! Οι εντυπώσεις δεν κερδίζονται μόνο με τα πολύπλοκα πιάτα, αλλά και με τα απλά.
  • Λάβετε υπόψη σας ποιοι θα είναι οι καλεσμένοι σας. Οι ιδιαίτερες γεύσεις δεν αρέσουν σε όλους. Τα πολύ περίεργα φαγητά πιθανόν να μείνουν αφάγωτα στα πιάτα και σε σας μια μεγάλη απογοήτευση που ακόμα και με σόδα… δύσκολα θα την χωνέψετε.
  • Να θυμάστε ότι τα παραδοσιακά μενού δεν είναι τα μόνα που έχουν τον κωδικό για να σας χαρίσουν την επιτυχία.
  • Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα θεματικό μενού από την διεθνή κουζίνα -αν και η κοντινή Ιταλία, ίσως είναι η πιο safe επιλογή- γιατί πολύ απλά, είναι κοντά οι γεύσεις μας που ως βάση τους έχουν τα μεσογειακά υλικά.
  • Αν πάλι, θέλετε κάτι πιο spicy, τότε στραφείτε στην ανατολίτικη κουζίνα με τα μπαχαρικά να έχουν τον πρώτο λόγο και τα αποξηραμένα φρούτα να σιγοντάρουν μοναδικά την γεύση.
  • Φροντίστε το μενού σας να έχει ισορροπία. Τα ορεκτικά να είναι λίγα και καλά!
  • Μην στριμώχνετε ανάμεσα στις πιατέλες κεσεδάκια και μάλιστα έτοιμα με τζατζίκι, ρώσικη και τυροκαυτερή). Ανήκουν στις λεγόμενες “αλοιφές” και θέλουν τρόπο για να τα εμφανίσετε.
  • Το κυρίως πιάτο σας μπορεί να είναι ένα και καλό ή και δύο, αλλά πάντα με τις απαραίτητες και σωστές γαρνιτούρες.
  • Οι σαλάτες να είναι δροσερές, τα ντρέσινγκ απαλά και τα υπόλοιπα υλικά (αλλαντικά ή τυριά) πικάντικα. Να έχετε στο μυαλό σας ότι η γλώσσα έχει κάλυκες. Είναι εκεί που δημιουργείται το λεγόμενο “umami”.
  • Τέλος, το επιδόρπιο είναι το τελευταίο που κλείνει την παράσταση και εκείνο που θα αφήσει την πιο γλυκιά επίγευση στον ουρανίσκο.
  • Λάβετε υπόψη σας ότι ένα γλυκό με πολύ σιρόπι ή πολλές κρέμες, μπορεί να «το φάνε με τα μάτια», αλλά να μείνει ανέγγιχτο από τα κουταλάκια. Φροντίστε να είναι κάτι ελαφρύ, λοιπόν.
  • Έχοντας αποφασίσει για το μενού, τότε είστε έτοιμη για να κατευθυνθείτε στο σούπερ μάρκετ. Η λίστα του μενού, θα σας έχει έτοιμη την λίστα για τα υλικά που θα χρειαστείτε. Έτσι, δεν θα χάσετε χρόνο στους διαδρόμους, δεν θα γυρίσετε πίσω με υλικά που δεν σας χρειάζονται και «ρέστη» από εκείνα που ξεχάσατε…
  • Προγραμματίστε το μαγείρεμά σας. Τα φαγητά που μπορείτε να προετοιμάσετε από την προηγούμενη ως κάποιο στάδιο (π.χ. την τυρόπιτα μπορείτε να την γεμίσετε και να την έχετε στο ψυγείο ως την ώρα που θα την φουρνίσετε. Οι σαλάτες μπορούν να κοπούν νωρίς και να χρειάζονται μόνο τα ντρέσινγκ. Γεμίσεις όπως ο κιμάς που θα σας λύσει τα χέρια για ένα εύκολο ογκρατέν, μπορεί να γίνει από την προηγούμενη. Προσοχή! Τα σιροπιαστά γλυκά θέλουν τον χρόνο τους. Μην τα ετοιμάσετε στο παρά πέντε, αλλά πολύ πιο πριν. Είναι απαραίτητο το σιρόπι τους να το πιούν σωστά και να έχετε ένα τέλειο αποτέλεσμα).
  • Μην ξεχνάτε ότι η καλή οικοδέσποινα είναι εκείνη που έχει δώσει βάση και στις πιο μικρές λεπτομέρειες… Έτσι, εφόσον ο χρόνος θα είναι με το μέρος σας, στολίστε όμορφα, αλλά σε καμία περίπτωση υπερβολικά το τραπέζι σας. (Να θυμάστε: τα ψηλά βάζα απαγορεύονται. Μόνο εμπόδια θα φέρουν, προτιμήστε τα χαμηλά και μικρά κασπό που θα γεμίσετε με νερό. Ρίξτε μικρές μαργαρίτες και ρεσό και δώστε γιορτινή εικόνα στο τραπέζι σας. Ακόμα, αν επιλέξετε τραπεζομάντιλο με χριστουγεννιάτικο ντεσέν, τότε να είστε φειδωλές και λάτρεις της μονοχρωμίας με τις πετσέτες και τα σερβίτσια ή το αντίστροφο).
  • Τέλος, κλείστε με τον πιο όμορφο τρόπο την βραδιά σας και αποχαιρετήστε με την πιο γλυκό τρόπο τους καλεσμένους σας. Ετοιμάστε σοκολατάκια, τρουφάκια, μπισκότα που θα αμπαλάρετε σε ένα χριστουγεννιάτικο μεταλλικό κουτί (μικρό και κομψό) και να είστε σίγουρες ότι το κάλεσμά σας θα συζητηθεί.
  • Και κάτι ακόμα! Η καλή νοικοκυρά ήταν παλιά, μα πολύ παλιά και δούλα και κυρά.

Όταν η νοικοκυρά είναι… κυρία, φροντίζει και την άψογη εμφάνισή της. Μην βάλετε τα πολύ βραδινά σας, αρκούν τα καλά και τα γιορτινά σας. Περιποιηθείτε τα μαλλιά σας και καλή σας διασκέδαση!

                                                                                             Αλέκα Ζωγράφου                                                                                      Δημοσιογράφος-Συγγραφέας

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα