Μόνο ασκούμενοι σε δίκαιες πράξεις γινόμαστε Δίκαιοι (Αριστοτέλης)

Στο έργο του Βίκτωρα Ουγκώ   ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ  κεντρικός ήρωας είναι ο Γιάννης Αγιάνης  ένας πρώην κατάδικος , ο οποίος είχε καταδικαστεί για κλοπή ψωμιού .

Ο λόγος που έσπρωξε  τον Γιάννη Αγιάνη στο έγκλημα ήταν η πείνα. Τον χειμώνα του 1795, όταν η οικογένεια του υπέφερε, έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί για να ζήσουν. Για αυτό το έγκλημα, ο Γιάννης Αγιάνης, ο ήρωας του μυθιστορήματος του Βίκτωρος Ουγκώ, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή.

 Στην σύγχρονη κοινωνία υπάρχουν πολλοί Γιάννηδες Αγιάνηδες που τιμωρούνται για εντελώς ανώδυνα αδικήματα, φυλακίζονται και καταστρέφονται.

Όχι γιατί απαραίτητα οι Νόμοι είναι αυστηροί. Αν και στην  Ελλάδα κάποιοι πιστεύουν ότι σε οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα ανακύψει, είτε λέγεται διαφθορά, είτε τρομοκρατία, είτε οργανωμένο έγκλημα κ.λπ. ότι πρέπει να ζητούν ως πανάκεια, να γίνουν οι νόμοι αυστηρότεροι, αυτό είναι ένα τραγικό λάθος και δεν υπάρχει πιο αποπροσανατολιστική ιδέα από το ότι όλα τα δεινά οφείλονται στην έλλειψη νόμου ή στην έλλειψη αυστηρού νόμου.

Είναι μια αφελέστατη, απλουστευτική εντύπωση του μέσου πολίτη, αλλά δεν πρέπει να λέγεται από ανθρώπους που έχουν νομικές γνώσεις. Διότι το «οπλοστάσιο» της χώρας μας ενισχυμένο και με όλες τις τροποποιήσεις και υποδείξεις στη νομοθεσία που έγιναν από πλευράς Ε.Ε. είναι απολύτως επαρκές και σε έκταση και σε ποιότητα και σε ένταση. Επομένως δεν είναι θέμα ποινικής καταστολής , αλλά εφαρμογής των νόμων και της λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Στην Ελλάδα όπως και σε  άλλες χώρες η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αλλά ούτε και βλέπει στο σκοτάδι.

Δεν χρειάζεται άλλωστε.

Θα αρκούσε να ήταν ίση και ίδια για όλους όπως πρέπει.

Αντιθέτως έχουμε μία Δικαιοσύνη αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ελλιπείς στην γνώση Δικαστές , οσφυοκάμπτες , τυπικούς δημόσιους υπαλλήλους, φοβισμένα συμπλεγματικά ανθρωπάκια, χωρίς πρωτοβουλία, χωρίς καμία αγάπη και σεβασμό  για αυτό που ορκίστηκαν δηλ . να απονέμουν “ΔΙΚΑΙΟ” , χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα, κάτι σαν εξωγήινοι ,και με το μάτι πάντα καρφωμένο στην έξοδο κινδύνου , την σύνταξη.  

Εξ ού και οι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, οι τραγικές ποινικές αποφάσεις, οι φυλακίσεις ανθρώπων που δεν έπρεπε να συμβούν και οι αποφυλακίσεις εκείνων που έπρεπε να  βλέπουν τον κόσμο “πίσω από τα κάγκελα” .

Σε όλα αυτά προσθέστε και τις ” επεμβάσεις ” του εκάστοτε κρατικού μηχανισμού για την προστασία των ” δικών του παιδιών “, τα χαμογελάκια με “δήθεν” ποινικολόγους – μέρη του συστήματος- και θα ολοκληρωθεί το παζλ που λέγεται Δικαιοσύνη στην Ελλάδα έν έτει σωτηρίω 2022!!!

Όμως η Δικαιοσύνη δεν είναι έτσι.Η Δικαιοσύνη δεν κάνει διακρίσεις σε πλούσιους και φτωχούς, γνωστούς και άγνωστους, Αγιάννηδες και Ιαβέρηδες. 

Αναφέρει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στην πρόσφατη ανακοίνωση της μετά τον σάλο που προκάλεσε η προκλητική αποφυλάκιση του Δ.Λιγνάδη….” Πιστεύουν –εσφαλμένα– πως υπό την πίεση της «τεχνητής» λαϊκής κατακραυγής η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της θα παρακάμψουν τους νόμους και το σύνταγμα και θα δικάζουν εφεξής με βάση τις υποδείξεις και τις επιθυμίες των αυτόκλητων δικαστών και εισαγγελέων και θα εκδίδουν αποφάσεις με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα”. Αυτήν που συνθέτουν ένα μάτσο άσχετοι με τα νομικά θέματα, αμόρφωτοι, ακαλλιέργητοι και κυρίως ασεβείς προς τη δημοκρατία, οι οποίοι το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα περάσει με κάθε τρόπο το δικό τους για να εξασφαλίσουν ακαταδίωκτο ή την ατιμωρησία σε επερχόμενες εκδικάσεις υποθέσεων που θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη.

Θα χτυπά τα ταμπούρλα ο λαός και θα χορεύει ο δικαστής στον σκοπό τους.

Είναι σαφές βέβαια ότι προτιμούν να χορεύουν στα ταμπούρλα που τους χτυπάει η εξουσία και ξεχνούν ότι πρώτη υποχρέωση τους είναι να υπηρετούν τον Λαό!!!

Το πρόβλημα λοιπόν της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν είναι οι Νόμοι αλλά οι άνθρωποι που τους εφαρμόζουν. Εκεί χαλάει το γλυκό!!! Και θα χαλάει  όσο οι σχέσεις Δικαστικής και Εκτελεστικής εξουσίας  συμπλέκονται, εμπλέκονται και διαπλέκονται και όσο έχουμε από την μια  πλευρά ” δήθεν ” διάσημους ποινικολόγους εν είδει τηλεοπτικών αστέρων και από την άλλη μαχόμενους ποινικολόγους για το Δίκιο και τον Άνθρωπο .

Αλίμονο στους Αγιάνηδες τούτου  του κόσμου που για ένα κομμάτι ψωμί θα βρίσκονται στην φυλακή!!!

ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΒΟΥΝΗ- ΛΙΑΣΚΟΥ   

Δικηγόρος-Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στον Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών

Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Αγίου Νικολάου Λιβαδειάς.

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα