Nami, η ραπ σκηνή ανήκει στα κορίτσια!

Η Nami ξεκίνησε από μικρή ηλικία να ακούει ραπ και κατέληξε να γράφει δικά της κομμάτια. Αυτό που την έκανε να ασχοληθεί με αυτό το είδος μουσικής, είναι η ελευθερία και η ευελιξία επιλογής θέματος και έκφρασης. Ο αυθορμητισμός της, τη βοήθησε στο να μπει καλύτερα στα μονοπάτια του ραπ. Την έχουμε δει σε διάφορες συνεργασίNες με τη Universe Music, τόσο σε δικά της project, όσο και στα τελευταία tapes “Rough Diamonds”. Με αφορμή αυτές τις δουλειές, είχαμε μαζί της μια βαθιά συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσέγγιση, από έναν ιδιαίτερο άνθρωπο.

Τι σε κάνει να είσαι δημιουργική;

Οτιδήποτε γύρω μου μπορεί να εξιτάρει τη φαντασία μου, την οποία μπορεί και να αποτυπώσω στο χαρτί, είτε συχνότερα, είτε πιο σπάνια. Κοινωνικά ζητήματα και σύγχρονες καταστάσεις, τις οποίες πάνω κάτω όλοι βιώνουμε, αλλά και προσωπικά – συναισθηματικά βιώματα, αποτελούν πηγή έμπνευσής μου σε κάθε γραπτό. Επιπλέον, μπορεί να εμπνευστώ ακόμα και αν ακούσω κάποιο τραγούδι,ανεξαρτήτως είδους ή από οποιαδήποτε καλλιτεχνική ενασχόληση, κάτι που μπορεί να «ανασύρει» ή να μου δημιουργήσει σκέψεις και προβληματισμούς, ανάλογα και με τη φάση που βρίσκομαι.

Έχουν πάντα τα κομμάτια σου παραπλήσια θεματολογία ή πιάνεις μια ευρύτερη γκάμα θεμάτων;

Δεν μπορώ να πω πως έχω παραπλήσια θεματολογία σε κάθε κομμάτι μου, όμως γενικότερα μπορεί να κινείται γύρω από παρόμοιους άξονες. Μελλοντικά, έχω στο μυαλό μου να διευρύνω τη θεματολόγια μου, χωρίς να γνωρίζω τώρα απαραίτητα προς ποια κατεύθυνση, έχοντας πάντα στο νου, φυσικά, να υπάρχει κάποιο νόημα και να είναι σύμφωνη με την ηθική μου πυξίδα.

Ποιο ύφος σου ταιριάζει;

Όσον αφορά το θέμα «ήχος», δεν γράφω απαραίτητα σε κάποιο συγκεκριμένο genre της hip hop, αρκεί να μπορώ να στηρίξω τη θεματολογία και τον ήχο μου στην εκάστοτε μουσική παραγωγή. Δηλαδή σε μουσικά είδη, στα οποία ο μέσος ακροατής αναμένει συγκεκριμένη θεματική και πάτημα, μου αρέσει να προσαρμόζομαι πάνω στο είδος και όχι το είδος να προσαρμόζει τον στίχο και την ερμηνεία μου.

Τι θαυμάζεις σε έναν μουσικό;

Γενικά αναγνωρίζω και συνεκτιμώ διαφορετικά θετικά στοιχεία από πολλούς καλλιτέχνες, σε διαφορετικούς τομείς για τον καθένα. Εκτιμάω τον προσεγμένο στίχο, τα skills και την όρεξη που καταβάλει ο καλλιτέχνης για κάθε κομμάτι ή δουλειά του, ανεξαρτήτως budget. Επίσης, να υποστηρίζει αυτά που λέει στα κομμάτια του και να μην ξεχνάει από που ξεκίνησε και ποιοι τον έχουν βοηθήσει σε κάθε βήμα. Τέλος, και συγκεκριμένα στο χώρο του hip hop, θαυμάζω όταν ένας καλλιτέχνης μπορεί να ελίσσεται σε διαφορετικές θεματολογίες και genres του είδους.

Κρατάς πράγματα για τον εαυτό σου που δε θα ήθελες να εκθέσεις δημόσια;

Εννοείται ότι οποιαδήποτε σκέψη μου δεν καταλήγει στο χαρτί και οποιοδήποτε γραπτό μου δεν καταλήγει δημόσιο κομμάτι, αλλά πολλά πράγματα μπορεί να τα μεταφέρω ή να τα κωδικοποιήσω με τρόπο, ώστε να μπορώ να τα προβάλω με το δικό μου τρόπο, χωρίς να εκθέτω αυτούσιους τους συλλογισμούς μου.

Πώς θα ήθελες να δεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια από τώρα;

Σε προσωπικό επίπεδο, εύχομαι πάνω από όλα να υπάρχει υγεία και όλα τα άλλα έρχονται. Μουσικά, αν και δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό μου, θα ήθελα να συνεχίσω αυτό που κάνω με την ίδια όρεξη και να εξελίξω κάθε πτυχή του ήχου που θα βγάζω, όπως και να συνδυάσω το hip hop με άλλα είδη, είτε μέσα από συνεργασίες, είτε με solo δουλειές. Επίσης, θα ήθελα να έχω τη γνώση και τα μέσα για να καλύψω μόνη μου τις ανάγκες για την κυκλοφορία κάποιου δικού μου κομματιού ή και ολόκληρων projects, αλλά και να μπορώ να μεταδώσω την όποια γνώση και εμπειρία μου, σε νέους (ή και μη) καλλιτέχνες (ακόμα και καλλιτέχνες τους οποίους ακούω και εκτιμώ). Τέλος, θα ήθελα, σε όποιο βαθμό αυτό είναι δυνατόν, να επηρεάσω θετικά όσους ακούσουν τα κομμάτια μου, είτε μέσω κοινωνικών μηνυμάτων που θα περνάνε, είτε ως συμπαράσταση ή ψυχαγωγία σε διάφορες στιγμές. Επίσης, αν μου δοθεί η δυνατότητα, ευελπιστώ να συμμετέχω ή να διοργανώσω events, projects ή οτιδήποτε με κάποιο καλό σκοπό (π.χ. φιλανθρωπικό και εν γένει κοινωνικό).

Εάν δεν είχες επιλέξει τη μουσική, θα είχες επιλέξει κάποιο άλλο είδος τέχνης να εκφραστείς;

Ανά διαστήματα έχω ασχοληθεί και με άλλες μορφές τέχνης, όπως χορός, θέατρο και σε μικρότερο βαθμό με ζωγραφική. Λόγω έλλειψης  χρόνου και ήδη ενασχόλησης με τη μουσική, δεν έχω εμβαθύνει σε κάποιο από αυτά, αλλά αν δεν υπήρχε η μουσική στη ζωή μου ή διέθετα περισσότερο ελεύθερο χρόνο, θα δραστηριοποιούμουν πιθανότατα σε κάποιο από τα προαναφερθέντα και όχι μόνο. Κι αυτό γιατί θεωρώ πως η τέχνη αποτελεί ουσιαστικό τρόπο έκφρασης, αυτοβελτίωσης, επικοινωνίας και δημιουργικής εκτόνωσης.

Αν κάποιος σου ζητούσε να κάνει διασκευή ένα κομμάτι σου σε άλλο είδος μουσικής, σε τι ύφος θα το φανταζόσουν και με τι όργανα;

Θεωρώ ότι πιο εφικτό είδος στο οποίο θα μπορούσε να διασκευαστεί κάποιο κομμάτι μου θα ήτανε κάτι σε στυλ acoustic, για ορισμένα ίσως πιο «απλά» και μελωδικά tracks μου, όπως και punk, rockή EDM για ορισμένα πιο δυναμικά. Όσον αφορά τα όργανα, υποθέτω πως πιάνο, κιθάρα ή ακόμα και κάποιο synthesizer, θα ήταν κατάλληλα για την ενορχήστρωση.

Πες μας τις εντυπώσεις σου από τις συνεργασίες σου με τη Universe Music.

Έμεινα απόλυτα ικανοποιημένη από τις συνεργασίες μας και από το τελικό αποτέλεσμα. Τα άτομα, τα οποία οργάνωσαν το όλο εγχείρημα ήταν πολύ συνεργάσιμα, προσβάσιμα και όλο το κλίμα σε ενέπνεε να συμμετέχεις, αλλά και να συνεχίσεις σε μελλοντικά projects του label.

Πες μας για τα συναισθήματά σου για τη συμμετοχή σου στο κομμάτι “Get trapped” με τον Keith Murray.

Δεν είναι μια συνηθισμένη εμπειρία να είσαι στο ίδιο κομμάτι με έναν καλλιτέχνη του εξωτερικού, τέτοιας εμβέλειας, επομένως τη θεωρώ μια από τις πιο αξιοσημείωτες και ίσως απρόσμενες συνεργασίες στην έως τώρα πορεία μου.

Τι σημαίνει για σένα η συμμετοχή σου στο God Level Cypher Vol.2 με τον Bizarre;

Αποτελεί μια ευχάριστη και πιο δυνατή συνέχεια του πρώτου cypher, όντας πιο πληθωρικό και ηχητικά «πολύχρωμο» και το τελικό αποτέλεσμα έδωσε ευκαιρίες σε όλους όσους συμμετέχουν, να ακουστούν ακόμη περισσότερο.

Τι να περιμένουμε από τη Nami το επόμενο διάστημα;

Γενικά, παρότι πέρασε ένα διάστημα που δεν έχει βγει κάποια δισκογραφική δουλειά πέρα από κάποια μεμονωμένα κομμάτια, ετοιμάζουμε ένα δίσκο με το σχήμα μας «Φάσμα Αντίθεσης», καθώς και ένα EP στο οποίο πειραματίζομαι με διαφορετικές «εκφάνσεις» της μουσικής που κάνω. Επίσης, πάντοτε μου άρεσε η ιδέα της μουσικής – ακόμα και όχι αμιγώς hip hop – με φυσικά όργανα, οπότε όταν δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες και χρόνος (ακόμα και στο προσεχές διάστημα) σκοπεύω να επεκταθώ και σε άλλα παραπλήσια είδη (π.χ. covers).

Βρείτε τη Nami στα παρακάτω links:

https://www.youtube.com/channel/UC9GIPCwaAebssCohFzALuXA/videos

https://www.instagram.com/namiofficialchannel/

https://www.facebook.com/anna.mi.33

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα