Γαλαξίδι: Η κρυφή γοητεία μιας ναυτικής πολιτείας.

Απόσταση : 78.28km Εκτιμώμενος χρόνος : 1ω:43λ

Ακόμη και αν δεν έχετε «δραπετεύσει» αυτό το Σαββατοκύριακο, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο αφιέρωμα που ακολουθεί. Είτε για να αντλήσετε μια ιδέα για το επόμενο, είτε απλώς για να αναλογιστείτε αυτό που αναλογιζόμαστε όλοι: «Τι ωραία που θα ήταν…»

Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας από την Λιβαδειά προς το Γαλαξίδι από τον δρόμο της Αράχοβας κάνοντας εκεί την πρώτη μας στάση για φωτογραφίες και τη δεύτερη στους Δελφούς για το πρωινό μας καφεδάκι με θέα. Η αλήθεια είναι πως δεν συναντήσαμε τον κόσμο που είθισται να βλέπει κανείς αυτή την εποχή στους Δελφούς μια και ο τουρισμός δεν έχει αρχίσει ακόμα, όπως φαίνεται, στην χώρα μας.

Από τους Δελφούς κατευθυνθήκαμε προς τον κόμβο Ιτέας-Άμφισσας διανύοντας μία απόσταση 10χλμ μέσα σε ένα μεγάλο ελαιώνα. Αφήσαμε πίσω την Ιτέα όμως για να την δούμε καλύτερα στην επιστροφή.

Από την Ιτέα η διαδρομή γίνεται πλέον παραλιακή, και σε λίγα λεπτά φτάνει στο κοντινό Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι “βλέπει” στη θάλασσα. Πού αλλού θα μπορούσε να κοιτάζει, μία πολιτεία καπεταναίων με τόσο σημαντική και ένδοξη ιστορία, άρρηκτα συνδεδεμένη µε τη θάλασσα;

Το Γαλαξίδι Φωκίδας, η άλλοτε ξακουστή ναυτική πολιτεία στις δυτικές ακτές του κόλπου της Ιτέας, κουβαλά ένα μεγάλο όνομα και διατηρεί με ζήλο το παραδοσιακό χρώμα του.

Το Γαλαξίδι υπήρξε σπουδαίο ναυτικό κέντρο που γνώρισε ιδιαίτερη ακμή κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Την εποχή εκείνη τα γαλαξειδιώτικα ιστιοφόρα άνοιγαν πανιά για θάλασσες μακρινές κι έβαζαν πλώρη για Πειραιά, Πάτρα, Βενετία, Μασσαλία, Λιβόρνο, Οδησσό…

Η αγαλματένια φιγούρα της γυναίκας στέκει με το βλέμμα καρφωμένο στη θάλασσα, γεμάτο προσμονή, και κατευοδώνει τον ναυτικό άντρα της.

Η αλήθεια είναι πως την όμορφη κωμόπολη της Φωκίδας την έχει επηρεάσει αρκετά η πανδημία και δεν συναντήσαμε ούτε κι εκεί τον αναμενόμενο κόσμο για να θαυμάσει τα καπετανόσπιτα και να περπατήσει στα καντούνια της.

Ο επισκέπτης μπορεί να φάει φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες του λιμανιού και γαλαξειδιώτικα κελέμια (κρεμμυδοντολμάδες με κιμά, ρύζι και μυρωδικά). Στο Γαλαξίδι μην αναζητήσετε έντονη νυχτερινή ζωή, δεν τού ταιριάζει…

Το κόστος διαμονής σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινά από τα 40 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Για φαγητό στα εστιατόρια του Γαλαξιδίου υπολογίστε ένα ποσό που ανέρχεται στα 15-18 ευρώ κατ’ άτομο.

Ένα όμορφο ξενοδοχείο με παραδοσιακό χρώμα, πλούσιο πρωινό με δικά τους προϊόντα και σύγχρονες ανέσεις μας περίμενε λίγο έξω από το Γαλαξίδι, κοντά στην παραλία Καλαφάτης.

Το Porto Lourbas προσφέρει ευχάριστη διαμονή με έμφαση στην ευγένεια των ανθρώπων του και την καθαριότητα.

Στην επιστροφή κι αφού αφήσαμε δύσκολα πίσω μας το Γαλαξίδι, σταματήσαμε για παγωτό στο λιμάνι της Ιτέας και το μεσημεράκι ανηφορήσαμε για φαγητό στο Χρισσό και στην ταβέρνα ΜΠΑΣΑΝΟΣ για προβατίνα στα κάρβουνα και παραδοσιακές πίτες.

Δημοφιλή Άρθρα

Previous article
Next article

Σχετικά άρθρα