Superfoods και Ανοσοποιητικό

Γράφει η Ευτυχία Γαλανάκου

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος και Χημικός Α.Π.Θ.

Οι ιώσεις καλά κρατούν, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Ένα από τα βασικότερα είναι φυσικά η υγιεινή και θρεπτική διατροφή, μια διατροφή που σας παρέχει πληθώρα ωφέλιμων συστατικών που θα κρατήσουν το ανοσοποιητικό σας σε… φόρμα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τους παθογόνους εισβολείς.

Οι τροφές που θα δείτε στην παρακάτω gallery θα δώσουν στον οργανισμό σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να προστατευτεί από ιώσεις και άλλες λοιμώξεις.

ΓΙΑΟΥΡΤΙ (Λόγω των προβιοτικών που περιέχει, δηλαδή τους γαλακτοβάκιλλους.Τα προβιοτικά είναι ζωντανά στελέχη βακτηρίων τα οποία παράγουν πρωτεΐνες που αδρανοποιούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς.Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β12).

ΣΚΟΡΔΟ (Λόγω της αντιμικροβιακής δράσης της αλισίνης που περιέχει).

ΚΡΕΜΜΥΔΙ(Περιέχει κερκετίνη, ουσία με αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση).

ΠΙΠΕΡΙΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ, ΓΚΡΕΙΠΦΡΟΥΤ, ΜΠΡΟΚΟΛΟ, ΣΠΑΝΑΚΙ (Λόγω της βιταμίνης C, φολικού οξέος, γλουταθειόνης κ.α.)

ΚΑΡΟΤΟ, ΣΠΑΝΑΚΙ, ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ (Λόγω βιταμίνης C, του β-καροτενίου κ.α.)

ΛΑΧΑΝΟ (Λευκό, κόκκινο, κινέζικο) (λόγω της γλουταθειόνης)

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ π.χ. αμύγδαλα, καρύδια και ΕΛΑΙΑ (Λόγω βιταμίνης Ε, μαγνησίου κ.α.).

ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ, ΣΙΤΗΡΑ (Λόγω του ψευδαργύρου).

Γενικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καταναλώνουμε:

  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C

Αυξάνει την παραγωγή λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και ιντερφερονών (πρωτεΐνες που αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών). Επιπρόσθετα, βοηθάει στη διατήρηση της καλής αποκατάστασης των αιμοφόρων αγγείων, ενθαρρύνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό και συντελεί στην ταχύτερη αποκατάσταση της υγείας.

  • Τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο

Συντελεί στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μέσω της αύξησης της δραστικότητας των προστατευτικών κυττάρων που ο ρόλος τους είναι η καταστροφή των μολυσμένων από ιούς κυττάρων.

  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε και ω-3 λιπαρά οξέα

Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς συμβάλλουν στην παραγωγή λεμφοκυττάρων, κύτταρα με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, τα σπορέλαια, οι ξηροί καρποί κ.α.

Πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα ψάρια, το μουρουνέλαιο, το ταχίνι, τα καρύδια, ο λιναρόσπορος κ.α.

  • Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο

Βοηθάει στην αποκατάσταση των πληγών και συνεργεί στην φυσιολογική ανάπτυξη του ανθρώπου.

Πλούσιες πηγές ψευδαργύρου είναι τα θαλασσινά, το συκώτι, οι ξηροί καρποί, το κρέας, το σουσάμι κ.α.

  • Τροφές πλούσιες σε σελήνιο

Βρίσκεται στην υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, κάτι που επηρεάζει πολλές λειτουργίες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Πλούσιες πηγές σεληνίου είναι το κοτόπουλο, το κόκκινο κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, οι ηλιόσποροι, το μαύρο ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης κ.α.

  • Βήτα γλυκάνες

Ενισχύουν την δράση των αντιβιοτικών έναντι ανθεκτικών βακτηρίων όπως την Escherichia Coli ή τον Staphylococcus aureus. Ενισχύουν τη δραστικότητα των φαγοκυττάρων τα οποία «εγκλωβίζουν και κατατρώγουν» τους εισβολείς και έχουν συνδεθεί με την καταπολέμηση κυρίως  των βακτηριακών λοιμώξεων.

Τρόφιμα πλούσια σε βήτα-γλυκάνες είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης π.χ. το κριθάρι, η βρώμη, το σιτάρι. Επίσης πλούσιες πηγές είναι και τα μανιτάρια.

  • Τα αφεψήματα Το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι, ο κρόκος Κοζάνης μάχονται και αυτά ενάντια στην γρίπη και στο κρυολόγημα. Για παράδειγμα κατανάλωση μαύρου τσαγιού έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή 10πλάσιας ποσότητας ιντερφερόνης (πρωτεΐνη που προστατεύει τα κύτταρα από μολύνσεις).

Η φυσική δραστηριότητα σημαντική για την διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα