78 χρόνια από την ναζιστική θηριωδία στο Δίστομο

Στο Μαυσωλείο του Διστόμου εν έτη 2022! 78 χρόνια μετά την σφαγή και οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους σφαγιασθέντες, πραγματοποιήθηκαν μέσα σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης.

Την Τετάρτη 8 Ιουνίου το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρενεια» παρουσίασε το έργο του Θανάση Τριαρίδη «Lebensraum-Ζωτικός Χώρος» σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά,στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την επέτειο μνήμης της 10ης Ιουνίου 1944,κηρύσσοντας παράλληλα και την έναρξη της καλοκαιρινής του περιοδείας. 13 λεπτά…Όλα όσα πρέπει να ειπωθούν θα πρέπει να ειπωθούν μέσα σε 13 λεπτά…Αρκετά λεπτά για να αναθεωρήσεις όλα όσα πίστευες για την ανθρωπότητα…Το κοινό…Για τον εαυτό σου…Ένα ανθρώπινο πείραμα που σε φέρνει αντιμέτωπο με τα τρομακτικά ένστικτα σου…Μέχρι σήμερα ένιωθες διαφορετικός…Ένιωθες τόσο καλός…Είναι αρκετά λίγα λεπτά ώστε να καταρρίψουν οτιδήποτε πίστευες μέχρι τώρα;Μην κατηγορήσεις ποτέ τον απέναντι που σου κάνει τις ερωτήσεις…Αυτός είναι απλά…ο χειριστής…Τα 13 λεπτά αρχίζουν…

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου “Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού”,το γνωστό μας δημοτικό ποίημα, μελοποιημένο για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Μαυσωλείου Διστόμου. Ένα συγκλονιστικό το έργο του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή πλαισιωμένο από εξαιρετικές φωνές. Μια ξεχωριστή παράσταση, “ένας οφειλόμενος θρήνος στα αθώα θύματα του ναζισμού” όπως δήλωσε ο ίδιος ο συνθέτης.

Οι εκδηλώσεις στο Δίστομο κορυφώθηκαν την Παρασκευή 10 Ιουνίου με την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και όχι στο Μαυσωλείο λόγω καιρού.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Άμυνας, οι βουλευτές του νομού εκπρόσωποι κομμάτων, ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι του Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων.

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα