Ζευγάρι σε κρίση.

Πολλοί παράγοντες στην κοινή πορεία ενός ζευγαριού μπορούν να δράσουν και να διαχωρίσουν / αποξενώσουν τους συντρόφους. Η έλλειψη επικοινωνίας, η προβληματική επικοινωνία, όπως για παράδειγμα οι συχνοί ή έντονοι καβγάδες, τα σεξουαλικά προβλήματα, η απιστία. Επίσης, τα προβλήματα με τα παιδιά, αν για παράδειγμα οι δύο σύντροφοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την κοινή γραμμή πλεύσης που πρέπει να έχουν για την ανατροφή των παιδιών τους. 

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει άλλος ένας παράγοντας που προβληματίζει τα ζευγάρια: τα οικονομικά προβλήματα λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης, ενώ ένα ακόμα πρόβλημα είναι η αποξένωση του ζευγαριού λόγω της ενασχόλησης με τα ψηφιακά μέσα.

Στις δυτικές κοινωνίες θεωρούν αυτονόητη τη θεραπεία ζεύγους, όταν προκύπτει πρόβλημα στο γάμο ή στη σχέση. Στην Ελλάδα όμως είμαστε αρκετά πίσω και διστακτικοί σχετικά με αυτή την προσέγγιση. Η Ελληνίδα θα απευθυνθεί για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο γάμο της πρώτα στη μαμά, στην αδελφή, στη φίλη… και αυτό ίσως αποτελέσει βασικό λάθος, αφού μια μητέρα δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά από το παιδί της, το ίδιο και η φίλη.

Τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος δεν μπορούν να μιλήσουν αντικειμενικά και αποστασιοποιημένα, και βέβαια αυτός είναι ο ρόλος τους. Έτσι, οι συμβουλές τους σε κάποιες περιπτώσεις όχι μόνο δε βοηθούν, αλλά μπορεί και να μπερδέψουν και να διαχωρίσουν περισσότερο. Όσο για τους άνδρες, μπορεί να μη μοιραστούν ποτέ τίποτα και με κανέναν. Και στις δύο περιπτώσεις η έξοδος από την κρίση της σχέσης είναι ανέφικτος στόχος. Κι όμως η θεραπεία ζεύγους μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι όχι μόνο να ξεπεράσει την κρίση στο γάμο, αλλά και να ανανεώσει ριζικά, βοηθώντας το να συνεχίσει την πορεία του.

Συχνά η επικοινωνία σε έναν γάμο χάνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι χάνονται μεταξύ τους. Όλη μέρα δουλεύουν, ασχολούνται με τα διαδικαστικά μιας οικογένειας (δουλείες, τρεχάματα), και στο σπίτι, ανοίγουν την τηλεόραση, το laptop ή καρφώνονται στην οθόνη του κινητού τους. Έτσι αποξενώνονται. Δε γίνεται να μιλάμε για καλή επικοινωνία, όταν ο ένας είναι στην τηλεόραση κι ο άλλος στο laptop. Καταλαβαίνω ότι η επαφή με την οθόνη αποτελεί μέρος της ζωής μας, όμως από τη στιγμή που το ζευγάρι βρεθεί στο σπίτι θα πρέπει να επιδιώξει να κάνει πράγματα μαζί και κυρίως να μιλήσουν, ακόμα και να διαφωνήσουν ή να μαλώσουν. Ακόμα και οι διαφωνίες μπορεί να δώσουν νόημα και ζωή στη σχέση.

Όταν όμως η επικοινωνία χάνεται, τα προβλήματα που υπάρχουν μένουν άλυτα και με τον καιρό μεγεθύνονται, με αποτέλεσμα η σχέση να οδηγείται σε κρίση και το ζευγάρι να αδυνατεί να βγει από αυτή μόνο του χωρίς βοήθεια. Η αλήθεια είναι ότι συνήθως την πρωτοβουλία για αναζήτηση βοήθειας από ειδικό την παίρνει η γυναίκα. Ο άνδρας συνήθως ακολουθεί μόνο για να της κάνει το χατίρι και να αποφύγει την γκρίνια. Μερικές φορές πάντως οι άνδρες επιφυλάσσουν μια έκπληξη στη θεραπεία ζεύγους, επειδή έχουν να πουν περισσότερα πράγματα από τις γυναίκες. Πιστεύω ότι οι περισσότεροι έρχονται επειδή κατά βάθος πιστεύουν ότι αυτή είναι η τελευταία ελπίδα για να μη χαθεί η σχέση.

Το αν μπορεί ή όχι η θεραπεία να βοηθήσει είναι το θέμα όμως που ενδιαφέρει. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να κατανοήσουν πως στην θεραπεία έρχονται με την προοπτική να ακούσουν και να δουλέψουν. Ο θεραπευτής δεν κάνει μαγικά. Δεν κουνά το μαγικό ραβδάκι και διορθώνει όλα τα προβλήματα. Μπορεί να εντοπίζει τα προβλήματα και να δίνει κατευθύνσεις για τη λύση τους. Τελικά όμως τα προβλήματα θα λυθούν από το ίδιο το ζευγάρι.

Η θεραπεία λειτουργεί μόνο εάν και οι δύο σύντροφοι – ενώπιον του ειδικού – δεσμευτούν να ακούσουν και να ακολουθήσουν τη συμβουλή του και επομένως κάνουν αλλαγές που θα βοηθήσουν τη σχέση να γίνει ξανά υγιής και λειτουργική. Αρκεί να απευθυνθούν στον ειδικό εγκαίρως. Η θεραπεία ζεύγους μπορεί να δώσει ξανά ζωή σε μία σχέση που πεθαίνει. Όχι όμως σε μια σχέση που έχει πια φτάσει σε τέλμα ή έχει ήδη πεθάνει. 

Ένα από τα δύσκολα σημεία επανασύνδεσης σε μια σχέση, είναι όταν έχει υπάρξει απιστία. Είναι σπάνιο να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση πριν ο ένας από τους δύο οδηγηθεί στην απιστία. Για να σωθεί όμως ένας γάμος μετά από απιστία, θα πρέπει το ζευγάρι να δει και να καταλάβει τι πήγε λάθος στη σχέση και να αναλάβουν και οι δύο ευθύνες. Όχι μόνο ο άπιστος, αλλά και ο απατημένος. Να συγχωρήσουν ο ένας τον άλλον και να δεσμευτούν να διορθώσουν τα προβληματικά σημεία στη σχέση τους. Τότε ο γάμος μπορεί να σωθεί.

Δύο άνθρωποι που έχουν αγαπηθεί στο παρελθόν δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τη σχέση. Πρέπει να προσπαθήσουν να λύσουν τα όποια προβλήματα. Αν είναι διατεθειμένοι να ξαναβρούν ο ένας τον άλλον, το πιθανότερο είναι ότι θα τα καταφέρουν! Δεν είμαι υπέρ των διαζυγίων.

Συμβουλές για μια υγιή και ζωντανή σχέση:

1. Τα ζευγάρια είναι καλό να κουβεντιάζουν σε καθημερινή βάση, έστω και για λίγο, ακόμη και τηλεφωνικά, για τα απλά και καθημερινά.

2. Να βρίσκουν τρόπονα γελάνε μαζί. Πράγμα που τους υπενθυμίζει ότι είναι μαζί – μεταξύ άλλων – και για να περνούν καλά. Ανεξάντλητη πηγή γέλιου είναι τα παιδιά, τι είπαν; Τι έκαναν; 

3. Μια αγκαλιά, ένα χάδι στα μαλλιά, ένα φιλί ενισχύουν το αίσθημα της συναισθηματικής κάλυψης.

4. Να στηρίζουν ο ένας τον άλλο. Το ‘’κοινό μέτωπο’’ ενώνει απέναντι στα όποια προβλήματα.

5. Να προσπαθούν να λένε όχι σε πράγματα που τους απομακρύνουν όπως τηλεόραση, υπολογιστής, υπερβολικός φόρτος εργασίας και να αντιστέκονται στη διάθεση να κλειστούν στον εαυτό τους.

Οι σχέσεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ζωή μας. Είναι σημαντικό να μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας μέσα στη σχέση. Παρατηρώ πως πολύ συχνά ξέρουμε να περιγράψουμε πολύ καλά τον άλλον, και έχουμε πολλές και καλές δικαιολογίες για μας. Στην σχέση όμως  καθένας βελτιώνει τον εαυτό του και δίνει και παίρνει όσα η σχέση διατίθεται να προσφέρει. Για το ‘’για πάντα μαζί’’ απαιτείται κόπος, μα και τρόπος, γι’ αυτό μην διστάζετέ να επισκεφτείτε έναν ειδικό! 

ΕλίναΤρωγάδα

B.Sc. Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας παιδιών , εφήβων ενήλικων

elinatr@yahoo.com

τηλ. Επικοινωνιας

6978268826

2261020781

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα