ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ…Εκεί που η Αγάπη ενώνει και Θεραπεύει!

Γράφει η Χρύσα Βρυώνη

Ο Οκτώβριος ως μήνας κατά του καρκίνου του μαστού, έφερε τα βήματα μου στο κατώφλι της Αντικαρκινικής στην Λιβαδειά. Ένα παράρτημα με έντονη δράση και δραστήρια μέλη αλλά και με την μοναδική πρόεδρο του να δίνει πολλά χρόνια τώρα, τον εαυτό της στον αγώνα κατά του καρκίνου. Η κα Στέλλα Ταπανλή με υποδέχτηκε με το αφοπλιστικό της χαμόγελο για να μας εξηγήσει μέσα από το La Figura πόσο σημαντικό είναι το έργο της Αντικαρκινικής, τις δράσεις τoυ παραρτήματος για τον μήνα Οκτώβριο και όχι μόνο αλλά και να μας μιλήσει για τα μηνύματα που απορρέουν από κάθε δράση.

1.Παρακολουθώντας τις εκδηλώσεις σας, του Παραρτήματος της Αντικαρκινικής στην Λιβαδειά όλο το χρόνο, βλέπουμε να δίνετε μηνύματά για την αξία της ζωής.

Το παράρτημα της Αντικαρκινικής Εταιρείας Λειβαδιάς είναι πρωτοπόρο στις εκδηλώσεις οι οποίες  έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο. Το άνθρωπο σαν ένα ον που παλεύει αέναα να κερδίσει την ζωή απέναντι στον θάνατο. Κι εμείς στην Αντικαρκινική βλέπουμε πολύ συχνά  τον θάνατο να αναμετριέται με την ζωή αλλά και με τον έρωτα, σύμφωνα με την Φροϋδική φιλοσοφία, κι αυτή η τιτανομαχία φτάνει βαθιά στα έγκατα της ύπαρξης.

Διάβασα τώρα τελευταία ένα βιβλίο του Βασίλη Καραποστόλη «Αγώνες της Αγάπης στον καιρό μας» όπου εκεί μέσα διαπιστώνω πως αυτό που κάνουμε εμείς στο παράρτημα Λιβαδειάς, είναι να ενισχύουμε τις δυνάμεις της αγάπης που διεξάγουν τον αγώνα από όλο και πιο δύσκολη θέση, τον αγώνα εναντίον της φθοράς του κόσμου. Προωθούμε τον έρωτα για ζωή, για δημιουργία, και το ένστικτο που αρνείται την ζωή να ανακόπτεται συνεχώς από το άλλο ένστικτο που την επιθυμεί. Όλες οι εκδηλώσεις μας εκεί επικεντρώνονται. Να δώσουν νόημα, χαρά στην ζωή μας αλλά και αξιακό κώδικα.

2. Βλέπουμε να κινήστε με ευαισθησία και οι δράσεις σας να είναι συχνές. Τι σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα και κυρίως θα θέλαμε να μάθουμε αν και φέτος θα φέρετε στην πόλη τον κινητό μαστογράφο.

Ο Οκτώβριος είναι παγκόσμια ο μήνας κατά του καρκίνου του μαστού. Αυτός ο αγώνας  είναι πάρα πολύ σημαντικός για όλους , ειδικά για μας εδώ στην Αντικαρκινική που όλο το συμβούλιο είναι γυναίκες. Άραγε έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αυτή η μορφή καρκίνου, ο καρκίνος του μαστού, έχει αυτή την προεξέχουσα θέση ανάμεσα σε τόσες άλλες και πιο επικίνδυνες μορφές;  Εγείρει την ευαισθησία μας και ξεσηκώνει σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να τον νικήσουμε; Γιατί το στήθος, οι μαστοί είναι το σημείο αναφοράς των γυναικών , σημείο αναφοράς της θηλυκότητας τους. Γιατί εκεί συναντώνται η αθωότητα με την σεξουαλικότητα. Γιατί   το στήθος είναι ένας κρουνός ζωής αφού από εκεί το παιδί απομυζά την πρώτη του τροφή, από την μάνα τροφό με τον ζωογόνο γάλα.

Επομένως αυτός ο μήνας για μας έχει μεγάλη σπουδαιότητα. Και τι δεν έχουμε κάνει  αλλά το επιστέγασμα όλων όσων έγιναν και θα γίνουν, είναι ο κινητός μαστογράφος της Αντικαρκινικής. Είναι ένα δώρο για την πόλη μας, ένα δώρο για τις γυναίκες της Λιβαδειάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής . Θα βρίσκεται εδώ 1,2,3 Νοεμβρίου. Η 1 Νοεμβρίου είναι μια ξεχωριστή μέρα καθώς είναι  η γιορτή των Αγίων Αναργύρων των γιατρών  οι οποίοι είναι προστάτες του παραρτήματος Λιβαδειάς. Καταλαβαίνετε λοιπόν και το συμβολισμό που έχει αυτή η μέρα. Η δράση αυτή  είναι χορηγία του ομίλου ΜΥΤΙΛΥΝΑΙΟΣ και του Δήμου Λεβαδέων και η  Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας μας παραχώρησε τον χώρο του διοικητηρίου ώστε η κινητή μονάδα να είναι εύκολα προσβάσιμη σε όλες τις γυναίκες.

Θέλουμε οι δράσεις μας κυρίως αυτόν τον μήνα, τον μήνα κατά του καρκίνου του μαστού, να ωφελούν τις γυναίκες , γι αυτό και 30 Οκτωβρίου το ΔΣ κι εγώ προσωπικά  θα επισκεφθούμε  το σύλλογο γυναικών της Κάτω Τιθορέας όπου μαζί με την πρόεδρο του  Βιβί Τσόχλα και την αντιπρόσωπό μας εκεί, Κατερίνα Βαίτσου, θα  ενημερώσουμε τις γυναίκες για το θέμα της πρόληψης και της συμμετοχής τους σε δωρεάν εξετάσεις.  Αυτά είναι τα πρώτα βήματα και βεβαίως θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις με σκοπό την προσέγγιση των γυναικών γιατί πιστεύω πως η περιφέρεια της Λιβαδειάς το έχει ανάγκη.

Η φωταγώγηση με ροζ  χρώμα του Ρολογιού της Λιβαδειάς δίνει κι αυτή το δικό της μήνυμα αυτόν τον μήνα. Κρίθηκε ως η πιο εμβληματική και όμορφη φωταγώγηση  στην χώρα και είμαστε πολύ περήφανοι γι αυτό.

Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις  που γίνονται από το παράρτημά μας  είναι και η μηνιαία επίσκεψή μας στο κέντρο ημερήσιας νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», στο πιο εξειδικευμένο κέντρο της χώρας, ώστε να διώξουμε τον φόβο και να προλάβουμε έναν πιθανό καρκίνο στην αρχή του. Γιατί η ασθένεια δεν κρύβεται, θα εμφανιστεί κάποια στιγμή και ίσως τότε είναι αργά. Δεν πρέπει λοιπόν να αργούν, έστω κι αυτές οι ελάχιστες γυναίκες , πρέπει να προλάβουν μια πιθανή , μεγάλη και επίπονη  περιπέτεια κάνοντας μια μαστογραφία. Συνεχίζεται και η συνεργασία μας με το νοσοκομείο Λιβαδειάς όπου εκεί μπορούμε να κάνουμε ΠΑΠ τεστ και υπέρηχο και βεβαία μπορούν κάθε Τρίτη να κάνουν κι εκεί μαστογραφία 4 γυναίκες που δεν μπορούν να πάνε στην Αθήνα. Η κυρία Καντά είναι η υπεύθυνη των ιατρικών εξετάσεων και μπορούν να επικοινωνούν οι κυρίες μαζί της.

Επίσης μια πολύ σημαντική προσφορά είναι και  οι ξενώνες της  ΕΛΛ.Ο.Κ και ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία μαζί τους κι εκεί μπορούν να  φιλοξενηθούν ασθενείς με καρκίνο και οι συνοδοί τους, οι οποίοι αναγκάζονται να μετακινηθούν από μακριά είτε για εξετάσεις είτε για χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Μπορούν να μείνουν εκεί δωρεάν ή με ένα μικρό αντίτιμο όσες μέρες χρειαστεί.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε μια ακόμη σπουδαία δράση, το Αριάδνη Project. Η δημοσιογράφος Αριάδνη Γερασιμίδου που έφυγε πολύ νέα από καρκίνο μας άφησε ως παρακαταθήκη αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα και αφορά τους νέους από 19 έως 39 χρόνων που νόσησαν ή νοσούν. Στο παράρτημα μας, ακλουθώντας το Αριαδνη Project, θα κάνουμε έναν αγώνα ώστε αυτοί οι νέοι και νέες να μπορούν να αθλούνται, να χορεύουν, να συμμετέχουν σε ομάδες και συλλόγους δωρεάν. Να τους δώσουμε βήμα ζωής. Μην ντραπούν, τους περιμένουμε. Ο καρκίνος είναι μέσα στην ζωή μας, δυστυχώς στην καθημερινότητα μας και πρέπει να νοιαστούμε ώστε να φύγει μέσα από προγράμματα που θα κάνουν την ψυχή μας να χαίρεται.

Ένα ακόμα πρόγραμμα πολύ σημαντικό είναι η ενημέρωση σε Α΄Βάθμια και Β΄Βάθμια εκπαίδευση για την ενδοσχολική βία και για την διατροφή και την υγεία. Μαζί με ψυχολόγους επισκεπτόμαστε τα σχολεία ώστε να μιλήσουμε για τα αυτά σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας. Η Αντικαρκινική λοιπόν δεν στέκεται αποκλειστικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά και της ψυχικής νόσου και της γενικότερης υγείας των παιδιών μας που τόσο νοιαζόμαστε.

Οι εκδρομές μας, οι επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις και η μουσικοχορευτικές μας εκδηλώσεις στέλνουν το μήνυμα της ζωής. Στο παράρτημά μας δεν μιλάμε για ασθένειες και θάνατο αλλά για την ζωή και πώς να την κερδίσουμε.

3.Με βάσει τα στοιχεία και από προηγούμενες χρονιές, πόσο σημασία δίνουν στην πρόληψη οι σύγχρονες γυναίκες;  Υπάρχει προσέλευση;

Υπάρχει μεγάλη ευαισθητοποίηση στην όμορφη πόλη μας στο θέμα του Καρκίνου του Μαστού. Το παράρτημα μας κι εγώ ως πρόεδρος  έχουμε  βραβευτεί από την ελληνική αντικαρκινική εταιρεία με αριστείο για τις τόσες πολλές και σπουδαίες δράσεις. Πραγματικά είναι δύσκολο να χωρέσει το μυαλό μου όλα αυτά που έχουμε κάνει ως τώρα και  νομίζω πως απλώς επαναλαμβανόμαστε πια. Και μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας υπάρχει αρκετή προσέλευση και είμαι πολύ χαρούμενη γι αυτό γιατί οι δράσεις μας είναι επιτυχημένες και λόγω της μεγάλης συμμετοχής .

Υπάρχει όμως και φόβος, φόβος για την εξέταση και είναι λογικό. Υπάρχουν και προκαταλήψεις, απομεινάρια παλιών αντιλήψεων και πολλές γυναίκες δεν κάνουν μαστογραφία.

Εμείς εδώ στο παράρτημα Λιβαδειάς δεν επιβάλουμε. Προτρέπουμε και πείθουμε δείχνοντας στους ανθρώπους την ομορφιά της ζωής. Όλα αυτά τα χρόνια ως πρόεδρος  έχω δίπλα μου τις κυρίες του ΔΣ του παραρτήματος,  που αν και αρκετά απαιτητική πρόεδρος, με αντέχουν και δημιουργούμε τις δράσεις όλες μαζί. Ξέρω πως με αγαπούν και με εκτιμούν όπως κι εγώ. Έχουμε φυσικά τις εθελόντριές μας που κι αυτές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.  

Δεν ξεχνώ όμως και την μεγάλη στήριξη του κόσμου. Πριν τον κορωνοιό, ήταν πραγματικά συγκινητική η προσέλευση και η στήριξη τόσων ανθρώπων που κατέκλυζαν το χώρο των εκδηλώσεων. Είμαι σίγουρη πως θα συνεχίσουμε το ίδιο.

4.Ποιο είναι το μήνυμά σας ως πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας του Παραρτήματος Λιβαδειάς τόσο για τον εθελοντισμό σε δράσεις του παραρτήματος, την στήριξή του αλλά και την πρόληψη.

Αν ήθελα να πω κάτι απλό και κατανοητό θα έλεγα: κάνετε πρόληψη, μην καπνίζετε, μην κάνετε κατάχρηση σε αλκοόλ, προσέξτε την διατροφή σας για να είστε υγιείς και όμορφοι, να βάλτε την άσκηση στην ζωή σας, να χαμογελάτε συχνά και η ζωή θα είναι υπέροχη! Σας το υπόσχομαι.

Θέλω όμως να φιλοσοφήσω λιγάκι και να σας πω πως όλοι εμείς οι άνθρωποι είμαστε ενταγμένοι σε έναν κοινωνικό ιστό. Κανείς δεν μπορεί μόνος του να αποτινάξει τα φαντάσματα, τις φοβίες. Χρειάζεται να ενταχθούμε σε ένα οποιοδήποτε «τελετουργικό», μια γιορτή, μια σύναξη, μια ομάδα. Να διαβούμε γέφυρες και να συναντηθούμε με άλλους, με τον συνάνθρωπο. Να νοιώσουμε αυτή την γαλήνη της αγάπης , που ενώνει τον έναν με τον άλλο, που θεραπεύει.  Τίποτα δεν μας χωρίζει, όλα μας ενώνουν. Μόνο τότε θα γαληνέψει η ψυχή και θα νοιαστεί για τα πάθη του σώματος, της ύπαρξης μας. Μόνο τότε θα πολεμήσουμε την ασθένεια, την παραίτηση, μέσα από χαρμόσυνα μηνύματα, από την ομορφιά της ζωής που θέλουμε και είναι αναγκαίο να την κάνουμε δική μας.

«Ας αφεθούμε απόψε αγκαλιάζοντας φίλους και μετρώντας την ομορφιά του κόσμου».  Θεοφ. Τάσσης

 Φυσικά δεν θα μπορούσα να παραλείψω και να μην ρωτήσω και τις κυρίες του ΔΣ του παραρτήματος για το πόσο δύσκολο είναι να οργανωθούν τόσες δράσεις και με τόση επιτυχία. Η αντιπρόεδρος Χρύσα Ρεμπάπη, η υπεύθυνη των ιατρικών εξετάσεων Τασία Καντά και το μέλος του ΔΣ Άννα Καράμπελα είπαν πως « πάντα υπάρχουν δυσκολίες κυρίως στα πιο απαιτητικά project αλλά σε αυτό το παράρτημα είμαστε ενωμένες, εργαζόμαστε σκληρά και έχουμε μια πρόεδρο που συντονίζει τα πάντα με μεγάλη επιτυχία. Βέβαια είναι πολύ απαιτητική και μας γκρινιάζει συχνά» κατέληξαν γελώντας και αγκαλιάζοντας την κα Ταπανλή.

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα