Μαρία Σφυρή. Με δύναμη από τα… ερτζιανά

Με τη σιδηρά κυρία του Βοιωτικού ραδιοφώνου συνεχίζουμε το ταξίδι μας στα ερτζιανά. Η Μαρία Σφυρή μας υποδέχθηκε στο «σπίτι» της, όπως αποκαλεί το Σείριος FM μιας και περνάει τις περισσότερες ώρες εκεί αλλά και γιατί είναι οικογενειακή υπόθεση. Απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μια τρυφερή σύζυγος και μητέρα αλλά κυρίως μια δυναμική δημοσιογράφος, μας απαντά στις ίδιες ερωτήσεις που θέσαμε σε συναδέλφους της και σε άλλους νομούς, μας συστήνεται και μας δίνει την δική της οπτική για την δημοσιογραφία.

Πώς ξεκίνησε το ταξίδι στο ραδιόφωνο και τη δημοσιογραφία;

Το δικό μου ταξίδι στα FM είναι σχεδόν ταυτόχρονο με την καθιέρωση και την εξάπλωση της ελεύθερης ραδιοφωνίας πριν 32 χρόνια. Ξεκίνησα ως μουσική παραγωγός σε έναν από τους πρώτους ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Λιβαδειά, που πλέον δεν υφίσταται.

Με τον ενθουσιασμό που υπήρχε, μία ομάδα ατόμων συμμετείχαμε στο εγχείρημα και γρήγορα η προσπάθεια μας αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1991 μπήκα στο χώρο της δημοσιογραφίας ασχολούμενη κυρίως με τα τοπικά γεγονότα. Με ένα μικρό διάλειμμα για τη γέννηση της κόρης μου έρχεται  το μακρύ ραδιοφωνικό μου ταξίδι στο ΣΕΙΡΙΟ fm που διαρκεί μέχρι σήμερα, συμπληρώνει 23 χρόνια διαδρομής και ευελπιστώ για πολλά ακόμη.

Η εκπομπή μου «Πρωινή γραμμή επικοινωνίας» προσπαθεί με εγκυρότητα και αμεσότητα να παρουσιάσει μια ευρεία γκάμα θεμάτων.

Παρά τη συνεργασία μου με περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και τοπικές εφημερίδες  η γοητεία του ραδιοφώνου είναι αυτή που εξακολουθεί να με συναρπάζει, παραμένοντας μια αγάπη διαχρονική.

Ξέρουμε πως το κυνήγι της είδησης δεν έχει ωράρια. Πόσο δύσκολο είναι για μια δημοσιογράφο, μητέρα και σύζυγο  να ανταποκριθεί  και στους τρεις αυτούς ρόλους;

Οι δυσκολίες είναι ανάλογες με αυτές που έχουν όλες οι γυναίκες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους ρόλους που με ρωτάτε. Σαφώς υπάρχουν επιπλέον απαιτήσεις από μια γυναίκα δημοσιογράφο όμως η στήριξη της οικογένειας, η κατανόηση και η βοήθεια είναι τα κλειδιά για να επέλθει η ισορροπία. Οπωσδήποτε σημαντικό ρόλο έπαιξε, στην περίπτωση μου και το γεγονός ότι από κοινού με το σύζυγό μου στήσαμε το σταθμό με πολύ κόπο, μεράκι και αγάπη.

Είναι  δύσκολο να ασκείς δημοσιογραφία στην επαρχία;

Υπάρχουν  εύκολα και  δύσκολα. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αποστάσεις για να βρεθούμε στο χώρο του ρεπορτάζ αφενός, αφετέρου όμως βρισκόμαστε μακριά από τα κέντρα λήψης των καθοριστικών αποφάσεων. Επίσης στην επαρχία δεν υπάρχει ο έντονος και αγχωτικός ανταγωνισμός μεταξύ συναδέλφων κάτι που πιστώνεται στα θετικά . 

Η κύρια δυσκολία στην επαρχία, για μένα, είναι ότι ως μικρή κοινωνία, όπου όλοι γνωριζόμαστε, μια κριτική, ένα αρνητικό σχόλιο προκαλούν έντονες, πολλές φορές, αντιδράσεις και παράπονα.

Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι ως γυναίκα να σταθείς στον χώρο αυτό και να καταφέρεις στο τέλος να αναγνωριστεί η δουλειά σου;

Δεν τοποθετώ το θέμα με αυτόν το διαχωρισμό, παρότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν, ευτυχώς λίγα, στεγανά.  

Βασική μου αρχή είναι ότι η αναγνώριση έρχεται μέσα από τη σοβαρότητα, την εγκυρότητα, το σεβασμό στους ακροατές και τη  διάθεση να αναγνωρίζεις και να ζητάς συγνώμη για τα λάθη που τυχόν έχεις κάνει.

Τα social media μπορούν τελικά να αντικαταστήσουν τα ΜΜΕ, καθώς βλέπουμε και τους ίδιους τους πολιτικούς να ανακοινώνουν ή να ανταλλάσσουν απόψεις μέσα από αυτά πολλές φορές και σε παγκόσμιο επίπεδο; 

Η απάντηση μου είναι κατηγορηματικά όχι. Τα social media έχουν μεγαλύτερη ταχύτητα στη μετάδοση της είδησης ωστόσο απαιτείται η αξιολόγηση όσων γράφουν και η εμπειρία να αντιλαμβάνεσαι τι αποτελεί αλήθεια και τι όχι. Social media άλλωστε χρησιμοποιούν και τα ΜΜΕ για να φθάσουν σε περισσότερους αναγνώστες, όμως υπάρχει η υπογραφή, η ευθύνη  όσων αναρτούν.  

Κατά την άποψη μου ο μεγάλος αντίπαλος  των μέσων ενημέρωσης είναι ο «εαυτός τους».

Ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου η αναξιοπιστία τους χτυπάει κόκκινο, σε διεθνές επίπεδο, όπως δείχνουν πολλές έρευνες. 

Μην ξεχνάμε ότι fake news διοχετεύονται και από ΜΜΕ κάτι που το έχουμε δει να συμβαίνει αρκετές φορές, κυρίως την περίοδο των τελευταίων ετών.

Όσο για τους πολιτικούς, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση  από ότι συμβαίνει στην κοινωνία.

Βλέπουμε αυτή τη στιγμή να τρεντάρει παντού στο ελληνικό internet το #boycottgreekmedia. Εσύ ως δημοσιογράφος πως αντιδράς σε αυτό; Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να το παίρνει πιο προσωπικά το θέμα;  

Για μένα είναι μια υγιής αντίδραση και ένα καμπανάκι προς τα ΜΜΕ να αναθεωρήσουν τη στάση τους. Μεγάλη ευθύνη ως προς αυτό έχουν οι ενώσεις συντακτών και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, εάν θέλουμε να υπάρξει κάθαρση στο χώρο της ενημέρωσης.

Υπάρχουν φορές που θες απλά ένα διάλειμμα από όλα τα νέα και από όλες τις ειδήσεις;

Πολλές, χρειάζομαι την αποτοξίνωση μου, όπως συνηθίζω να λέω. Είμαστε όμως ένα επάγγελμα, το λειτούργημα ισχύει πλέον για λίγους,  που παίρνει δουλειά και στο σπίτι. 

Tel: 2261081670

Κιν: 6944305757

e-mail : siriosfm@gmail.com

Επίσκεψη στο site :www: siriosfm.gr

https://www.facebook.com/siriosfm958/

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα