Οι ΚουδουνΡαίοι του Διστόμου φέρνουν την άνοιξη!

 Εντυπωσιακή είναι πάντα η εμφάνιση που κάνουν οι Κουδουναραίοι Διστόμου κάθε χρόνο. Οι τραγόμορφοι προάγγελοι της Άνοιξης.

Η περίπου 20μελής ομάδα των μεταμφιεσμένων Κουδουναραίων από το Δίστομο δίνει πάντα το δικό της αποκριάτικο …ήχο και …χρώμα κάθε χρόνο, και σε άλλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας σε αποκριάτικες εκδηλώσεις. Με την αθυρόστομη σάτιρά της και τα πικάντικα, επίκαιρα, στιχάκια-είναι μια διονυσιακή παράδοση που στο Δίστομο επιβιώνει 30 αιώνες.


Κάθε χρόνο οι αναπαραστάσεις τελετουργιών, οι εκκωφαντικοί ήχοι, και τα τοπικά δρώμενα βγαλμένα από τις λαϊκές παραδόσεις ξάφνιάζουν ευχάριστα τους παρευρισκόμενους δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία, πέραν της ψυχαγωγίας, να γνωρίσουν την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.


Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα πολύ παλιό έθιμο της περιοχής του Διστόμου που έχει διονυσιακές ρίζες και συνίσταται στην περιφορά ανθρώπων – νέοι και τελευταία και νέες- ντυμένων με προβιές ζώων και ζωσμένοι με αλυσίδες μεγάλες κουδούνες στη μέση τους , προσπαθούν, συμβολικά, με τον εκκωφαντικό κτύπο των κουδουνιών να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη. Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους.

Μαζί με την αθυρόστομη “αριστοφανικής προέλευσης” γλώσσα τους στα αυτοσχέδια τραγούδια που λένε δίνουν μια άκρως επιθεωρησιακή και εν κινήσει ”παράσταση”, αφού τα θέματα που θίγουν κάθε χρόνο είναι εμπνευσμένα από την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Λόγω της πανδημίας, μόνο η νεότερη γενιά των Κουδουναραίων, την Καθαρά Δευτέρα θα περπατήσει στα στενά του Διστόμου για να ξορκίσει το κακό και να ξυπνήσει την φύση με τις κουδούνες της. Να έρθει ξανά στην ζωή όλων η Άνοιξη!

Καλές Απόκριες…και του χρόνου με υγεία και ειρήνη να τους χαρούμε ξανά!

LF

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here