Πως συμμετείχε ο Δήμο Λιβαδειάς στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Ο Δήμος Λεβαδέων συμμετείχε και φέτος με σειρά δράσεων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, έναν πανευρωπαϊκό θεσμό με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και την στήριξη πρωτοβουλιών για να γίνουν οι πόλεις μας πιο ασφαλείς, πιο πράσινες, πιο συμμετοχικά προσβάσιμες για όλους.

Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου η Κεντρική Πλατεία της Λιβαδειάς κατακλύστηκε καθημερινά από δράσεις και δραστηριότητες, υπό τον θεματικό τίτλο “Μετακινούμαστε με μέσα φιλικά στο περιβάλλον – Μένουμε υγιείς” με σκοπό τον οραματισμό μιας πράσινης πόλης.

Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου στη κεντρική πλατεία Λιβαδειάς παρουσιάστηκαν πολεμικές τέχνες από την σχολή Dragons σε μικρούς δημότες.

Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε σκακιστικός αγώνας Σιμουλτανέ στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς.

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν αγώνες μπάσκετ στη πλατεία της Λιβαδειάς σε συνεργασία με τους αθλητικούς συλλόγους “Απόλλων Λιβαδειάς” και “Κένταυρος Λιβαδειάς”.

Την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης αγώνες βόλεϊ και badminton, με την συνεργασία του αθλητικού συλλόγου “Αναγέννηση Λιβαδειάς.

Την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου σε συνεργασία με τον αθλητικό σύλλογο Falcons πραγματοποιήθηκε αθλητική εκδήλωση.

Και την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε ο ποδηλατικός γύρος Λιβαδειάς με την συνεργασία του ΑΚΟΛ και της ποδηλατικής ομάδας All Terain Λιβαδειάς.

Τις πρωινές ώρες όλα τα σχολεία του Δήμου μας γέμισαν από τις φωνές των παιδιών κατά την πραγματοποίηση αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας πραγματοποίησε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την εξέλιξη της ΕΕΚ:

«Τα νοήματα της αστικής κινητικότητας αυτό το διάστημα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Με τις δραστηριότητες στο κέντρο της πόλης και στα σχολεία αντιλαμβανόμαστε πόσο ανάγκη έχουν τα παιδιά μας να παίξουν εντός αυτής της πανδημικής συγκυρίας και πόσο δημιουργικό μπορεί να γίνει το παιχνίδι, αν πλαισιωθεί με μηνύματα για την ανάπτυξη μιας ανθρωποκεντρικής Λιβαδειάς. Πόσο ανάγκη έχουν οι δημότες της πόλης να αναζητήσουν νέους διεξόδους σε μία ρυπογόνα καθημερινότητα. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φορείς της πόλης και όλα τα στελέχη του Δήμου που συμμετείχαν και δημιούργησαν αυτήν την κινητική εβδομάδα – ανάσα για όλους μας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν αρκεί, αλλά αυτός ο ευρωπαϊκός θεσμός είναι η σήμανση που μας δείχνει τον δρόμο. Δυστυχώς, έχουμε αργήσει να τον ακολουθήσουμε. 

 Όμως η δημοτική αρχή από τις πρώτες μέρες της έχει αποφασίσει να σχεδιάσει την μελλοντική καθημερινότητα της Λιβαδειάς υπό το πρίσμα της βιώσιμης κινητικότητας.

Γι’ αυτό και έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό μιας σειράς έργων, που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη αστική ανάπτυξη της πόλης της Λιβαδειάς, όπως η κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Πλατεία Λάμπρου Κατσώνη (Ζάππειο), όπου δημιουργείται και το νέο Δημαρχείο, αλλά και στην κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου, με την παράλληλη δημιουργία Πάρκου Αναψυχής και Άθλησης.

Σχεδιάζουμε επίσης την κατασκευή υποδομών ηλεκτροκίνησης, την δημιουργία ποδηλατοδρόμων, την ανάπλαση πεζόδρομων  για ήπια άσκηση και ελεύθερους χώρους για τους πεζούς.

Ετοιμαζόμαστε να υλοποιήσουμε την κατασκευή κόμβων, που θα διαμορφώσουν και θα ρυθμίσουν την κυκλοφορία.

Προχωράμε στη συντήρηση και ανάπλαση πλατειών και σύντομα και στην δημιουργία “πάρκων τσέπης”, για να παραδώσουμε ελεύθερους χώρους στους νέους.

Τέλος, στην διαχείριση των απορριμμάτων κάνουμε ένα βήμα μπροστά, προσπαθώντας να αγγίξουμε την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και υλοποιούμε την υπογειοποίηση των κάδων για την λειτουργικότερη και αποδοτικότερη αποκομιδή.

Είμαστε εδώ για να κάνουμε όσα υποσχεθήκαμε πράξη, να αλλάξουμε την όψη και την καθημερινότητα της πόλης μας με το βλέμμα μας στο μέλλον, που ζητά πράσινες αλλαγές επιβίωσης. Είμαστε εδώ για να καλύψουμε το διαχρονικό κενό και να μειώσουμε την απόσταση από τις ευρωπαϊκές πόλεις. Για τα παιδιά μας.»

Ενημερώνουμε ότι οι δράσεις της ΕΕΚ συνεχίζονται και σε συνεργασία με το τμήμα σπουδαστών του ΔΙΕΚ Λιβαδειάς “Συνοδοί Βουνού”,  ο Δήμος Λεβαδέων θα διοργανώσει αθλητική εκδήλωση – πεζοπορία, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021 στην περιοχή  ‘‘Γαρδαβίτσα’’.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής οι εκπαιδευτές θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για  θέματα όπως οι κανόνες και τα οφέλη της πεζοπορίας καθώς και για το φυσικό περιβάλλον.

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα