Συμβουλές διατροφής για τη νέα σχολική χρονιά.

              Η σωστή διατροφή του παιδιών μας είναι το θεμέλιο της υγιεινής ενήλικης ζωής τους. Μπορούμε να συμβάλλουμε στην διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών και στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς τους. Αν μας καταβάλλει το άγχος για το σκοπό αυτό δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Θέλει υπομονή, επιμονή και κατανόηση αλλά και διατροφική υποστήριξη. 

           Μερικές χρήσιμες συμβουλές διατροφής για να ανταποκριθεί το παιδί στην νέα σχολική χρονιά είναι οι παρακάτω:

Μην παραλείπετε το πρωινό του. Λόγω της έντονης φυσικής δραστηριότητας στο σχολείο θα πεινάσει γρήγορα και θα καταναλώσει κάτι γλυκό (σοκολάτες, κρουασάν κ.α.) που όχι μόνο δεν θα του κόψει την πείνα και δε θα λάβει θρεπτικά συστατικά αλλά και θα θέλει να φάει μεγάλες ποσότητες από αυτό. Προτιμήστε φυσικούς χυμούς φρούτων, πλήρες φρέσκο γάλα με μούσλι χωρίς επιπλέον ζάχαρη, ψωμί ολικής αλέσεως με ταχίνι-μέλι ή τοστ με τυρί-λαχανικά. Σεβαστείτε τις προτιμήσεις του. Για παράδειγμα, αν δεν του αρέσει το μέλι και θέλει μαρμελάδα, παρόλο το ότι το μέλι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να του το δίνουμε ‘με το ζόρι’. Προτιμότερο να φάει κάτι θρεπτικό που του αρέσει παρά να φύγει νηστικό για το σχολείο και να καταναλώσει εκεί τροφές που του “απαγορεύουμε”.

Μην παραλείπετε να του δίνετε για το σχολείο φαγητό που έχετε ετοιμάσει εσείς. Προτιμήστε φρούτα, σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως ή κέικ ή μηλόπιτα σπιτική. Αν ντραπεί να ανοίξει το πακέτο φαγητού μπροστά στα άλλα παιδιά θα νιώσει καλύτερα αν το μοιραστεί μαζί τους.

Όταν το παιδί γυρίσει σπίτι το φαγητό να έχει μαγειρευτεί εκείνη την ώρα αν είναι δυνατόν. Πρέπει να σερβιριστεί ζεστό. Σημαντικό ρόλο παίζει και η παρουσίαση του. Όπως  για παράδειγμα, ένα χρωματιστό πιάτο με όσπρια ή με  λαδερό φαγητό π.χ. φασολάκια πράσινα που συνοδεύονται από πολύχρωμα λαχανικά όπως καρότα-καλαμπόκι-πατάτες-κρεμμύδι-ντομάτα, είναι μια υγιεινή παραδοσιακή μεσογειακή συνταγή.

Το ψυγείο μας να έχει γάλα, γιαούρτι, τυρί, αυγό, ψάρι, κρέας, λαχανικά και το καλάθι μας φρούτα πάνω στο τραπέζι και όχι εκτεθειμένα μπισκότα, σοκολάτες, γιατί αν πεινάσει θα τρέξει το πιθανότερο στα γλυκά.

Galanakou Eftixia

Γράφει η Ευτυχία Γαλανάκου,

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος και Χημικός Α.Π.Θ.

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα