Είναι Γρίπη, COVID ή RSV ;

Διανύουμε μέρες γιορτινές και οι ιώσεις δεν θα αφήσουν αρκετούς ανθρώπους και στην χώρα μας να απολαύσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η γιατρός μας, η πνευμονολόγος Σωτηρία Δεβενέ, μας ενημερώνει.

Τους τελευταίους μήνες η ιατρική κοινότητα αναφέρεται στην έξαρση τριών ιογενών λοιμώξεων. Γρίπης – covid- RSV. Η συμπτωματολογία και αντιμετώπιση της εποχιακής γρίπης και του covid, μας είναι πια γνωστά. Ποιός είναι όμως ο RSV?

RSV ( αναπνευστικός συγκυτιακός ιός). Πρόκειται για έναν εποχιακό αναπνευστικό ιό που στοχεύει τους πνεύμονες και κυρίως τους μικρούς- λεπτούς μας βρόγχους. Είναι μια από τις συνηθέστερες αιτίες αναπνευστικών λοιμώξεων στα παιδιά, που στην μετά -covid εποχή έχει επεκταθεί και στους ενήλικες.

 Ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός με γρήγορη έναρξη συμπτωμάτων . Ο τρόπος μετάδοσης είναι μέσω μολυσμένων σταγονιδίων που αιωρούνται όταν ο ασθενής βήχει, φταρνίζεται, μιλά δυνατά αλλά και μολυσμένων από τα σταγονίδια αυτά επιφανειών. Γιαυτό αποφεύγουμε να τρίβουμε τα μάτια, επιμένουμε στο πλύσιμο των χεριών ή χρήση αντισηπτικού διαλύματος μετά από κάθε δραστηριότητα και καλύπτουμε μύτη και στόμα κατά τον βήχα / φτάρνισμα είτε με τον αγκώνα, είτε με χαρτομάντηλο το οποίο πετάμε σε κάδο σκουπιδιών.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη σοβαρής νόσου είναι τα βρέφη <6 μηνών , άτομα με άνοσο καταστολή, αναπνευστικές παθήσεις, συγγενείς καρδιοπάθειες και ενήλικες > 65 ετών.

Συνήθως η συμπτωματολογία είναι ήπια με καταρροή, ρινική συμφόρηση, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, βήχα, κόπωση, πυρετό. Όμως μπορεί να επιπλακεί προκαλώντας βρογχιολίτιδα και πνευμονία. Η διάρκεια νόσησης είναι συνήθως 3-7 μέρες, ενώ για πλήρη ανάρρωση χρειάζονται 1-2 εβδομάδες.

Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική , με χορήγηση αντιπυρετικών, ενυδάτωση , ρινικές πλύσεις, ξεκούραση, αποφυγή καπνίσματος.

Η χρήση αντιβιοτικών δεν είναι επιλογή σε ιογενείς λοιμώξεις όπως ο RSV, παρά μόνο αν υπάρξει επιπλοκή και μετά από ιατρική εξέταση και εκτίμηση.

Δεβενέ Σωτηρία – Πνευμονολόγος

Δεβενέ Σωτηρία

Πνευμονολόγος

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα