Όλγα Λαθύρη. Από το ραδιόφωνο του Παύλου Μπακογιάννη στο STAR FΜ Κεντρικής Ελλάδος.

Το La Figura αγαπά το ραδιόφωνο! Μαζί του αναζητήσαμε τις γυναίκες που το υπηρετούν πιστά για πολλά χρόνια και βρεθήκαμε σε τρείς πόλεις της Στερεάς Ελλάδας για να τις συναντήσουμε και να σας τις συστήσουμε.  

Η πρώτη επίσκεψη έγινε στην Λαμία και στον STAR FM, το ραδιόφωνο του STAR Κεντρικής Ελλάδας, για να συναντήσουμε την Καρπενησιώτισσα δημοσιογράφο Όλγα Λαθύρη.  

Η Όλγα εργάζεται στο Star Κεντρικής Ελλάδος από το 1998 ως ανταποκρίτρια, αρχικά στον Νομό Ευρυτανίας, με έδρα το Καρπενήσι, είναι στέλεχος του δημοσιογραφικού τμήματος και παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων από το 2000. Από το 2008 είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Στερεάς και Θεσσαλίας (ΕΣΗΕΣΘ ). Μόνιμα πια στον STAR FM με την εκπομπή «Ήρθε η Ώρα», η οποία έχει βραβευθεί από Regional  Media Awardς  και στηρίζει δημοσιογραφικά τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και την ενημερωτική ιστοσελίδα tvstar.gr. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει και την τηλεοπτική εκπομπή Be my Guest. Είναι η τηλεοπτική μεταφορά των συνεντεύξεων στο ραδιοφωνικό studio του Star fm 97,1 στο πλαίσιο της εκπομπής «Ήρθε η Ώρα».

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι στο ραδιόφωνο και τη δημοσιογραφία;

Αυτό το ταξίδι των 21 χρόνων στο STAR Κεντρικής Ελλάδας ειλικρινά δεν κατάλαβα πώς πέρασε… Η αρχή δεν έγινε εδώ, αλλά λίγα χρόνια νωρίτερα, πριν έρθω στη Λαμία, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου το Καρπενήσι. Πρώτα ξεκίνησε η ενασχόληση με τη δημοσιογραφία και μετά η γνώση του αντικειμένου της δημοσιογραφίας. Πως έγινε; Εντελώς ξαφνικά… Αμέσως μετά τις πανελλαδικές, σε μια τυχαία συνάντηση με κάποιους, εργαζομένους τότε, στο Ράδιο Καρπενήσι, που ήταν το πρώτο και μοναδικό τοπικό μέσο ενημέρωσης, που είχε άδεια λειτουργίας στην Ευρυτανία. Πρώτος ιδιοκτήτης ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης που είχε προλάβει να διδάξει εκείνους τους νέους, τις αρχές της δημοσιογραφίας. Τότε λοιπόν, σε εκείνη την ομάδα που ενημέρωνε και ψυχαγωγούσε τους Ευρυτάνες, συμπεριλήφθηκα και εγώ. Δύσκολα αλλά όμορφα χρόνια, ρεπορτάζ στα χωριά του νομού, είτε είχαν οδικό δίκτυο είτε όχι και προβολή όλων των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι. Από το 2000 εντάχθηκα στο δυναμικό του Star Κεντρικής Ελλάδας. Ρεπορτάζ, εκπομπές στον Star fm και δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση του Star. Σε όποιο πόστο και να ήμουν όμως, το Ραδιόφωνο δεν έλειψε ποτέ από την καθημερινότητά μου, Eγώ και ο star fm πηγαίνουμε μαζί. 

Ξέρουμε πως το κυνήγι της είδησης δεν έχει ωράρια. Πόσο δύσκολο είναι για μια δημοσιογράφο, μητέρα και σύζυγο  να ανταποκριθεί  και στους τρεις αυτούς ρόλους;

Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά, είναι ότι δεν είναι ακατόρθωτο. Κάθε άνθρωπος όμως, αντιδρά διαφορετικά στις πολλές προκλήσεις που του τυχαίνουν στη ζωή του. Για εμένα παράλληλα με τη δουλειά ήρθε στη ζωή μου ο άνθρωπός μου, ο Δημήτρης και στη συνέχεια τα δυο μας παιδιά ο Απόστολος και ο Γιάννης. Τα πρώτα χρόνια χρειαζόταν περισσότερη προσπάθεια και από τους δυο μας, για να τα προλαβαίνω όλα. Η οικογένεια είναι πάντα στο μυαλό μου, όπως και η δουλειά επίσης… Την οικογένεια όμως την βάζω πάνω από όλα, όταν προοδεύουν τα παιδιά μου, που αυτός είναι και ο πρωταρχικός σκοπός μου, αυτό μου δίνει δύναμη ώστε να ανταποκρίνομαι και στην εργασία μου. Είναι η ισορροπία που νιώθω μέσα μου. Και εδώ έρχεται το ευλογημένο, για μένα, εργασιακό περιβάλλον που μέσα από την συνεργασία με την δ/νση και τους συναδέλφους και με ωράριο πάνω από όλα ανθρώπινο, η καθημερινότητα γίνεται πιο εύκολη.

