Η Ιωάννα Παναγιωτίδη-Σταύρου και οι Πλειάδες στο La Figura.

Θα περπατήσουμε στα μουσικά μονοπάτια μιας γυναίκας- μαέστρου, θα γνωρίσουμε μια σχετικά νέα γυναικεία χορωδία και θα ταξιδέψουμε μαζί τους. Το La Figuraφιλοξενεί την μαέστρο Ιωάννα Παναγιωτίδη και την γυναικεία χορωδία Λιβαδειάς Πλειάδες.

Η Ιωάννα Παναγιωτίδη-Σταύρου ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές σε παιδική ηλικία και απέκτησε πτυχίο πιάνου, σαξόφωνου και κλαρίνου. Παράλληλα είναι κάτοχος πτυχίων θεωρητικών σπουδών , Ωδικής, Αρμονίας και Αντίστιξης στο Ωδείο Αθηνών. .

Έχει αναλάβει την Καλλιτεχνική διεύθυνση χορωδιών ενηλίκων και παιδικών τα τελευταία χρόνια από το 2015. Ως μαέστρος συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Μπάσης, Γλυκερία, Στέλλιος. Διονυσίου, Μάνος Κουτσαγγελίδης, Άννα Μπιθικώτση, Ελένη Πέτα, Βιολέτα Ίκαρη, Ευτυχία Μητρίτσα.

Έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια πολλών εκδηλώσεων σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του νομού Βοιωτίας. Από τον Δεκέμβριο του 2018 είναι πρόεδρος της ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΠΛΕΙΑΔΕΣ και έχει και την καλλιτεχνική διεύθυνση αυτής.

1.Πως αποφάσισες να ασχοληθείς συγκεκριμένα με τη διεύθυνση χορωδιών; Είναι ένα αρκετά δύσκολο και περίπλοκο επάγγελμα, το επάγγελμα του μαέστρου.

Αρχικά το πάθος για τη μουσική είναι αυτό που με οδήγησε να ξεκινήσω. Ο κόσμος της μουσικής είναι μια μαγεία. Από πολύ μικρή οι καθηγητές μου με μύησαν στην ομορφιά της χορωδιακής μουσικής και στους μαγικούς κόσμους της πολυφωνίας. Ήμουν μέλος σε χορωδιακά σύνολα από 7 χρονών που ξεκίνησα τις μουσικές μου σπουδές. Όλα όμως ξεκίνησαν από την οικογένεια μου. Τα ακούσματα της παιδικής μου ηλικίας είναι αυτά που μου με σημάδεψαν και μου έδειξαν τον δρόμο. Με εντυπωσίαζε πάντα η πρακτική, η αρμονία και ο συνδυασμός με ορχήστρα και πολλές διαφορετικές φωνές. Οι χορωδοί δεν τραγουδούν για βιοποριστικούς λόγους αλλά μόνο για την ομορφιά και την αγάπη για το τραγούδι με πάθος και ψυχή. Όλοι μαζί βάζουν στόχο για την εκτέλεση ενός μουσικού έργου και αυτό απαιτεί από όλους πειθαρχία , επιμονή , υπομονή, πρόβες, πολλή δουλειά και όλο αυτό τους ενώνει και δημιουργεί μια δύναμη αγάπης της ομαδικότητας. Είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να εκφράζομαι μέσα από τη μουσική, να λειτουργώ σε ομαδικό πνεύμα και η πορεία όλου αυτού είναι που με γεμίζει.

2 . . Τι στοιχεία χαρακτήρα και μουσικά ταλέντα πρέπει να διαθέτει κάποιος για να μπορέσει να διευθύνει μία χορωδία.

Αυτό που απαιτείται σίγουρα είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες φωνητικές γνώσεις. Απαιτείται ένα ιδιαίτερο ταλέντο στη κίνηση των χεριών με αυστηρό ύφος. Σημαντικό βέβαια σε κάθε διεύθυνση χορωδίας έχει το προσωπικό ύφος. Εγώ εμψυχώνω πάντα τις χορωδούς μας με ένα πολύ δικό μας τρόπο αλλά ταυτόχρονα μπορώ και θέλω να μοιράζομαι τη χαρά αυτής της τέχνης και με το κοινό.

Κάθε κομμάτι πρέπει να το γνωρίζεις καλά. Να το διδάξεις σωστά με τη φωνή σου. να έχεις εξέλιξη στη πρόβα ,τέλεια αντανακλαστικά για ότι ακούσεις οποιαδήποτε στιγμή. Υπάρχουν κινήσεις πώς να ξεκινήσεις ένα τραγούδι, πώς να το τελειώσεις πώς να σβήσεις τις φωνές και πολλά άλλα όπως το να μαθαίνουν να δουλεύουν τις αναπνοές τα ηχεία και το διάφραγμα.. Οι χορωδοί κοιτώντας σε στα μάτια, στα χέρια και στο στόμα, ξέρουν και σε ακολουθούν.

Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται υπομονή και επιμονή .Αυτό οδηγεί στην επιτυχία.

3. Πως είναι δυνατόν να ελέγχεις ανά πάσα στιγμή το λάθος που θα κάνει οποιοδήποτε μέλος της ομάδας και να συντονίζεις τόσες πολλές διαφορετικές φωνές που έχει τουλάχιστον το standard set (μπάσους, τενόρους, alto, σοπράνο).

Πάντα με σεβασμό στον συνθέτη του οποίου πρέπει να αποδώσουμε το έργο, μοιράζω καταρχήν το κομμάτι που πρέπει να ερμηνεύσουμε σε κάθε μέλος. Γίνεται μια ιστορική αναδρομή με στοιχεία που θα βοηθήσουν στην έκφραση και στο νόημα αυτού που ερμηνεύουμε. Κάνω ένα σχεδιάγραμμα με τις φωνές και τις κατατάσσω , τις χωρίζω σε πακέτα φωνών βάζοντας τες σε ανάλογες θέσεις. Αυτό βοηθά να γίνει δίφωνη, τρίφωνη η τετράφωνη μια χορωδία. Διδάσκω κάθε φωνή ανάλογα το κομμάτι στις πρόβες για να συντονίσω ένα εναρμονισμένο σύνολο. Πρέπει ανά πάσα στιγμή να είσαι έτοιμος να διορθώσεις τυχόν ατοπήματα Χαρακτηριστικό ότι το λάθος πρέπει να το το αντιλαμβάνεσαι και από πολύ μακριά και έχει τύχει τελευταία στιγμή πριν τη συναυλία να αλλάξω χορωδό θέση.

4. Εάν δεν παινέψουμε το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει, οπότε ας μιλήσουμε για τη χορωδία Πλειάδες. Πως ξεκίνησε;

Ξεκινήσαμε μια ομάδα γυναικών έχοντας κοινά όνειρα,, απόψεις ιδέες και οράματα και αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να ενώσουμε την αγάπη μας για το χορωδιακό τραγούδι .Ακολουθήσαμε όλες τις τυπικές διαδικασίες για να ιδρύσουμε έναν σύλλογο από την αρχή όλες μαζί. Έτσι δημιουργήσαμε την Γυναικεία Χορωδία Λιβαδειάς Πλειάδες.

Η Γυναικεία Χορωδία Λιβαδειάς Πλειάδες ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην πολιτιστική ζωή της Λιβαδειάς αλλά και όλου του νομού αποκτώντας σταθερό κοινό αλλά και παρουσιάζοντας διάφορα είδη μουσικής σε κάθε εμφάνιση της . Είναι μέλος της Ένωσης χορωδιών Ελλάδος και της Στέγη Χορωδιών Ελλάδος. Συνεργάζεται με θεσμούς, και φορείς όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ξεχωριστές στιγμές στη σύντομη μέχρι τώρα πορεία της ήταν αρχικά η εκδήλωση μας στην πόλη της Λιβαδειάς στο Διοικητήριο με την Άννα Μπιθικώτση και τον Σωτήρη Δογάνη .Ακολούθησε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών , η συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο θέατρο της Κρύας, η εμφάνιση μας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, η συμμετοχή μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής, η συνεργασία μας με την ‘Ένωση Μικρασιατών Θήβας , και η συνάντηση μας επί σκηνής με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Βιολέτα Ικαρη.

Ξεκινήσαμε 22 και σήμερα είμαστε 70 ενεργά μέλη. Παράλληλα με την καλλιτεχνική μας πλευρά η χορωδία παίρνει μέρος σε επιλεγμένες εκδηλώσεις και προγράμματα κοινωφελούς και φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Πιστεύω ότι αυτό που μας έχει ξεχωρίσει είναι ότι δουλεύουμε συλλογικά βάζοντας το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Χτίζουμε τα όνειρα πάνω σε γερά θεμέλια αγάπης και πάθους για το καλύτερο αποτέλεσμα όλοι μαζί. Και έτσι πορευόμαστε και συνεχίζουμε….

5. Μέγαρο μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Μοναδική στέγη για τους μουσικούς και θέλω να μας μιλήσεις γι αυτές σας τις εμφανίσεις.

Η Εμφάνιση μας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάιο του 2019 από το Σύνδεσμο Χορωδιών και Φιλαρμονικών Ελλάδος ήρθε σε μια στιγμή αναγνώρισης που μας έδωσε ιδιαίτερη δύναμη για να μπορέσουμε να σταθούμε στο ναό της μουσικής σε τόσο γρήγορο διάστημα. Η στιγμή που βγήκαμε να τραγουδήσουμε σε μία από τις ωραιότερες αίθουσες της Ευρώπης ,στην αίθουσα Χρήστου Λαμπράκη …ήταν χτυποκάρδι. Ήταν επιβλητική η σκηνή, άριστη μοναδική ακουστική η εικόνα πλούσια αρχοντική που μας δημιούργησε ιδιαίτερο θαυμασμό. Ερμηνεύσαμε έργα του μεγάλου συνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη με αφιέρωμα στον αξέχαστο Γρηγόρη Μπιθικώτση σε συνεργασία με την αγαπημένη φίλη και κόρη συγγραφέα Άννα Μπιθικώτση. Η εμφάνιση μας βραβεύτηκε και άνοιξε τον δρόμο για νέες όμορφες δυνατές μουσικές εμπειρίες.

Ένα χρόνο αργότερα τον Φεβρουάριο του 2020 πατήσαμε το πλατό του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Με έργα του μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι νιώσαμε τον παλμό και το χειροκρότημα του κοινού να γίνεται χαμόγελο , χαρά και δύναμη. Ήταν μια διάκριση για τη χορωδία μας μέσα από την αφήγηση σε κείμενα της Λένας Πολατσίδη.

6. Κωνσταντινούπολη. Βρίσκεστε εκεί λίγο πριν η πανδημία ανατρέψει τα πάντα σε μία ιδιαίτερη εμφάνιση από μια ξεχωριστή πρόσκληση. Πες μας για αυτό το ταξίδι.

Κωνσταντινούπολη… !!!!!Σας ευχαριστώ πολύ γι.αυτή την ερώτηση. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω όσο καλύτερα μπορώ αυτό το μαγευτικό ταξίδι..Τον Σεπτέμβριο του 2019 δέχθηκα μια τιμητική πρόσκληση από τον Διευθυντή του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννη Δεμιρτζόγλου για να πάρουμε μέρος στο 10ο Διεθνές Φεστιβάλ .Οργανωθήκαμε ως ομάδα και πολύ νωρίς πριν το τέλος του έτους ήμασταν έτοιμοι σχεδόν 100 άτομα γι’αυτό το υπέροχο ταξίδι. Ήταν ένα όνειρο διότι ένα μεγάλο μέρος των χορωδών καθώς και εγώ έχουμε καταγωγή από τα άγια αυτά χώματα. Το διάστημα όμως που ήταν το φεστιβάλ ξεκίνησαν και οι αναταράξεις στον Έβρο στις Καστανιές και μόλις ξεκινούσε η πανδημία στη γειτονική Ιταλία. Ακόμη στην Ελλάδα δεν υπήρχαν κρούσματα. Μετά από πολλές επαφές με τα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές είχαμε την κάθετη εντολή ότι μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτό τα ταξίδι. Εμείς νιώσαμε την ανάγκη να μη μείνουμε απραγείς σε όλο αυτό που βλέπαμε από τις τηλεοράσεις. Είχαμε την ανάγκη να βρεθούμε κοντά σε αυτούς τους λίγους Έλληνες που έχουν μείνει στη Πόλη , ν΄αφουγκραστούμε τις ανησυχίες τους, να αισθανθούμε το καρδιοχτύπι τους. Και έτσι και έγινε!!!!! Ψάλλαμε τον Ακάθιστο Ύμνο στην Παναγία των Βλαχερνών , φωνάξαμε δυνατά Ελλάδα στην Αγια Σοφιά , τραγουδήσαμε τα Μάρμαρα της Πόλης στο Πατριαρχείο, πήραμε την ευχή και τα δώρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και κλάψαμε όλοι μαζί στο Ζωγράφειο Λύκειο τραγουδώντας την αγάπη και την ειρήνη . Τα πολύ έντονα συναισθήματα μας σημάδεψαν για πάντα. Η φόρτιση ήταν πολύ μεγάλη. Φέραμε αγιασμό και χώμα για τις αυλές στα σπιτικά μας από τα δικά μας χώματα. Υποσχεθήκαμε να επιστρέψουμε !!! Τα δάκρυα των Ρωμιών και η αγκαλιά τους άπειρη. Και ήταν …η τελευταία αγκαλιά πριν αρχίσει η πανδημία να χτυπάει και τη δική μας πόρτα στην Ελλάδα. Επιστρέψαμε όλοι έχοντας δώσει υπόσχεση ν’ ανταμώσουμε ξανά με τη φλόγα της αγάπης αναμμένη στην καρδιά μας και πάντα μαχόμενοι για τους λίγους Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη.

7. Δεχόσαστε νέα μέλη τώρα στη χορωδία;

Φυσικά δεχόμαστε νέα μέλη. Εντάσσονται σε πιο εντατικές πρόβες στην ομάδα και παίρνουν μέρος στις συναυλίες ,εκδηλώσεις σε διάφορα φεστιβάλ και όπου η χορωδία αποφασίσει από κοινού να εμφανιστεί.

8. Υπάρχει στήριξη από κάποιους φορείς;

Ο Δήμος Λιβαδειάς από την ίδρυση του συλλόγου μας φιλοξενεί στο χώρο του δημοτικού θεάτρου όπου εκεί γίνονται και οι πρόβες μας. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο Γιάννη Ταγκαλέγκα και τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Μάριο Σάκκο καθώς επίσης με τον υπεύθυνο από το Δήμο χρόνια τώρα στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας Κο Ανδρέα Σταματάκη .

Πολύ σημαντική είναι και η στήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Μας έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου και είναι πάντα πρόθυμη να στηρίξει ενεργά κάθε προσπάθεια μας. Έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και ως γυναίκα η Κα Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά έχει δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία προς όλα τα μέλη μας.

Οικονομικά μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να ζητήσουμε κάποια στήριξη από κάποιο αρμόδιο φορέα σκεφτείτε ότι η μεγαλειώδης πρώτη μας συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο θέατρο της Κρύας ήταν μια επιτυχία που στηρίχθηκε αποκλειστικά πάνω στις δικές μας δυνάμεις.

9. Εν μέσω πανδημίας καταλαβαίνω πως δεν γίνονται πρόβες και δεν βέβαια δεν γίνονται και εμφανίσεις σας. Όμως ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα όνειρα μας δεν σταμάτησαν ποτέ. Απλά ο χρόνος πάγωσε γι’αυτό το διάστημα τη παρουσία μας στους συναυλιακούς χώρους. Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο κάλεσμα φορέων το περασμένο καλοκαίρι όπου είχαμε κλείσει συνεργασίες όπως η ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ που τελευταία στιγμή ακυρώθηκαν λόγω κρουσμάτων στην περιοχή Όπως και η πρόσκληση που είχαμε από τη πριγκίπισσα Αικατερίνη στο Βελιγράδι εκπροσωπώντας τη πόλη μας σε ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός για την Ευρώπη. Φυσικά το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί σε εκ νέου ημερομηνία.

Προτάσεις μας γίνονται από το εξωτερικό κυρίως για το 2021. Στην Ελλάδα περιμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα και τα μέτρα που θα ισχύσουν στο τομέα του πολιτισμού Είναι όμως έτοιμη όλη η ομάδα για πολύ δυνατές μουσικές συνεργασίες τις οποίες έχουμε υπογράψει και ευελπιστούμε γρήγορα να τις πραγματοποιήσουμε.

10. Κλείνοντας την συζήτησή μας αυτή θα ήθελα να μας παρουσιάσεις την χορωδία και τους μουσικούς σας.

Αισθάνομαι πολύ τυχερή γιατί έχω δίπλα μου όμορφους ανθρώπους. Έχω λαμπρούς συνεργάτες, ένα πολύ δυναμικό διοικητικό συμβούλιο που αποτελεί και δεύτερη οικογένεια μου. Είναι οι κυρίες Αντωνία Μπάρτζου, Λένα Γερασίμου, Μαρία Καραμανλή και Παναγιώτα Σπανουδάκη που εμπιστεύομαι απόλυτα και επικροτώ τη εξαιρετική δουλειά που προσφέρουν. Εχω μια εξαιρετική ομάδα μουσικών οι οποίοι είναι επαγγελματίες, καθηγητές μουσικών σχολών ωδείων και χορωδιών. Είναι ο Γιώργος Πούλος στο λαούτo και στο ούτι, ο Βαγγέλης  Βαλαχάς στο μπουζούκι ο Φρίξος Καλούδης στη κιθάρα ο Παναγιώτης Δάρας στο μπάσο και κιθάρα και ο Γιώργος Ζωγράφος στο ακορντεόν. Και φυσικά οι όμορφες και ταλαντούχες Πλειάδες οι οποίες  εκτός από εξαιρετικές φωνές, προσφέρουν και οργανωτικά και εθελοντικά σε κάθε προσπάθεια μας. Μπορώ να μιλάω για κάθε Πλειάδα με τις ώρες γιατί οι στιγμές που έχουμε βιώσει είναι πολλές και πολύ έντονες αλλά είναι 70 χαχα….. Για μένα κάθε μια είναι ξεχωριστή και όλες μαζί μια αγκαλιά μια φωνή. Είναι οι αγαπημένες  κυρίες…

1. Αργυρίου Χρυσούλα

2. Αυγερινάκου  Ανθή

3. Αναστασίου Αδαμαντία 

4. Αντωνιάδου Γαρυφαλιά 

5. Αναστασιάδη Μαίρη 

6. Αναστασίου Μίνα 

7. Ακράτου Μαρία

8. Αθανασίου Αντριάννα

9. Βιέννα Κατερίνα 

10 Βουρβουλάκη Μίνα

11. Γερασίμου Λένα 

12. Γεωργιτζίκη Ναταλία 

13. Γκίτικα Μίνα 

14. Γερμανού Κατερίνα 

15. Γατή Όλγα

16. Δάλκα Χαρούλα 

17. Ζυγογιάννη Φαλίτσα

18. Ζυγογιάννη Δήμητρα 

19. Ιωάννου Βασιλική 

20. Καραμανλή Μαρία 

21. Καρβούνη Άννα 

22. Κεράστα Γιούλα 

23. Κόλλια Χριστίνα

24. Κολιούση Ιωάννα 

25. Κουτρομάνου Μαίρη 

26. Καλαμπόκα Δήμητρα 

27. Καφρίτσα Γιώτα 

28. Καλομοίρη Πόπη

29. Κόλλια Νίκη 

30. Καράλα Αργυρώ 

31. Κωνσταντίνου Δήμητρα 

32. Κορογιάννου Κατερίνα 

33. Κατσούλα Δέσποινα 

34. Λάμπρου Μία

35. Λέντα Ρούλα 

36. Μαντουλίδου Ξένια 

37. Μικροπανδρεμένου Νίκα 

38. Μπάρτζου Αντωνία

39. Μπάρτζου Γεωργία 

40. Μπράμη Τζούλια 

41. Μαράλιου Μαρία

42. Νετούδη Ματίνα 

43. Νυδριώτου Μαρία 

44. Ξινολάλα Χριστίνα 

45. Πολατσίδου Λένα 

46. Πούλου Βάσω 

47. Πάτα Πόπη 

48. Παπαιωάννου Αργυρώ

49. Παλαιολόγου Ελεάνα

50. Παγούρα Φανή 

51. Παπαδοπούλου Ελένη 

52. Πέππα Γενοβέφα

53. Παναγή Γιώτα 

54. Παπαλάμπρου Μαρία

55. Ράπτη Κατερίνα 

56. Σκουρολιάκου Εύη

57. Στρογγύλη Ρένα

58. Σπανουδάκη Παναγιώτα 

59. Σωτυροπούλου Βάσω

60. Σαράση Κωνσταντίνα 

61. Στάμου Σπυριδούλα

62. Σαμάκη Πολύμνια 

63. Ταστούλα Βάσω 

64. Τζουβάρα Κούλα 

65. Τσώτση Ανθή

66. Τσεκούρα Ιωάννα

67. Τσώκου Ρένα

68. Τάσσιου Γιάννα 

69. Φλώρου Σούλα

70. Χρήστου Γεωργία

71. Ψωμά Νικολέτα

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για αυτή την συνέντευξη . Είναι μεγάλη τιμή που μας φιλοξενείτε στο La Figura και στο viotianet.gr  Σας ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη και  ευχόμαστε μια χρονιά με υγεία  με καλύτερες  ειδήσεις να ηχούν στα αυτιά μας και ομορφότερες εικόνες να αντικρίζουν τα μάτια μας. 

Σας ευχαριστούμε και ανοίγουμε την αγκαλιά μας  να ανταμώσουμε  ξανά σε χώρους με χαμόγελα και όμορφα τραγούδια !!!!

Δημοφιλή Άρθρα

Σχετικά άρθρα