Το γλυκό του καρναβαλιού… Migliaccio Napoletano

Το καρναβάλι της Νάπολη είναι η γιορτή του Νότου, δεν έχει τίποτα από την χλιδή του καρναβαλιού της Βενετίας, έχει, όμως, το δικό του ύφος και χρώμα. Οι φιγούρες από την comedia dell’ arte όπως ο Πουλτσινέλα και ο Αρλεκίνος συνθέτουν την εικόνα του, ενώ τα πειράγματα γίνονται η δική του ταυτότητα.

Οι Ναπολιτάνοι είναι οι «άτακτοι» κάτοικοι της «μπότας» του χάρτη και οι πιο πιστοί της παράδοσης. Σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής ετοιμάζουν «τα γλυκά του καρναβαλιού» γνωστά ως i dolci di carnevale. Κυρίως είναι τηγανιτά όπως οι chiacchiere, τα struffoli και οι graffe, μοιάζουν με τις δικές μας τηγανίτες και τα λουκουμαδάκια.

Το γλυκό, όμως, που κλέβει τις εντυπώσεις είναι το τρεμουλιαστό μιλιάτσο. Ψημένη αρωματική κρέμα με πλούσιο άρωμα και γεύση. Η παρασκευή του είναι εύκολη και το αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Τρώγεται ως και το βράδυ της Δευτέρας, μιας και για εκείνους η νηστεία του Πάσχα ξεκινάει την Τρίτη, γνωστή ως «Il Martedi grasso».

Ας αφήσουμε, όμως, την Νάπολη στην ιστορία της και πάμε στην κουζίνα για να ετοιμάσουμε μιλιάτσο και να γευτούμε ένα υπέροχο γλυκό από την γαστρονομία της!

Υλικά

180 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

500 ml γάλα πλήρες

250 γρ. ζάχαρη

300 ml νερό

250 γρ. Ρικότα

3 αβγά

50 γρ. βούτυρο

2 βανίλιες

Φλούδα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι

Άχνη για το πασπάλισμα

Ας ξεκινήσουμε:

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα βάζετε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, την μισή ζάχαρη και τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού.

Μόλις το γάλα κάψει, χωρίς να πάρει βράση, χαμηλώνετε την φωτιά και προσθέτετε το σιμιγδάλι δουλεύοντας δυνατά με το σύρμα.

Αδειάζετε το μίγμα σε ένα γυάλινο μπολ, αφαιρείτε τις φλούδες, καλύπτετε με μεμβράνη (να εφάπτεται στην κρέμα) και αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε το μίγμα των αβγών. Χτυπάτε πολύ καλά τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και τις βανίλιες.

Προσθέτετε την ρικότα και συνεχίζετε το χτύπημα. Ενώνετε το μίγμα με την κρύα κρέμα και δουλεύετε με το μίξερ ώστε να έχετε μια λεία κρέμα.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί 20 ή 22 εκ. Αδειάζετε το μίγμα και ψήνεται για 45 – 50 λεπτά στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Αφήνετε να κρυώσει, πασπαλίζετε με την άχνη και σερβίρετε.

*Για περισσότερο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε στο μίγμα 1 κουταλιά ροδόνερο και κανέλα στο πασπάλισμα με την άχνη.

Καλή σας απόλαυση🥮

Αλέκα Ζωγράφου

Δημοσιογράφος – συγγραφέας

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα