Χριστουγεννιάτικη διάθεση, υπάρχει;

Οι μέρες πλησιάζουν, σχεδόν έφτασαν, και από παντού ακούω για αυτήν την περίφημη Χριστουγεννιάτικη διάθεση, ατμόσφαιρα.

Είμαστε μαθημένοι να αναφερόμαστε στα Χριστούγεννα ως τη πιο μαγική γιορτή του χρόνου για μικρούς και μεγάλους! Λέγεται πως μας «ταξιδεύει» σε παραμυθένιους κόσμους και πλημμυρίζει την καρδιά μας με όνειρα αλλά και πολύ όμορφα συναισθήματα -αγάπης, χαράς, γλυκιάς ανυπομονησίας….

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους υπάρχει μία κρυμμένη γλώσσα στην εθιμοτυπική μας δραστηριότητα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αν μας παρατηρήσει κανείς τότε, θα καταλάβει πολλά για τον χαρακτήρα και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Οι ανθρωπολόγοι, από την άλλη πλευρά, καλούνται να αντιμετωπίσουν το παράδοξο της ολοένα αυξανόμενης εμπορευματοποίησης των διακοπών, για την οποία παραπονιούνται πολλοί ότι βλάπτει την ουσία και το νόημα των Χριστουγέννων.

Οι μετρήσεις των ειδικών αποκαλύπτουν πως οι αγορές μας τείνουν να πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο. Αρκεί να σκεφτούμε, βέβαια, πως πρόκειται για την πιο σημαντική -από κοινωνιολογική σκοπιά- ανταλλαγή δώρων στη σύγχρονη κουλτούρα.

Η ανταλλαγή δώρων αποτελεί έναν διάλογο οικειότητας για την επικοινωνία συναισθημάτων και αξιών. Δίνουμε δώρα για να εντείνουμε την θέση ότι είμαστε καλοί και γενναιόδωροι άνθρωποι. Τα δώρα έχουν τη δύναμη να φτιάξουν ή να διαλύσουν μια σχέση καθώς συνιστούν δείκτες για τον τρόπο που ερμηνεύουμε το κύρος, την αξία, το γούστο και τα συναισθήματα των άλλων.

Υπάρχουν όμως και οι ‘δωροφοβικοί’, λέει ο ψυχολόγος Adrian Furnham,  οι οποίοι αποθαρρύνουν την ανταλλαγή δώρων μέσα στην οικογένεια και με τους φίλους τους, επειδή δεν μιλούν τη γλώσσα των δώρων, μια γλώσσα που έχει να κάνει με τη διάθεση να μπούμε στη θέση του παραλήπτη και να μαντέψουμε το δώρο του.

Τα δώρα λοιπόν έχουν σημαντική αξία για τα συναισθήματα μας. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε ταυτίσει την αξία αυτή με την οικονομική αξία. Θα ήταν διαφορετικό και ταυτόχρονα πιο αυθεντικό αν αυτά τα Χριστούγεννα προσπαθούσαμε να ανταλλάξουμε δώρα με συμβολισμούς ή δώρα χειροποίητα.

Τα δώρα αυτά θα συμβολίζουν μια σκέψη ή ένα συναίσθημα από εμάς για τον παραλήπτη τους. Επίσης, θα αποσύνδεε τα παιδιά μας από την υλιστική και καταναλωτική τους μανία, να ζητούν όλο και πιο ακριβά δώρα χωρίς τελικά να νιώθουν καμία χαρά.

Το επόμενο μεγάλο θέμα των τελευταίων χρόνων στα Χριστούγεννα είναι ο στολισμός. Θα ήθελα να ασχοληθώ όχι τόσο με την επιθυμία ή την απροθυμία των ατόμων να στολίσουν το σπίτι τους για τα Χριστούγεννα, αλλά κυρίως με τον τρόπο που το κάνουν και με τον βαθμό στον οποίο φθάνουν.

Στην περίοδο των Χριστουγέννων, όλα γύρω μας είναι φωτεινά από…λαμπάκια. Το σπίτι μας είναι γεμάτο φως και χαρά από…λαμπάκια. Κάθε κατάστημα, κάθε χώρος που επισκεπτόμαστε είναι γεμάτος με…λαμπάκια.

Κι ιδού το ερώτημα: Έναν ολόκληρο χρόνο περιμένουμε να γεμίσουμε τον χώρο που ζούμε με εκατομμύρια λαμπάκια για να χαρούμε;

Ας το ερμηνεύσουμε από την ψυχολογική πλευρά του : Βάζοντας πολλά λαμπάκια, ουσιαστικά δίνουμε ένα κομμάτι φωτός στο σκοτεινό μας μέρος ώστε να αποφύγουμε τις εκρήξεις του στις οποίες είμαστε συνηθισμένοι όλο σχεδόν τον χρόνο και να προλάβουμε οποιοδήποτε κακό, γιατί στο φως δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι, θα έλεγε κάποιος, μια άμυνά μας στην θλίψη και στην ταλαιπωρία που βιώνουμε καθημερινώς.

Ο κόσμος αναζητά επειγόντως λίγη χαρά και ευτυχία. Φέτος ήταν μια χρονιά θλίψης και απώλειας: απώλεια ελευθερίας, απώλεια χρόνου με την οικογένεια, απώλεια εισοδήματος και δουλειάς και απώλεια αγαπημένων προσώπων, για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι αναζητούν ψυχολογική ανάταση, ζεστασιά, θαλπωρή ακόμα και επούλωση πληγών

Δεδομένου του άγχους από την πανδημία, το να φέρνουμε στο μυαλό μας θετικές εικόνες είναι ένας τρόπος για να αποφύγουμε το άγχος και το στρες. Η διακόσμηση του σπιτιού μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός θετικών αναμνήσεων και συναισθημάτων τα οποία μπορεί να φανούν χρήσιμα στην αίσθηση της χαράς και την αποφυγή της θλίψης

Η αναζήτηση υγιών τρόπων για να ξεχάσουμε όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο μπορεί να μας ανακουφίσει και να μας βοηθήσει. Είναι εύκολο τέτοια γεγονότα που μας κατακλύζουν από τα μέσα ενημέρωσης, να προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο άγχος και κατάθλιψη. Η διακόσμηση του σπιτιού αποσπά την προσοχή μας ενώ είναι ταυτόχρονα μια ευχάριστη δραστηριότητα στην οποία μπορούμε να συμμετέχουμε.

Τα Χριστούγεννα λοιπόν είναι μια ευκαιρία για ευχάριστη διάθεση. Ακόμη και αν αρχικά δεν είναι πηγαία η αίσθηση αυτή, οι άνθρωποι στήνουμε ένα σκηνικό ώστε να επηρεάσουμε θετικά την διάθεση μας.

Είναι υγιές και ανθρώπινο να θέλουμε να αφεθούμε στην «μαγεία» των Χριστουγέννων. Μην διστάζετε, προσαρμόστε τα Χριστούγεννα στον δικό σας τρόπο και νοιώστε το πνεύμα τους να σας γεμίζει ενέργεια και δύναμη για την υπόλοιπη δύσκολη χρονιά!

Σε μια εποχή που έχουμε λίγα πράγματα να περιμένουμε, οι μέρες των Χριστουγέννων είναι μια ευπρόσδεκτη αλλαγή από τον τεράστιο φόβο στον απόλυτο ενθουσιασμό!!!

Καλές γιορτές σε όλους μας!

ΕλίναΤρωγάδα

B.Sc. Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας παιδιών , εφήβων ενήλικων

elinatr@yahoo.com

τηλ. Επικοινωνιας

6978268826

2261020781

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα