Ισχυρές Γυναίκες της Βοιωτίας Σωσώ Μανάρα-Μαυράκη

Μία από τις πλέον ισχυρές γυναίκες της Βοιωτίας η Σωσώ Μανάρα- Μαυράκη, Δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω, πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θήβας, Δικηγόρος της ΔΕΔΔΗΕ περιφ.Κεντρικής Ελλάδας και μέλος του μητρώου στελεχών της Ν.Δ. μας υποδέχτηκε στο γραφείο της για την συνέντευξη μας. 

Κι ενώ πήγα αγχωμένη όπως ήταν φυσικό, το χαμόγελο της, η ευγενική παρουσία της και το μοναδικό ταπεραμέντο της ήταν καταλυτικά.

Με υποδέχτηκε με ένα υπέροχο μακρύ φόρεμα, άψογο μακιγιάζ και ταιριαστά σκουλαρίκια που παρατήρησε με μοναδικό τρόπο η μικρή εγγονή της σε μια video-κλήση που μας διέκοψε ευχάριστα και είδα από κοντά μια τόσο δυναμική γυναίκα να γίνεται μια τρυφερή γιαγιά.

Η Σωσώ Μανάρα-Μαυράκη είναι μία γυναίκα που ζει το όνειρο της. Λατρεύει την οικογένειά της και είναι ακόμη «ερωτευμένη» με τη δουλειά της.

Κα. Μαυράκη το 2019 ήταν έτος αφιερωμένο στη γυναίκα-δικηγόρο και η εκδήλωση που έγινε είχε τον τίτλο <Επαγγέλλομαι γυναίκα- Είμαι δικηγόρος>. Θα  περιμέναμε να ήταν αντίστροφα τοποθετημένες οι λέξεις: Επαγγέλλομαι δικηγόρος-Είμαι γυναίκα. Τι ισχύει στην πραγματικότητα; Μήπως η ζωή μιας γυναίκας δικηγόρου είναι ταυτόσημη με τη δουλειά της και για να είναι καλή δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο;

Όχι βέβαια όλα μπορούν να συνδυαστούν.!!

Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολος ο συνδυασμός. Τον έζησα και τον βλέπω καθημερινά στις συναδέλφους μου.

Εγώ προτίμησα  να έχω το γραφείο μου δίπλα στο  σπίτι μου για να μεγαλώσω τα παιδιά μου σωστά να είμαι διπλά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται.  Εννοώ προσωπικές θυσίες και όχι ανεξαρτησία στην δουλειά μου.

Η Δικηγορία είναι ένα επάγγελμα δυνατό με μεγάλα ρίσκα και θέλει μεγάλες αντοχές!! Είναι έρωτας όμως, είναι πάθος , το ζεις το απολαμβάνεις , το χαίρεσαι, με όλες τις απογοητεύσεις που σου δίνει .Ένας διαρκής αγώνας!!!! 

Οι γυναίκες δικηγόροι να ξέρετε είναι ΗΡΩΙΔΕΣ  με κεφάλαια γράμματα το εννοώ αυτό!!

 Όλα μπορούν να συνδυαστούν ΟΛΑ!! Με υπομονή , με αγάπη και επιμονή!! Τα παιδιά καταλαβαίνουν αντιλαμβάνονται και επικροτούν! Αρκεί όλα και όλοι να έχουν την σωστή θέση στην ζωή σου. Το ίδιο ισχύει και για τον σύζυγο- σύντροφο βέβαια.

Η γυναίκα δικηγόρος πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να σταθεί δυνατή και ανταγωνιστική απέναντι στους άντρες συναδέλφους της; Και πιστεύετε πως παίζει ρόλο το φύλλο του δικηγόρου ανάλογα με την υπόθεση; Π.χ. στα διαζύγια έχει σημασία αν είναι άντρας ή γυναίκα;

Δεν νομίζω πλέον  ότι υπάρχει θέμα ανταγωνισμού  σήμερα 2020. Κάποτε όταν ξεκίνησα εγώ το 1980 ναι, μετά από 40 χρόνια όμως ΟΧΙ καθόλου. Μηδενικό το φαινόμενο. Ίσοι και Άξιοι όλοι!!.

Μια σημαντική στιγμή στην εξελικτική πορεία της γυναικείας χειραφέτησης στην Ελλάδα συνιστά η πρώτη εμφάνιση και αγόρευση γυναίκας δικηγόρου σε ελληνικό δικαστήριο η οποία έλαβε χώρα όχι στην πρωτεύουσα, όπως θα περίμενε ίσως κανείς, αλλά σε μια επαρχιακή πόλη και πιο συγκεκριμένα στο Βόλο τον Ιούλιο του 1923. Πιστεύετε  πως η γυναίκα δικηγόρος στην επαρχία έχει κάποια πλεονεκτήματα έναντι των συναδέλφων της  σε μεγάλες πόλεις και κυρίως της Αθήνας;  

Ναι η δικηγορία στην επαρχία έχει πολλά πλεονεκτήματα . Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που είμαι στην επαρχία και δικηγορώ. Το έχω συζητήσει πολλές φορές με άλλες συναδέλφους από Αθήνα αυτό. Μας << ζηλεύουν>> και μας θεωρούν προνομιούχες .Όλα είναι πιο εύκολα και κυρίως για τις γυναίκες που έχουν οικογένεια!! Οι αποστάσεις είναι μικρές, οι συγγενείς και φίλοι δίπλα σου,  οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία όλα είναι κοντά.. η οικογένεια πολύ κοντά και όλες οι υπηρεσίες, όλα είναι πιο εύκολα.!!!

Είστε μια γυναίκα που προσέχει τον εαυτό της, ντύνεται με το δικό της στυλ και ξεχωρίζει με τις εμφανίσεις της, δικηγόρος και πολιτικός με δυνατή παρουσία , σύζυγος, μητέρα. Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν για τη Σωσώ Μανάρα-Μαυράκη  να έχει τόσους ρόλους στη ζωή της; 

Έχω γεννηθεί στην Θήβα και σήμερα έχω 40 χρόνια δικηγορία , 42 με την άσκηση μου. Στον Δικηγορικό Σύλλογο της Θήβας γράφτηκα το 1978.Την ίδια χρονιά παντρεύτηκα . Γέννησα  το μεγάλο μου γιο το 1980 και τον μικρότερο το 1984.

Ήμουν και είμαι μάχιμη πάντα. Και μάλιστα όχι μόνον στην Δικηγορία αλλά και στην Πολιτική. Από τα φοιτητικά μου χρόνια όταν  καλωσόριζα τον Κ. Καραμανλή στο αεροδρόμιο το 1974 μαζί με άλλους φοιτητές μέχρι σήμερα. Έχω πολιτευτεί ως υποψήφια Βουλευτής 3 φορές το 2007, 2009, και 2012, και υπήρξα Νομαρχιακός Σύμβουλος το 2006-2010. Πλέον των Κομματικών μου ιδιοτήτων  επί 45 χρόνια και πλέον..Μάχιμη Δικηγόρος λοιπόν Πολιτεύτρια  Συνδικαλίστρια.!!

Μεγάλωσα τους γιους μου , τους διάβασα , μπήκαν στο Πανεπιστήμιο έκαναν τα μεταπτυχιακά τους εργάζονται επιτυχώς , και τώρα είναι και οι δυο παντρεμένοι.

Ήμουν δίπλα τους σε όλα και στους γάμους τους και στις γέννες των παιδιών τους. Έχω 3 εγγονές ηλικίας 10, 8 και 3 χρονών και περιμένω την τέταρτη!! Αντιλαμβάνεσθε ότι όλα αυτό το διάστημα των 40 χρόνων ασχολήθηκα με όλα αυτά και συγχρόνως με την μάχιμη Δικηγορία την Πολιτική και τον Συνδικαλισμό .Τώρα έχω την τιμή να είμαι  Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου  Θήβας. Η πρόεδρος γυναίκα στην Βοιωτία σε μια ανδροκρατούμενη συντεχνία που η ύπαρξη της και των δυο Δικηγορικών Συλλόγων Θήβας και Λιβαδειάς ξεπερνούν τα 100 χρόνια.!!

Τίποτα από αυτά όμως και από τους ρόλους αυτούς δεν με απέτρεψε από το να ασχολούμαι με τον εαυτό μου το ντύσιμο μου και την εμφάνιση μου.

Ποτέ δεν ξεκινώ την ημέρα μου χωρίς μακιγιάζ, ενώ βγάζω τα ρούχα μου από την προηγουμένη το βράδυ για να είναι συνδυασμένα άψογα , το ίδιο και τα αξεσουάρ.! Ασχολούμαι πολύ με την εμφάνιση μου , το θεωρώ απαραίτητε στοιχείο για το επάγγελμα μας.!! Κάποτε ένα φίλος πλαστικός Χειρούργος  μου είπε ότι όπως οι ηθοποιοί έτσι και εμείς οι δικηγόροι θα πρέπει ιδιαίτερα να προσέχουν την εμφάνιση τους << μα παίζετε σχεδόν κάθε ημέρα Θέατρο!! Τόσοι άνθρωποι σας παρακολουθούν…..>> 

Δεν είχε άδικο!! Η εμφάνιση μας λοιπόν παίζει σημαντικό ρόλο.!! 

Έτσι πορεύτηκα μέχρι τώρα τα 40 αυτά χρόνια της δικηγορίας μου, πολύτιμα γεμάτα εμπειρίες χαρές και .. πίκρες…

Μάνα σύζυγος και γιαγιά.!! Και μάχιμη Δικηγόρος!!

Ευχαριστώ τον Θεό για όλη αυτή την ΕΥΛΟΓΙΑ!!!

Ευχαριστώ και εσάς για την συνέντευξη. 

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα