Ισχυρές γυναίκες της Βοιωτίας. Η Φανή Παπαθωμά στο La Figura

Οι γυναίκες της πολιτικής συνήθως έχουν ή οπαδούς ή αντιπάθειες. Ίσως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο ανδροκρατικό περιβάλλον της πολιτικής, δεν μπορούν να υπάρξουν αν είναι «λίγο απ’ όλα». Γι΄αυτό κι αναγνωρίζουν η μία την άλλη, ακόμα κι αν τις χωρίζουν πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αναγνωρίζουν την προστιθέμενη αξία τους αλλά και το επιπλέον κόστος να πρωταγωνιστούν ισότιμα με τους άνδρες στην πολιτική σκηνή. Το δια ταύτα είναι ότι η κυρία Φανή Παπαθωμά πέτυχε να είναι διακριτή αλλά όχι διάτρητη. Και προσεκτική στο δημόσιο λόγο της.

Σίγουρα, μια συνέντευξη σαν αυτή με την αντιπεριφεριάρχη Βοιωτίας είναι μια διαδικασία που σε γεμίζει με άγχος αλλά που νομίζω ότι απολαύσαμε και οι δύο.

Είστε μία εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. Είχατε ήδη ιδρύσει το ειδικό σχολείο Λιβαδειάς και το κέντρο διαφοροδιάγνωσης όταν αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική. Πόσο δύσκολο ή εύκολο ήταν αυτό για σας; τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Η Ειδική Αγωγή είναι η δουλειά μου. Είναι αυτό που επέλεξα, τόσο στο επίπεδο σπουδών όσο και ως εργασία . Μια δουλειά που υπηρετεί τη διαφορετικότητα . Οι κοινωνίες οι σημερινές σφύζουν από διαφορετικότητα και εμείς καλούμαστε να ζήσουμε αποτελεσματικά , με ισονομία και ουσιαστικά μέσα σε αυτές .

Ο βαθμός ετοιμότητας του καθενός μας αναμφίβολα δεν είναι ο ίδιος . Και αναφέρομαι στα άτομα με αναπηρία. Και κλείνω την τοποθέτησή μου στο ερώτημα με το ποίημα γνωστής αφροαμερικανίδας ποιήτριας « Θα πρέπει να ξέρουμε όλοι ότι η διαφορετικότητα κεντάει ένα πλούσιο χαλί και πρέπει να καταλάβουμε πως όλοι οι κόμποι του χαλιού έχουν ισότιμη αξία».

Για 20 και πλέον έτη υπηρέτησα τα άτομα με αναπηρία και δημόσια τους ευχαριστώ γιατί δεν τους δίδαξα μόνο εγώ. Με δίδαξαν κι εκείνα. Μου έμαθαν να βλέπω τη ζωή με διαφορετικό μάτι και με έκαναν τολμηρή και πεισματάρα .Και εδώ ακριβώς απαντώ στο δεύτερο σκέλος του πρώτου ερωτήματος : 

Φράση του Μπίσμαρκ «Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ποιος ορίζει το εφικτό και το ανέφικτο άραγε; Η ερμηνεία κυρίως είναι θέμα προσωπικής αντίληψης και αντανακλά την ποιότητα και τον χαρακτήρα κάθε πολιτικού. Η αναπηρία, μου έμαθε αυτήν την τόλμη. Για μένα «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και του ανέφικτου» λοιπόν.

Υπηρετείτε το νομό και την περιφέρεια πολλά χρόνια. Υπήρξαν στιγμές που νοιώσατε ότι σας αντιμετωπίζουν και σας κρίνουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα επειδή είστε γυναίκα;

Το κεφάλαιο γυναίκα στην πολιτική. Οι νόμοι απογυμνώνονται και τα άρρητα εμπόδια που συνδέονται με τα στερεότυπα κάνουν μακρύ το δρόμο και δύσκολο μιας γυναίκας στην πολιτική.

Και βέβαια έρχεται και στρογγυλεύει αυτόν τον αγώνα ο χαρακτήρας και η δυναμική της κάθε μιας μας .

Στην αρχή καλά κρατούν οι αντιλήψεις οι φαλλοκρατικές , όλα όμως αλλάζουν με το πείσμα, τη θέληση, την πειθαρχία και πόσο διατεθειμένη είσαι να σπάσεις το προφίλ των στερεότυπων.

Με αφορμή την εκλογή της κυρίας Σακελαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα [πρώτη φορά γυναίκα ΠτΔ] θεωρείτε πως καταρρίπτονται κάποια στερεότυπα ή είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος;

Ναι είναι πραγματικά ένα σπάσιμο των στερεοτύπων η εκλογή της κας Σακελαροπούλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. 

Καταρρίπτονται στερεότυπα. Ναι . Αλλά ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς και θέλει ακόμα πολύ δουλειά. Γυναίκες καθημερινές, δυνατές, που μάχονται σε σεξιστικά εργασιακά περιβάλλοντα κάποιες φορές, γυναίκες της διπλανής πόρτας που αλλάζουν την εικόνα των εδραιωμένων στερεοτύπων μας.

Καλώ τις γυναίκες της Βοιωτίας και της Στερεάς Ελλάδας να ασχοληθούν με τα κοινά, συμβάλλοντας με την προσφορά τους, στην αλλαγή των νοοτροπιών και στο σπάσιμο της ανδροκρατούμενης κοινωνίας μας.

Η εξουσία έλκει. Εσείς την εκπροσωπείτε χρόνια. Νοιώσατε να σας πλησιάζουν να σας φλερτάρουν ή να θέλουν τη φιλία σας γι αυτό το λόγο;

Η έλξη της εξουσίας ; Η θανάσιμη έλξη της εξουσίας; 

Το στερεότυπο της γραμματέως που ερωτεύεται ή φλερτάρει με τον διευθυντή της δεν είναι κινηματογραφικό φαινόμενο, αλλά μια πραγματικότητα κάποιες φορές. Το θέμα είναι ποια άτομα επιδιώκουν τέτοιες σχέσεις. Σκιαγράφηση του ψυχολογικού τους προφίλ, γιατί καθένας ξεκινάει από διαφορετικούς λόγους. Το θέμα είναι τι χώρο δίνεις, πόσο χώρο αφήνεις να εκδηλώσει ο άλλος τις προθέσεις του . Ή πόσο εύστροφα μπορείς να αντιληφθείς τι σημαίνει φιλία και τι πελατειακή σχέση. Ναι συμβαίνει. Όπως συμβαίνουν πολλά γεγονότα γύρω μας. Αλλά αντιμετωπίζεται με τα όρια που θέτει ο καθένας που ασκεί εξουσία, στον άνθρωπο που προσπαθεί να παραβιάσει του κανόνες που εσύ έχεις θέσει. Μιλώντας για τον εαυτό μου και όχι μόνο καταγράφοντας γενικές θέσεις και αρχές να δούμε τον τρόπο που προσεγγίζω ως Αντιπεριφερειάρχης την εξουσία. Αυτό που εννοείται ως εξουσία αποτελεί για μένα βήμα αγώνων για ένα καλύτερο μέλλον των συνανθρώπων μου. Βήμα ανάπτυξης, προόδου, δημιουργία και όχι εξουσία.

Είστε μητέρα δύο παιδιών, έχετε μία κόρη και ένα γιο, αλλά και γιαγιά ενός αγοριού. Ασκούν κριτική; Και πόσο αυστηροί κριτές σας είναι; Εσείς τι μαμά είστε; Η παραδοσιακή «ζακέτα να πάρεις» ή χαλαρή;

Αυστηροί κριτές . Όμως με ένα μοναδικό και περίεργο τρόπο πάντα καταλήγουν «εσύ μαμά ξέρεις».

Και βέβαια είναι δεδομένο ότι τα παιδιά των γυναικών που ασκούν πολιτική, μεγάλωσαν και ζουν κάτω από ένα βαρύ φορτίο άγχους, έντασης , δημόσιας κριτικής και σε βλέπουν πολύ συχνά στεναχωρημένη και προβληματισμένη, μα στέκονται δίπλα σου.

Κάνοντας έναν εσωτερικό διάλογο , αισθάνομαι την ανάγκη να τους πω για ακόμα μια φορά , ακόμα ένα ευχαριστώ. Αν και κάθε φορά που τελειώνει μια μάχη, τους το λεκτικοποιώ πάντα και εκείνα γελάνε.

Φέτος στις εκλογές έλαβε μέρος και ο τετράχρονος Θανασάκης μου. Κόλλησε στο πατίνι του ένα προεκλογικό μου φυλλάδιο και έτρεχε χαρούμενος στον πεζόδρομο. Ψήφισε μαζί μου, είδε την κάλπη και βίωσε την αγωνία και την αναμονή των αποτελεσμάτων.

Μια μαμά λοιπόν διαφορετική, αλλά και μια μαμά ίδια με κάθε μαμά.

Χαλαρή, φιλική, με σαφή όρια σε συγκεκριμένα πεδία της ανατροφής τους, απαιτητική στο σχολείο, απαιτητική στην τήρηση των ωραρίων τους αλλά πολύ δημοκρατική στις επιλογές τους.

Μια μαμά όπως όλες οι μαμάδες του κόσμου.

Είστε μία όμορφη γυναίκα που γνωρίζει το dress code της θέσης που κατέχει. Ξοδεύετε αρκετό χρόνο για την εμφάνιση σας; Και πόσο σημαντικό το θεωρείτε αυτό; 

Η ομορφιά έχει την ευθύνη να αποδείξεις διπλά ότι είσαι ικανή και δεν είσαι μόνο αυτό που φαίνεται.

Είναι προφανές ότι δεν ανακάλυψα την κομψότητα ως Αντιπεριφερειάρχης.

Γενικά δεν αγαπώ την υπερβολή. Αγαπάω τα ρούχα που τα φοράω και δεν με φορούν, αυτά που μου δίνουν ασφάλεια και άνεση κινήσεων. Αγαπώ τα παντελόνια, τα πουκάμισα, τα σακάκια, ρούχα που θα με βγάλουν ασπροπρόσωπη σε ένα απαιτητικό εικοσιτετράωρο.Η σχέση μου όμως με τις γόβες ήταν και είναι σχέση λατρείας.Όσο άβολες και αν είναι μερικές φορές , με αυτές αισθάνομαι υπέροχα.

Δεν ξοδεύω χρόνο για την εμφάνισή μου. Γνωρίζω τους χώρους που θα κινηθώ και τις ιδιαίτερες συνθήκες που θα ζήσω μέσα σε μια μέρα . 

Και το γραφείο έχει τα πάντα. Τη μια στιγμή που θα φορέσω τις γαλότσες μου , την άλλη στιγμή που θα χρειαστεί να φορέσω τις γόβες μου. Τη μια στιγμή χοντρό σκουφί και μπουφάν, την άλλη σακάκι. Σημασία έχει να αισθάνεσαι άνετη και ασφαλής , είτε είσαι στην Κωπαίδα , είτε στο γραφείο, είτε στη φωτιά είτε στα χιόνια , είτε σε μια έκθεση ζωγραφικής, είτε …είτε …είτε.

Η ομορφιά λοιπόν αντανακλά τη προσωπικότητά μας και τη μοναδικότητά μας 

Το πώς ντύνεται ο καθένας μας, μοιάζει να έχει να κάνει με ένα φυσικό ταλέντο στη σημειολογία του ρούχου.Το έχω πει πολλές φορές

«Είναι δύσκολο να είσαι γυναίκα μα είναι υπέροχο».

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα