Ταξίδι στα Γκρεκάνικα χωριά της Κάτω Ιταλίας

‘Ένα όνειρο ζωής, μια επίσκεψη στα Γκρεκάνικα χωριά της Κάτω Ιταλίας έγινε πραγματικότητα στις 25 Ιούνη 2022. Στην Magna Grecia, εκεί όπου η καρδιά χτυπάει ακόμη Ελληνικά, αν και από τα τριάντα και πλέον Γκρεκάνικα χωριά που υπήρχαν κάποτε δεν έχουν απομείνει παρά ελάχιστα, το φρόνημα και η ψυχή των Γκρεκάνων, δεν αφήνει να σβήσει το πάθος για την Μητερα Ελλάδα.

Η εσωτερική μετανάστευση , η ανάγκη για αφομοίωση με τον ιταλικό πληθυσμό, η ανάγκη για επιβίωση ερημώνει τα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας, όμως η ψυχή παραμένει ελληνική. Στην STERNATIA ή διαφορετικά ΧΟΡΑΜΑΣ , όπως αποκαλούν οι Ελληνόφωνες το χωριό, εκ του Χώρα Πρωτεύουσα , μας καλοδέχτηκαν με τραγούδια ελληνικά, γκρεκάνικα ,μας μίλησαν για την πορεία τους στον χρόνο και την Ιστορία, και την ανάγκη τους να παραμείνουν Έλληνες όπως αισθάνεται η ψυχή τους.

Ο Giorgio ένας γκρεκάνος καθηγητής φιλόλογος και άλλοι πολλοί με τιτάνιες προσπάθειες απέναντι στην αδιαφορία και των δύο Κρατών Ελληνικού και Ιταλικού, παλεύουν ως αρχαιοέλληνες για να τιμήσουν και να διατηρήσουν τα ιερά και όσια των Ελλήνων Προγόνων.

Ο Σύλλογος ΧΟΡΑΜΑΣ χρειάζεται την συμπαράσταση όλων μας για να συνεχίσει να υπάρχει. Εμείς τους ευχαριστήσαμε για την φιλοξενία και δώσαμε υπόσχεση για να ξανασυναντηθούμε στην Λιβαδειά. Και θα το κάνουμε…Το Καλοκαίρι συνεχίζεται όμως εγώ δεν σας αποχαιρετώ ακόμη. Στο επανιδείν λοιπόν με χρώματα και αρώματα Ελλάδας, γιατί τελικά όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με κάνει περήφανη!

Γεωργία Καρβούνη Λιάσκου

Δικηγόρος, πρόεδρος γυναικών Αγ. Νικολάου Λιβαδειάς

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here