Χριστούγεννα με CURABIEDES//ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Η λέξη kurabiye (κουραμπιέ) είναι τουρκική και σημαίνει γενικά μπισκότο. Όπως και πολλές άλλες, πέρασε και αφομοιώθηκε στο ελληνικό λεξιλόγιο. Οι κουραμπιέδες, είναι μπισκότα που παρασκευάζονται με τριφτή ζύμη βουτύρου (pasta frolla) και καλύπτονται από ζάχαρη άχνη.

Τα μπισκότα αυτού του είδους έχουν μακραίωνη ιστορία και η καταγωγή τους είναι πολύ πιθανόν από την Περσία, όπου πρωτοεμφανίζονται τον 7ο αιώνα, όταν πλέον γίνεται γνωστή και η ζάχαρη στην Ανατολή. Οι κουραμπιέδες ειδικά, λέγεται ότι κατάγονται από την πόλη Ταμπρίτζ του ανατολικού περσικού Αζερμπαϊτζάν.

Οι κουραμπιέδες του Αζερμπαϊτζάν, γίνονται με αλεύρι απο αμύγδαλα, βούτυρο, ασπράδια αυγών, ζάχαρη και φιστίκια Αιγίνης. Σερβίρονται με το τσάι και μάλιστα επάνω στο ποτήρι που το περιέχει, έτσι ώστε να μαλακώσουν.

Παρόμοια με τους κουραμπιέδες είναι και τα ισπανικής καταγωγής polvoròn, που είναι διαδεδομένα και σε πολλές ισπανόφωνες χώρες. Τα πολβορόν, προέρχονται από την Ανδαλουσία, και είναι προφανώς κατάλοιπο της αραβικής κυριαρχίας στην περιοχή.

Κλασσικό γλυκό των Χριστουγέννων, φτιάχνεται σε διάφορες παραλλαγές, με ή χωρίς αμύγδαλο, στο κλασσικό ημισφαιρικό σχήμα ή σε πιο χριστουγεννιάτικο με την βοήθεια κουπ-πατ, ενώ τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να καλύπτεται και με σοκολάτα.

Η δική μας παρέμβαση στην κλασσική συνταγή είναι μόνο ως προς το άρωμα, αφού χρησιμοποιήσαμε το αμαρέττο, τόσο στη ζύμη όσο και στο βρέξιμο πριν το πασπάλισμα με την άχνη.

Τα αμύγδαλα μπήκαν με την φλούδα και σπασμένα, αφού πρώτα τα καβουρντίστηκαν δεόντως, ώστε να είναι τραγάνα μέσα στην ζύμη και για να ενισχυθεί το άρωμα τους. Μια ακόμη μικρή προσθήκη το λαρδί, που το χρησιμοποιούσαν οι παλιές νοικοκυρές στην Ελλάδα. Μπορείτε να το αντικαταστήσετε με βούτυρο αγελάδος.

Δόση : 50 κομμάτια

Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο

Υλικά : 150 gr βούτυρο γάλακτος αγελάδας,

100 gr βούτυρο αιγοπρόβειο,

50 gr χοιρινό λίπος (λαρδί),

600 gr αλεύρι για όλες τις χρίσεις,

1 κρόκο αυγού,

110 gr ζάχαρη κρυσταλλική,

2 σφηνάκια λικέρ αμαρέττο,

1 κουταλάκι σόδα φαγητού,

150 gr αμύγδαλα με την φλούδα,

ζάχαρη άχνη.

Προετοιμασία :

Καβουρντίστε τα αμύγδαλα, αφήστε τα να κρυώσουν και σπάστε τα σε χοντρά κομμάτια μέσα σε ένα γουδί.

Όλα τα βούτυρα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Βάλτε τα βούτυρα και την ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπήστε τα για 10 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια λευκή κρέμα. Προσθέστε το 1 σφηνάκι αμαρέττο και το αυγό, και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν.

Αναμείξτε το αλεύρι με την σόδα και προσθέστε τα στο μείγμα των βουτύρων. Αναμείξτε μέχρι να γίνουν μια μαλακή μάζα. Προσθέστε τέλος και τα αμύγδαλα και δουλέψτε την ζύμη, ώστε να διασκορπιστούν ομοιόμορφα. Αφήστε την ζύμη για μισή ωρίτσα σε δροσερό μέρος.

Πλάστε μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού, πλατύνετε τα με το χέρι και τοποθετήστε τα σε ένα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Βγάλτε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο και αφήστε τους να κρυώσουν. Με ένα πινέλο, αλείψτε τους με το υπόλοιπο αμαρέττο και βουτήξτε τους αμέσως σε ένα βαθύ σκεύος με μπόλικη άχνη, ώστε να κολλήσει επάνω τους.

Διατηρούνται εκτός ψυγείου, σε δροσερό κατά προτίμηση μέρος.

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα