“Ο Ταρτούφος” του Μολιέρου στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού Λιβαδειάς (video)

Γράφει η Χρύσα Βρυώνη

Ο Ταρτούφος  είναι η γνωστότατη θεατρική κωμωδία του Μολιέρου, αλλά και το όνομα του κυριότερου χαρακτήρα της. Την παράσταση ανεβάζει για το φετινό καλοκαίρι, με μεγάλη επιτυχία ο Όμιλος Φίλων Θεάτρου Λιβαδειάς ο οποίος μετρά 36 χρόνια θεατρικών παραστάσεων.

Ο Ταρτούφος, ο κύριος χαρακτήρας του έργου, είναι ένας υποκριτής, ένας ανήθικος άνθρωπος που παριστάνει τον ηθικό. Η επιρροή της κωμωδίας αυτής είναι τόσο σημαντική που οδήγησε στη δημιουργία του όρου «ταρτουφισμός», που είναι συνώνυμος με την υποκριτική συμπεριφορά.

Βρέθηκα στην πρόβα τζενεράλε της παράστασης και πραγματικά το απόλαυσα. Είναι μία παράσταση καλοδουλεμένη, με συνοχή, χωρίς καμιά παρέμβαση στο κείμενο που να το αλλοιώνει, γρήγορες εναλλαγές χωρίς να κουράζει τον θεατή. Την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Με πολύ μεγάλη προσέλευση κόσμου πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της παράστασης χθες βράδυ, Κυριακή 19 Μαϊου. Για λίγες μόνο ακόμα παραστάσεις στον Χώρο Τέχνης και Πολιτισμού, Δωδεκανήσου 5 Λιβαδειά.

Παίζουν (με την σειρά εμφάνισης):
Ζαχείλα Κατερίνα (Πετρούλα)
Σαραντίδου Αντωνία (Ελμίρα)
Παππά Βιργινία (Ντορίνα)
Φίλων Μαρίνος (Δάνης)
Σούφρα Κατερίνα (Μαριάννα)
Κακοσαίος Σπύρος (Κλεάνθης)
Αθανασίου Γιώργος (Φιλιππίνα)
Γούπιος Βαγγέλης (Οργώνης)
Μαυρουδής Γιώργος (Βαλέρης)
Αγραφιώτης Γιώργος (Ταρτούφος)
Ηλιάδης Γιώργος (Νομικός)
Αθανασίου Γιώργος (Αστυνομικός)

Σκηνοθεσία: Γιώργος Αγραφιώτης

Απόδοση στα καθ΄ ημάς: Κ.Χ. ΜΥΡΗΣ

Ο Ταρτούφος, ένας ψευτοθρησκευόμενος επαρχιώτης, έχει γοητεύσει με τις υποκριτικές επιδείξεις ευσέβειας σε τέτοιο βαθμό τον Οργκόν, έναν πλούσιο Παριζιάνο αστό, που ο δεύτερος τον έχει για τα καλά εγκαταστήσει στο σπίτι του. Τον εμπιστεύεται απόλυτα, του έχει αφεθεί ολοκληρωτικά.Προτίθεται, μάλιστα, προκειμένου να τον κάνει γαμπρό του, να αθετήσει την υπόσχεση γάμου που είχε δώσει στον Βαλέριο, τον αγαπημένο της κόρης του Μαριάνας. Με εξαίρεση την μητέρα του Οργκόν, η οποία έχει πέσει επίσης θύμα της υποκρισίας του Ταρτούφου, όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, και η ακόλουθος της Μαριάνας, η Ντορίν, μάχονται να ανοίξουν τα μάτια του Οργκόν, εκείνος όμως αρνείται να πειστεί…. 

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here