Είναι  δύσκολο να ασκείς δημοσιογραφία στην επαρχία;

Δεν έζησα την δημοσιογραφία σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, κατόπιν επιλογής μου για να μπορώ να κάνω τη σύγκριση. Πάντα πίστευα ότι η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα, έρχεσαι κοντά στους ανθρώπους και στα προβλήματά τους, δένεσαι με αυτούς, είτε είναι απλοί και ανώνυμοι, είτε επώνυμοι. Αρχή μου είχα,  μέσα από τη δουλειά μου να είμαι χρήσιμη στους συνανθρώπους μου και θεωρώ ότι η αυτό επιτυγχάνεται πιο εύκολα στην επαρχία.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι ως γυναίκα να σταθείς στον χώρο αυτό και να καταφέρεις στο τέλος να αναγνωριστεί η δουλειά σου;

Πάντα εργάζομαι με πάθος και συνέπεια, δεν στόχευσα ποτέ στην αναγνώριση, ότι μου ανατέθηκε από την δ/νση του μέσου που ανήκω, προσπάθησα να το φέρω εις πέρας, μέσα από την προσπάθεια, αλλά και την συνεργασία με τους συναδέλφους μου. Η αναγνώριση δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, αλλά το αποτέλεσμα μιας χρόνιας προσπάθειας. Με αναπαύει μέσα μου, όταν προκύπτει μέσω του έργου μου λύση σε ένα πρόβλημα. 

Τα social media μπορούν τελικά να αντικαταστήσουν τα ΜΜΕ, καθώς βλέπουμε και τους ίδιους τους πολιτικούς να ανακοινώνουν ή να ανταλλάσσουν απόψεις μέσα από αυτά πολλές φορές και σε παγκόσμιο επίπεδο; 

Πιστεύω ότι είμαστε πιο σίγουροι για κάτι που διαβάζουμε ή ακούμε σε ένα ΜΜΕ, που το λέει κάποιος αναγνωρισμένος δημοσιογράφος, ή έχει την σφραγίδα κάποιου υπαρκτού προσώπου, παρά όσα δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί επικρατεί το χάος, χωρίς φίλτρο βλέπεις και διαβάζεις τα πάντα. Όλοι έχουν άποψη για τα πάντα. Όλοι σχεδόν έχουν γνώμη, χωρίς να έχουν γνώση. Και δυστυχώς πολλοί αναγνώστες πέφτουν στην παγίδα και υιοθετούν fake news. Όσο για τους πολιτικούς η αλήθεια είναι ότι ναι, ιδιαίτερα στην εποχή της πανδημίας, επιλέγουν τα social να ανακοινώσουν αποφάσεις τους. 

Βλέπουμε αυτή τη στιγμή να τρεντάρει παντού στο ελληνικό internet το #boycottgreekmedia. Εσύ ως δημοσιογράφος πως αντιδράς σε αυτό; Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να το παίρνει πιο προσωπικά το θέμα;  

Δεν μπορώ να μην τους δώσω δίκιο, υπάρχουν φορές που ως τηλεθεατής ή ακροατής, θα ήθελα να ακούω όλες τις πλευρές από ένα θέμα, όπως επίσης και να μην προσπαθούν – κάποιοι επίμονα – να επιβάλλουν τη γνώμη τους. Ως δημοσιογράφος απαντώ λοιπόν σε αυτή την τάση που έχει πάρει διαστάσεις, ότι Δεν Είμαστε όλοι ίδιοι. Δόξα το Θεό στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, σε ραδιόφωνο,  τηλεόραση και internet πάντα δίνεται βήμα σε όλους, προέχει η σφαιρική ενημέρωση των πολιτών σε όλα τα θέματα, ώστε να διαμορφώνουν την δική τους γνώμη.  

—Υπάρχουν φορές που θες απλά ένα διάλειμμα από όλα τα νέα και από όλες τις ειδήσεις;

Ναι και κάνω διάλειμμα από τις ειδήσεις, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όταν μου δίνεται η ευκαιρία να χαλαρώσω λίγο από το «κυνήγι»  της είδησης όλη την εβδομάδα. Για λίγο όμως, γιατί για να είσαι χρήσιμος δημοσιογράφος, πρέπει να είσαι πρωτίστως ενημερωμένος.

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα