Τιμή και συγκίνηση για τα 104 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων.

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μάϊου.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Την Κυριακή 14 Μάϊου 2023 πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό ναό της Μητρόπολης της Λιβαδειάς, για τον Ποντιακό Ελληνισμό που ξεριζώθηκε και χάθηκε με βίαιο τρόπο από τους Νεότουρκους πριν 104 χρόνια.

Την ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου τίμησαν ο Σύλλογος Ποντίων Λιβαδειάς & Άσπρων Σπιτιών, ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΕΒ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΕΒΑΔΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΤΡΙΑΝ. ΥΦΑΝΤΙΔΗ

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα