Κλάμα… το παρεξηγημένο. Πόσο ευεργετικό είναι!

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί κλαίμε, αν το κλάμα κάνει κακό ή καλό στην υγεία μας; Αν και μερικοί από εμάς ντρέπονται να κλάψουν, το κλάμα κάνει καλό στην υγεία! Το κλάμα είναι μέρος της ανθρώπινης έκφρασης. Οι έρευνες έδειξαν πως οι γυναίκες κλαίνε περίπου 3,5 φορές το μήνα, ενώ οι άνδρες ρίχνουν δάκρυα περίπου 1,9 φορές το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Από τη στιγμή που γεννιόμαστε, το κλάμα υπάρχει στη ζωή μας. Κλαίγαμε χωρίς δεύτερη σκέψη ως παιδιά όταν χτυπούσαμε, πεινούσαμε, κρυώναμε, όταν δεν θέλαμε να πάμε σχολείο ή να κοιμηθούμε. Ωστόσο, όσο μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, κάνουμε το λάθος να νιώθουμε αδύναμοι όταν κλαίμε. Δεν συζητάμε για το κλάμα, κλαίμε μόνοι μας και ποτέ μπροστά σε κάποιον άλλο. Ίσως για να μην φανούμε αδύναμοι, να μην ρεζιλευτούμε, για να μη μας λυπηθούνε, για να μην επιβαρύνουμε άλλους ή απλά γιατί έτσι μας μάθανε οι γονείς μας…

Πολλοί μιλούν για τα οφέλη του γέλιου και πως αυτό μας βοηθά να νιώσουμε καλύτερα. Όμως, κανένας δεν συζητά για τα οφέλη των δακρύων ή τα οφέλη του κλάματος. Το γεγονός είναι ότι το κλάμα είναι υποτιμημένο, καθώς το έχουμε συνδέσει με θλίψη ή άσχημες στιγμές στη ζωή μας ή ακόμη και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, το κλάμα είναι ωφέλιμο.

Το κλάμα χαρακτηρίζει κάθε φάση της ζωής των ανθρώπων από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωση και σε όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής μας από το γάμο και τις γεννήσεις έως το θάνατο.

Αλήθεια γιατί αισθανόμαστε τόσο αδέξια και άβολα όταν βλέπουμε κάποιον να κλαίει; Γιατί βιαζόμαστενα τον παρηγορήσουμε και να τον προτρέψουμε να αλλάξει γρήγορα συναίσθημα λέγοντάς του πως ‘’όλα καλά θα πάνε’’;

Είναι αλήθεια ότι αρκετοί έχουν μεγαλώσει με έντονη γονεϊκή «διδασκαλία», που κατέληξαν να την κάνουν πεποίθηση, ότι το κλάμα είναι αδυναμία. Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα πως αυτός που μαθαίνει στο παιδί του ότι το κλάμα είναι αδυναμία είναι ο ίδιος ένας συναισθηματικά αδύναμος γονιός.

Και το άλλο άκρο πάντως θέλει προσοχή: ένας γονιός που αποδέχεται το παιδί του να είναι εύκολα «κλαψιάρικο», ίσως του μαθαίνει, στην ουσία να εκπαιδεύεται στο κλάμα τόσο καλά, που καταλήγει να το χρησιμοποιεί ως «όπλο» για να χειρίζεται τους άλλους γύρω του.

Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά που μπορούν να γίνουν χειριστικά με το κλάμα, είναι και οι γονείς. Αν ο γονιός ο ίδιος είναι χειριστικός με το κλάμα, τότε μάλλον και το παιδί θα ξεπεράσει σε ταλέντο το γονιό. Οι ενήλικοι που εξασκούν οι ίδιοι συμπεριφορές με συναισθηματικούς εκβιασμούς στην ανατροφή των παιδιών τους (π.χ. κάνε ή μην κάνεις αυτό, ειδάλλως δεν θα σε αγαπάω), καταλήγουν να μεγαλώνουν παιδιά που θα γίνουν ακόμα πιο επιδέξια στον τομέα αυτό από τους γονείς τους. 

Γιατί είναι ωφέλιμο το κλάμα;

Τα δάκρυα ενυδατώνουν τα μάτια μας και έτσι δεν αφυδατώνονται. Μας βοηθούν να βλέπουμε καλύτερα και σκοτώνουν τα βακτήρια που συσσωρεύονται στα μάτια μας

Τα δάκρυα είναι θεραπευτικά και το κλάμα είναι καθαρτικό. Τα δάκρυα εξυπηρετούν ένα σημαντικό σκοπό: μας βοηθάνε να απαλλαγούμε από τις ορμόνες του στρες και μας χαλαρώνουν.

Το κλάμα είναι ένας τρόπος να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να τα αντιμετωπίσετε. Αποφεύγοντας ή αγνοώντας τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να είναι επιζήμιο για την ψυχική σας υγεία και μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και καταθλιπτικές διαταραχές.

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, το κλάμα όχι μόνο μειώνει την αρτηριακή πίεση και την κρατά υπό έλεγχο, αλλά ένα έντονο κλάμα μπορεί επίσης να σταθεροποιήσει τον παλμό.

Όταν βρισκόμαστε σε φυσικό πόνο, μερικά δάκρυα συχνά βγαίνουν ακούσια. Αυτός είναι ο τρόπος του σώματος για τη μείωση της αίσθησης του πόνου.

Όταν βλέπουμε κάποιον να κλαίει, νιώθουμε συμπόνια και την ανάγκη να βοηθήσουμε και να προσφέρουμε υποστήριξη.

Όταν αντιμετωπίζετε πολύπλοκες καταστάσεις, όποιες και αν είναι αυτές, είναι ορθό να μιλάτε σε κάποιον που έχετε εμπιστοσύνη και αν θέλετε να κλάψετε, να το κάνετε.

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να γίνει σε καταστάσεις που νιώθουμε άσχημα είναι να τις κρατήσουμε μέσα μας. Οι άνθρωποι τείνουν να λένε “Δεν θέλω να ανησυχήσω κανέναν”, “αυτό είναι δικό μου πρόβλημα, θα το λύσω μόνος μου”, “δεν θα κλάψω, είμαι δυνατός και μπορώ να το διαχειριστώ”, κλπ.

Μια σημαντική συμβουλή είναι ότι, οποιοδήποτε συναίσθημα που δεν εκφράζουμε ή δεν απελευθερώνουμε , μένει μέσα μας και συσσωρεύεται μέχρι η μοναδική λύση να είναι ηέκρηξη όταν δεν το περιμένουμε. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν αν αφήσετεελεύθερα τα συναισθήματάσας και τα εκφράσετε τη στιγμή που τα νιώθετε. Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις και να μην τις αποφεύγετε.

ΕλίναΤρωγάδα

B.Sc. Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας παιδιών , εφήβων ενήλικων

elinatr@yahoo.com

τηλ. Επικοινωνιας

6978268826

2261020781

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα