Φλόγα Μνήμης στη Λιβαδειά για την Ποντιακή Γενοκτονία

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου η 19η Μαΐου και αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο.

Η Ημέρα αυτή αποτελεί την κορύφωση των επιδιώξεών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας  για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Απώτερος σκοπός του αγώνα τους για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα.

Το δίκτυο πόλεων της ΚΕΔΕ με ποντιακή κοινότητα και ο δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας διοργάνωσαν εκδηλώσεις με τίτλο «Η Φλόγα της Μνήμης» για τα 353.000 θύματα του Πόντου.

Η εκδηλώσεις ξεκίνησαν και φέτος από τους Πόντιους του Συλλόγου Ποντίων «Ο Ευκλείδης» στις 18 Μάιου το βράδυ, με την λαμπαδηφορία τους υπό τον αργό και πένθιμο ήχο ενός νταουλιού στους δρόμους της πόλης. Ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και με δάδες αναμμένες στα χέρια τους οι πόντιοι όλων των ηλικιών θυμήθηκαν και τίμησαν τους νεκρούς τους.

Παρά την βροχή, με δάδες ανάμενες στα χέρια συνόδευσαν τους Πόντιους σύσσωμη και η δημοτική αρχή με επικεφαλή βεβαίως τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Ταγκαλέγκα,  εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και φορέων, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίσαμε την πρόεδρο της Αντικαρκινικής Εταιρείας Λιβαδειάς Στέλλα Ταπανλή.  

Οι φετινές εκδηλώσεις των ποντιακών οργανώσεων ανά την Ελλάδας είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα